Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jonka6

Dekoracje Ślube - kilka pytań

Polecane posty

Hejka. Napisałam na waszym forum gdyż chciałabym uzyskać informacje od osób z innego miasta. Zacznę od początku. Jestem prawie rok po ślubie, ślub był wspaniały ale DEKORACJE hmmm no totalna porażka i nikomu tego nie życzę bo wydajemy sporo kasy a potem taki cyrk. No ale przejdę do rzeczy, juz przed ślubem chciałam otworzyć firmę która będzie zajmowała się dekoracjami ale nie było na to kasy. Teraz zabieram się za to na poważnie i moje pytanie do osób które maja takie firmy i oczywiście Was dziewczyny na co powinnam zwrócić szczególną uwagę. Ta jak pisałam wcześniej jestem z innego miasta wiec proszę nie obawiać się konkurencji. Jestem osoba która ma zmysł artystyczny i jakieś pojecie o łączeniu kolorów.Chciałabym robić coś co lubię. Stronka mojej firmy już powoli się robi, mam już dojścia do tkanin, szukam dojścia do szkła (wazony itp) i świeczników. Powiedzcie czy współpracujecie z firmami florystycznymi czy sami robicie bukiety, Ja o tym nie ma pojęcia, nie znam się. Za wszystkie podpowiedzi Bardzo Dziękuje ;]

Głównie chodzi mi o Trójmiasto ;] heheh na Księżycu ;] Nie no tak poważnie pisałam na kilku forach ( nie z trójmiasta) i wkleiłam zapytanie. Przepraszam

ja nie mam swojej firmy ale mysl ze jako klientka :P potencjalna.. chcialabym zeby moja dekoratorka miala w swoim asortymencie i balony... i materialy wieszane pod sufit ale tez girlandy kwiatowe... wazony duze stojace po bokach sali w ktorych plywaly by swieczki ... hmmm.... jakies swieczniki na stoly...itp :P

Mówiąc szczerze korzystam z usług kwiaciarni które też dekoruje sale. dzięki tamu mam żywe kwiaty i bukiet z jednego miejsca. Jest to dużo wygodniejsze niż zamawiać kwiaty w jednym miejscu a dekoracje w innej. W tej chwili odchodzi sie od balonów a klientki szukają przed wszystkim żywych kwiatów i świec.

my dekoracje robiliśmy sami, na bukiety miałam po 5 różyczek fioletowych i 5 białych papuzich tulipanów plus trawa. Wazony okragłe i niskie( coś w angielskim stylu) . Za wazonami radze rozejrzec sie na gieldach kwiatowych, nie wiem skad jestes- my bylismy we wrocławiu i jest tam jedno stoisko gdzie jest z tysiac wzorow i cenowo bardzo ok. Do tego fajnie wygladaja takie krysztalowe kamyczki i swiece. Mielismy tez sciane podswietlana( karnisz na nim chyba z 7 kompletow bialych lampek i biala gladka firanka)- wypozyczenie ok 300 zl kosztuje, a firanke pocielam i mam teraz do mieszkania;-)

jonka a czemu sama nie robilas dekoracji na swoje wesele skoro masz do tego smykalke? Ja bym na pewno skorzystala ze swoich wlasnych zdolnosci i zaoszczedzila kilka stowek;) Mi osobiscie podobaja sie dekoracje kwiatowe plus swiece, zadnych balonow;) Co do mojej dekoracji jeszcze nie wiem jak to rozwiaze, bo najpierw musze zabukowac sale a potem zdecyduje, czy wynajme firme, czy podobnie jak Miarka wezme florystke z kwiaciarni, bo mam namiar na jedna...

