Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość selina25

Zachowanie noworodka - kolka?

Polecane posty

Gość selina25

Witam serdecznie i proszę doświadczone mamy o opinie. Od paru dni u mojego miesiecznego synka zaobserwowalam takie oto zachowanie - zbliza sie wieczor pora po karmieniu (karmie piersia) i odbiciu kladzony jest do lozeczka i zaczyna sie prezenie stekanie dziwne gardlowe odglosy i intensywne machanie rekami i nogami - nie wiem czy to kolka bo maly nie placze - natomiast taka sytuacja moze trwac cala noc z przerwa na karmienie i gdy tylko odkladam go do lozeczka zaczyna sie znow - przysypia na moment a pozniej znow gwaltownie sie wybudza podawalam Espumisan ale to nic nie pomagalo - co to moze oznaczac prosze o pomoc...

Gość selina25
up

Gość moja mala tak miala
i wydaje mi sie ze to mleko jej sie cofalo do gardla i draznilo.Sprobuj podlozyz cos pod lozeczko zeby glowke mial wyzej.Moze pomoze.

Moja tak ma, tyle ze my karmimy butelka, pilnuje zeby sie odbilo po jedzeniu i utulam az usnie, pomaga...

Gość violusieńka
moja miala tak samo zaczelo sie jak miala 3tyg takie wlasnie prezenie i stekanie w nocy co chwilke sie budzila ale nie plakala lekarka powiedziala ze to sa wzdecia a jak miala 7 tyg to zaczely sie ataki kolki ale tylko w dzien miala i wtedy to juz byl krzyk i placz. Mozesz jej podawac espumisan ale on nie zadziala od razu tylko trzeba codziennie podawac i po jakims czasie powinien zadzialac,chociaz mojej corce to dawalam wszystko co mozliwe na kolki i nic nie pomoglo,musialam to przetrwac. Idz z dzieckiem do lekarza,moze ci przepisze cos innego.

jakby to kolka byla to bys nie miala watpliwosci, dziecko by ci sie darlo w nieboglosy :)

Mój syn miał podobnie. Dalam poduszeczkę pod materac, dawałam debridat, sabsimplex ( oczywiście po konsultacji z lekarzem) i ... suszyłam suszarka ( tylko mały się tak przyzwyczaił,że do 8 miesiąca tak usypiał) Pozdrawiam i życzę powodzenia

Gość selina25
dziękuję za sugestie - łóżeczko jednak od dawna mam podparte książkami i staram się dobrze go odbijać więc nie w tym problem

Gość Taka ja___
Jak mój najmłodszy synek miał kolki, to nie dawałam mu żadnych aptecznych wynalazków, tylko wkładałam go do wiaderka kąpielowego (kiedyś były tylko Bebe-jou) i kolka odchodziła w nim jak ręką odjął. :) Później przeszliśmy z piersi na butlę Avent, mały podrósł i kolek w ogóle nie było.

Gość Taka ja___
A no i musisz pamiętać o robieniu przerw w czasie karmienia (np. przy zmianie piersi). Kładź sobie wtedy dziecko na ramię w pozycji pionowej i czekaj aż odbije. Jak odbije, to kontynuuj karmienie.