Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość favola222

zgloszenie ciazy do 10 tyg

Polecane posty

Gość favola222

czy trzeba zglosic do 10 tyg ze jest sie w ciazy? gdzie sie to robi i co sie stanie jesli nie zglosze tego? jestem juz w 7 a nastepna wizyte mam za 3tyg dopiero u ginekologa.

A po co chcesz to zgłaszać komukolwiek?

Gość postaram się byc kulturalna
nie musisz nigdzie zgłaszać. Po prostu przy staraniu się o becikowe zostaniesz poproszona o zaświadczenie od lekarza ze byłaś pod jego opieka od 10 tyg.

Gość favola222
a to nie jest tak ze jak sie zglosi to dostaje sie jeszcze jakis inny zasilek jednorazowy z tytulu urodzenia dziecka? wybaczcie ale niewiem dlatego pytam

I że w każdym trymestrze miałaś co najmniej jedna wizytę.

Ten jednorazowy zasiłek to właśnie becikowe. Można się jeszcze starać o dodatkowe 1000zł, jeżeli w roku poprzedzającym dochód netto na jednego członka rodziny nie przekroczył 500zł(około)

Gość favola222
no wlasnie wiec aby dostac kolejny dodatek to musze zlozyc pewnie jakis wniosek..sklada sie go po urodzeniu zaraz?

Gość favola222
Ada$ - twoje wypowiedzi sa malo wyczeprujace. po co w ogole piszesz?

Aby dostać becikowe musisz złożyć wniosek. becikowe dostaje każdy( oczywiście po spełnieniu warunku 10 tyg.) ten drugi dodatek dostaniesz jeżeli jesteś uprawniona do zasiłku rodzinnego( warunek niskiego dochodu netto, opisane powyżej)

Gość warunek 10 tyg.
chwilowo został zawieszony (na ok. 2lata)

Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty: 1.dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe 2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka; 3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców). 4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży na wszystko masz rok od urodzenia dziecka

favola222 piszę, bo mi się nudzi to po 1. Po 2. byłem ciekaw o co Ci chodzi. Po 3. to jest forum i chyba mogę się odezwać w jakim temacie chcę? Po 4. Czy teraz moja wypowiedź była bardziej wyczerpująca? ;P

Gość favola222
po przeliczeniu dochodu mieszcze sie w kwocie 500zl poniewaz na osobe u mnie w rodzinie kwoata wynosi 440zl dziekuje za odp dalej pokieruje sie do urzedu pomocy spolecznej

Gość favola222
Ada$ teraz byla glupia.radze bardziej pomagac niz pisac bezsensu pozdrawiam

Zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli dochód netto rodziny z roku poprzedzającego okres zasiłkowy, w przeliczeniu na osobę, nie przekracza kwoty 504 zł, a w przypadku, gdy członkiem rodziny jest dziecko niepełnosprawne 583 zł. Do ustalenia dochodu rodziny niezbędnym dokumentem jest zaświadczenie z urzędu skarbowego. Jak otrzymać dodatek? Aby uzyskać dodatek z tytułu urodzenia dziecka, należy być uprawnionym do zasiłku rodzinnego. Nie ma możliwości otrzymania samego dodatku bez zasiłku rodzinnego. Dlatego trzeba najpierw złożyć wniosek o zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, w którym należy zaznaczyć: dodatek z tytułu urodzenia dziecka. Jeżeli rodzina jest uprawniona do zasiłku rodzinnego, czyli przede wszystkim jej dochód netto uzyskany w roku 2009 nie przekracza kwoty 504 zł miesięcznie na osobę w rodzinie albo 583 zł miesięcznie na osobę w rodzinie z dzieckiem niepełnosprawnym, to przysługuje tej rodzinie prawo do zasiłku rodzinnego. Dzięki temu rodzina może się starać także o dodatki do zasiłku rodzinnego - w naszym przypadku dodatek z tytułu urodzenia dziecka.

# Do wniosku o zasiłek rodzinny należy dołączyć przede wszystkim: uwierzytelnioną kopię dokumentu stwierdzającego tożsamość osoby ubiegającej się o zasiłek rodzinny # skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający wiek dziecka # orzeczenie o niepełnosprawności albo o umiarkowanym lub znacznym stopniu niepełnosprawności, w przypadku, gdy w rodzinie wychowuje się dziecko niepełnosprawne # zaświadczenia lub oświadczenia stwierdzające wysokość dochodu rodziny.

To jest tak że jak chcesz dostać becikowe to musisz po urodzeniu dziecka przedstawić zaświadczenie,że byłaś pod opieką lekarza od 10 tyg.ciąży a te drugie 1000zł to się dostaje z tytułu urodzenia dziecka jeżeli dochód w rodzinie nie przekracza 530 zł na osobę czy coś kołó tego i wtedy wypełnia się też wniosek o rodzinne na dziecko które dostaje się co miesiąc w wysokości 68zł

Gość favola222
postaram się byc kulturalna : bardzo ci dziekuje za wyczerpujaca odp teraz juz wszystko wiem :)

Gość favola222
68zl miesiecznie? nie za duzo? paranoja...w takim wypadki czlowiekowi az odechciewa sie prosic o te 68zl

nie ma za co:)

Na paczkę pieluch starczy. Państwo pomaga jak może:)

Gość 11211
drugi tysiąc, a nawet rodzinne dostaniesz z MOPS, ale dopiero po urodzeniu dziecka. wiec na razie nie musisz tam chodzić. do becikowe potrzebne jest jeszcze ksero dowodu Twojego i ojca dziecka + oryginał do wglądu. jak dziecko się urodzi to bierzesz w/w dokumenty i idziesz do mopsu. przy okazji musisz mieć zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach za poprzedni rok. złożysz wniosek - pani w mopsie i dokładnie powie co i jak i będziesz dostawała co miesiąc pieniądze na dziecko. to nie jest wielka kwota, ale bodajże 50zł/m-ce :)

Gość 11211
kurcze spóźniłam się z odpowiedzią :P

Wysokość zasiłku rodzinnego wynosi miesięcznie: 1) 68,00 zł na dziecko w wieku do ukończenia 5 roku życia; 2) 91,00 zł na dziecko w wieku powyżej 5 roku życia do ukończenia 18 roku życia; 3) 98,00 zł na dziecko w wieku powyżej 18 roku życia do ukończenia 24 roku życia.

Nie jest tak źle moi rodzice dostawali z opieki społecznej przez kilka lat po 18 zł na łebka, a było nas dwoje.