a ja wole czekolade - Dlaczego?? już opowiadam Zacznę może od tego że ślub miałam w sierpniu, był to piątek godz 15;30, i teraz tak. Hotel w którym mieliśmy wesele mieści się przy plaży w w wakacje dosłownie pęka w szwach, sala w której była impreza to też jadalnia dla gości więc nie było mowy żeby robić dekoracje wcześniej, podobny problem był w kościele.Ksiądz nie zgodził się żeby zrobić to wcześniej gdyż rano była msza i no lipa nie udało się a Ja sama nie dałabym rady bo z kościoła do sali ok 30km ale to piątek i ok 20 km trzeba jechać trasa wylotową z Gdańska, wiec możecie sobie wyobrazić jakie są korki, a gdzie czas na fryzjera, makijaż itp. Miałam cała wizję na mój ślub, którą przekazałam razem ze zdjęciami mojej dekoratorce ( nie znalazłam na jej temat żadnej złej opinii). Np. Chciałam mieć bukiet który między innymi składał się z zielonego Storczyka i niebieskiej Hortensii. Powiedziałam też owej Pani że w sierpniu jest problem z zielonym storczykiem i trzeba go zamawiać wcześniej. 2 dni przed ślubem okazuje się że miałam racje i nie ma storczyka, Dekoratorka zaproponowała mi GOŹDZIKA ;] no normalnie spadłam z krzesła. Ostatecznie ustaliłyśmy że będziemy farbować białego storczyka. A efekt?? oooo to był koszmar bo pofarbowali żółtego i wyglądał tak jakby miał na płatkach pleśń, do tego Kwiaty zdechły po godzinie w domu, na szczęście mam 2 kwiaciarnie pod domem i Panie uratowały mi ten Dzień, ale butonierki i kwiaty dla świadkowej też zdechły więc ich nie było ;( Kolejna rzecz to kwiaty w kościele, miały być niebieskie hortensje, a były fioletowe i na ziemi rozsypane błękitne płatki no gryzły się te kolory jak cholera ( ale Pani sie kłóciła że one są niebieskie do czasu jak pokazałam jej później zdjęcia) Dekoracja sali była super bo owa Pani dostarczyła tylko pokrowce a obsługa sali robiła cała resztę, mocowała balony, zielone wstęgi na krzesłach i piękne duże kielichy w których były przeźroczyste kamyki a w nich świece , do tego białe cantadeski ( chyba tak sie to pisze, kwiaty do sali organizował hotel i były świeże) Troszkę się rozpisałam sory, ale wiem że każda z nas ma w głowie jakiś plan na to jak ma wyglądać TEN dzień,A Ja w swojej firmie chciałabym uniknąć takich sytuacji i chciałabym sie spełnić w tym co będe robić a jedyna opcja to taka że Panna Młoda bedzię zadowolona. Dziękuje Wam za rady i proszę o wiecej bo każdy pomysł sie liczy;]

Ja nie wyobrażam sobie dekoracji bez balonów! Już mi się te materiały, wysokie wazony z kwiatami tak opatrzyły,że mnie odrzuca jak widzę ciągle taka sama dekoracje tylko w innych kolorach.

Gość ciekawe jak wyglada
DEKORACJE z balonow sa wiesniackie - kojaza mi sie z PRL :P

Wiecie są gusta i guściki, dużo też zależy od sali, w jakim jest stylu, no i od tego jaki jest motyw przewodni, Ja osobiście miałam balony ale nie tam jakieś wynalazki tylko kilka przy głównych drzwiach, podobały mi sie balony z helem ale to dość kosztowne było i moja sala nie była do tego przystosowana.

Jeszcze nie widziałam ładnej dekoracji z balonów a byłam na wielu weselach. Dużo ładniej wyglądają materiałowe i z żywych i sztucznych kwiatów.

Jak przystało na wieśniare mam i wieśniacką dekoracje:-)

Porażka są bukiety na stołach z sztucznych kwiatów w takich wysokich wazonach zasłaniające gości naprzeciwko:-(

Ganeh- każdy ma co uważa za ładne;-) U mnie balony będą jako dekoracja domu. Do sali nie pasują wyjątkowo.

no tak Miarka. nie pasuja u ciebie bo masz w hotelu :):) ale np na straznicy pasuja :) wszystko zalezy jak to kto zrobi. ja tez za balonami nie jestem ale taka jest [prawda - sa gusta i gusciki :):)

