Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kleska żywiołowa

TUSK-"Nie ma potrzeby ogłaszania stanu klęski żywiołowej''! Wybory wazniejsze!

Polecane posty

Gość kleska żywiołowa

co za pustak no

a co dałoby ogłoszenie klęski żywiołowej? pytam bo skoro domagasz się ogłoszenia to musisz znać korzyści dla poszkodowanych z tym związane. domyślam się że ma to związek z odszkodowaniami itd ale napisz konkrety

Wszedzie trabia ze jest gorzej niz w 1997 r. a oni nie oglaszaja kleski. Jak patrze na te zdjecia w tv jak ludzie stracili caly dobytek zycia to sobie nie wyobrazam tego zupelnie. Serdecznie im wspólczuję. Do konca zycia juz niczego sie nie dorobią....Straszne to jest naprawdę straszne....

Aktualna sytuacja jest tragiczna i cały czas się pogarsza , myślę że już dwa dni temu powinien być ogłoszony stan klęski , ale najwyraźniej Tusk ma w domku sucho i koło d** lata mu tragedia innych ________________________ http://tnij.org/gwum

Gość kleska żywiołowa
właśnie, w Polsce mamy ogromna klęskę żywiołową... a co za tym idzie skutki straszne skutki materialne i gospodarcze... gdyby ogłosili klęskę żywiołową Unia Europejska wtedy przydziela nam pomoc, oficjalna znaczną pomoc odszkodowania, i nie tylko odbudowa i budowa nowych dróg, budowa nowych wałów/zbiorników przeciwpowodziowych a jeśli tej klęski nie ogłoszą to może pomoc i nadejdzie ale jaka? nie chce wyborów bo... nie będą one demokratyczne, wiele ludzi nie podejdzie do urn ze względu na swój stan i warunki w jakich się znajdują

Gość taaaaaaaaaaaaa
ogłoszenie klęski wiążę się z możliwością przymusowych ewakuacji.

daje np to: Dodatkowe służby W czasie stanu klęski żywiołowej, jeżeli użycie innych sił i środków jest niemożliwe lub niewystarczające, minister obrony narodowej może przekazać do dyspozycji wojewody, na którego obszarze działania występuje klęska żywiołowa, pododdziały lub oddziały wojska, wraz ze skierowaniem ich do wykonywania zadań związanych z zapobieżeniem skutkom klęski żywiołowej lub ich usunięciem. itd

Gość trząchnij mi gałęzią
i słusznie! woda zaraz opadnie , wyschną i znów brudem zarosną ulice. a Prezydent tak czy siak jak najszybciej Polsce potrzebny.

Gość tylko nei zapominajcie
że przy okazji nasze prawa obywatelskie zostana ograniczone z powodu ogloszenia takiego stanu! a mi sie to wcale nei podoba!

przecież wojsko i tak bierze udział w akcji ratowniczej. klęskę żywiołową ogłasza się jeśli już to tylko dla kasy lub gdy wymagane jest zmuszenie mieszkańców do określonych działań. ogłoszenie klęski nijak nie przyśpieszy działań ratunkowych ani nie poprawi w tym momencie sytuacji mieszkańćów zalanych obszarów. zapewne jednak większe sa odszkodowania w przypadku ogłoszenia klęski żywiołowej. odnośnie pomocy z uni to nie ma znaczenia raczej ogłoszenie klęski żywiołowej lub nie ogłoszenie tylko oszacowanie strat przez jakiś unijnych ekspertów.

Gość a o tym wiecie?
Rząd Tuska usunął projekty przeciwpowodziowe z listy indykatywnej:chodzi zbiorniki :Kąty -Myscowa na Wisłoce,Dukla na Jasiołce,Rudawka Rymanowska na Wisłoku, obwałowania górnej Wisły,wszystkie te inwestycje które wpisywały się w program ochrony przeciwpowodziowej w dorzeczu górnej Wisły - opracowany i przygotowany przez poprzedni rząd Jarosława Kaczyńskiego w połowie 2007.Ten projekt inwestycji w zakresie infrastruktury zabezpieczający przed powodziami w dorzeczu górnej Wisły w południowo-wschodniej Polsce został wyrzucony przez rząd Tuska do kosza.Pytanie:Czy Tusk wraz z rządem nie powinien odpowiadać personalnie za brak realizacji ochrony przeciwpowodziowej, za śmierć ludzi którzy przez niedbalstwo oraz lekceważenie tego problemu przez obecny rząd i brak rzetelnej pracy w tym kierunku

Gość no cóż...słyszałam
że ogloszenie stanu klęski zywiołowej moze spowodować obowiązek pracy w sobotę:classic_cool: Po prostu w takiej sytuacji są ograniczane prawa wyborcze i nie masz wtedy nic do gadania :P

Gość no cóż...słyszałam
ups - nie prawa wyborcze tylko obywatelskie - miało być:P

Tragedia! Nic nie zrobiono. Co musi się wydarzyć by wreszcie pieniądze poszły tam gdzie trzeba? Co mają zrobić rodziny dotknięte w tamtym roku powodzią - nie otrzymały pomocy żadnej. A są zalani ponownie. Pomoc to nie tylko ratownicy, ponton i kwatera tymczasowa. Pomoc to wybudowanie takiego samego domu jaki stracili zalani powodzią, zakup rzeczy jakie posiadali. Jak na razie są to puste słowa. Ubezpieczamy się - ale nie ma żadnego efektu. Płacimy pieniądze w tzw. powietrze, bo jak przychodzi kataklizm - który jest obecnie, choć rząd mówi co innego, to nic z tego nie mamy. Wiem że moja wypowiedź zostanie usunięta - jest za dosłowna.

Gość LajzaMineli
1. - po kiego ludzie budują domy na terenie zalewowym a potem wrzeszczą że co roku ich zalewa? 2. większość tych podtopień to małe rzeczki zarośnięte , zawalone śmieciami, jazy nieoczyszczone - to rola lokalnych służb - co Tusk z łopatą pojedzie im to przekopywać? komuna już się skończyła niech każdy pilnuje swojego. A Polacy to syfiarze - popatrzcie po lasach ile tam śmieci - żeby zaoszczędzić na wywożeniu śmieci wywalają je do lasu. I tyle. A rząd mógłby ogłosić ten stan klęski. Wybory odbyłyby się w listopadzie a do tej pory pisooszołomy ochłoną a Jarek wreszcie wylezie z nory i przestanie udawać aniołka Charliego. A ci z terenów zalewowych niech się ubezpieczą.

Gość ladaco
Tym razem to znowu ja/ -nikt nie musi ci sie tłumaczyc..wiemy jednak ze popierasz PO izyda tuska i komora

Gość popieram tym razem to znowu ja
i PO a ty ladaco padalcu zamilcz :o 🖐️

Gość gierekkkkkkkkk
tak polazki LajzaMineli ma 100% racji bo taka jest prawda. H-uj tam budują domy ? mysleli ze juz nigdy woda nie wróci ? hahahahahah

Gość i LajzeMineli tez popieram
pisiory wylazly z nory i pluja jadem nawet w takich dniach, zalosne :o

Gość kleska żywiołowa
budują domy? hola hola... niektóre domu są już 100 letnie na bieżąco remontowane, kochani to ja sobie wybuduje domek na największej górce i co wichura, burza będzie to pierwszy mój dom pofrunie bo najwyżej, już raz wichurę przeżyłam,nie życzę nikomu, naprawdę... w takim momencie nie wiesz co zrobić, gdzie się schować, ratujesz siebie i najbliższych, ratujesz swoje życie... nie życzę nikomu....