Jonka, tez mi się marzy tego typu działalność:-) (ja jestem ze Świętokrzyskiego) Często zdarzało mi się dekorować sale, ale to głównie na wesela w rodzinie i u znajomych, więc raczej w ramach prezentu. W dodatku wychodziło to w ostatniej chwili (przeważnie jako ostatnia deska ratunku), musiałam sobie radzić i robić dekoracje z tego, co akurat było dostępne! Trochę to przypominało szkołę przetrwania;-) ale efekt zawsze był przynajmniej zadowalający. Mój brat np. miał salę,która wyglądała jak letnia łąka(trawa bagienna, kwiaty) z drzewem po środku (szary papier na filarze wyglądał jak kora). Koleżance zrobiłam dekorację z bluszczu (girlandy nad stołami) i białych róż. Bardzo skromnie i delikatnie, ale pięknie wyszło;-) Bukiety też sama układam. Po prostu to uwielbiam:-) Tylko nigdy nie wiem jak wycenić swoją pracę:-( nawet jeśli trafi mi się zamówienie, nie wiem ile mogę powiedzieć, chodzi o cenę. Jonka, może pomożesz w tym temacie?

andzia1m szkoda że mieszkasz tak daleko... a co do cen to temat rzeka, nie wiem jakie ceny są u was ale u nas w Trójmieście to spory wydatek, Ja wiem że wszystko kosztuje ale np świecąca ściana za Parą Młodą na pewno wiesz jak wygląda, i u nas taka przyjemność to koszt ok 500zl a patrząc na materiał to tak lampki w ikei kosztuja max 100 i to ledowe a nie żarówki i za materiał ile?? i to nie są kwiaty które musisz mieć na każde wesele nowe no chyba że sztuczne. hmmm co jeszcze mowie o rzeczach z których jak widzę ludzie korzystają rzadko, sa takie tablice informacyjne mocowane na sztalugach kto gdzie siedzi, takie cos kosztuje ok 700zl no wiec teraz sobie pomysl jak wyglada reszta. Jeśli będziesz miała zamówienie to najpierw zobacz jakie są u was ceny, ile wydasz na materiały i dolicz rozsądny zarobek, nie wiem może ja jestem dziwna i nie znam sie na biznesie, ale wydaje mi sie ze jak coś bedzię w logicznej cenie to ludzie będą to zamawiać bo nie oszukujmy sie Par które nie patrzą na ceny robiąc wesele jest mało a szukanie gdzie można obciąć koszty to na pewno dekoracja. Może jest tu ktoś kto ma swoją firme i niech sie wypowie na ten temat .

Jonka, u nas ceny są znacznie niższe... Ale z tym cięciem kosztów to masz rację, przeważnie dekoracja. Wiem gdzie i jak zdobyć tanie materiały, chodziło mi bardziej o samą robociznę. U nas np. za udekorowanie kościoła (małego) na komunię biorą od 800-1500zł. Kuzynka za dekorację ślubną ostatnio płaciła 800 (podzieliły koszty na dwie, bo śluby były po sobie), ale kilka już lat temu za podobną dekorację pani z kwiaciarni wzięła 1000. :-( Zależy jak kto się ceni.

jesli chodzi o tę scianę to my mieliśmy karnisz z domu, na to material za dokladnie 98 zl- 7m i lampki z domu. Wynajecie chyba 300-400. Do tego poprzypinalam gerbery na tych duzych lisciach ulozone w wachlarz. I bylo lepiej niz z dekoratornii:-)

Gość podklad
hej jako klientka firmy ktora ma mi dekorowac kosciol wiem,ze wspolpracuja z firma florystyczna.i pani ktora dekoruje zawozi rowniez kwiaty do kosciola.;]

Gość Zofia_M
Cześć wszystkim, jeśli chodzi o dekoracje to niestety doświadczenia z nietrafiona dekoracja tez mam za sobą, ale tak naprawde od czasu kiedy korzystam z usług jednej z firm zajmującej sie tylko deokracja (godan) to nie mogę narzekać. Zawsze maja coś stosowanego do okazji i nie rujnują portfela. Zobacz czy tam znajdziesz coś co cię interesuje.

Gość impresja_12
Owszem są różne stawki...ale to zależy też od tego co chcą młodzi..jaka jest pora roku bo kształtują się różnie ceny kwiatów..idt.. chętnie poczytam jak bedzie rozwijał się ten temat.

Gość impresja_12
Ganesh miło Cie widzieć... a już myslałam, że zniknęłaś:)