Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość listy płac-pomocy

listy płac-pomocy

Polecane posty

Gość listy płac-pomocy

Witam! W lutym rozpoczęłam działalność gospodarczą. Pracownika zatrudniłam 22.02. Co miesiąc do US odnosiłam deklaracje Vat, niewiedziałam jednak że muszę odprowadzać jeszcze zaliczke na podatek dochodowy. Jak to teraz rozliczyć za zaległe miesiące i gdzie wpłacić te zaliczkę, na jakie konto?? Proszę o pomoc i rozjaśnienie umysłu. Dodam, że pracownik zatrudniony jest na 1317 zł

Gość tracy daisy
Piszesz, ze w lutym zaczęłaś, a więc 20 marca powinnaś odprowadzić po raz pierwszy podatek dochodowy. Deklaracji PIT-4 nie składasz co miesiąc, tylko raz na koniec roku (tzn. do 31 stycznia następnego roku) i dopiero tam wykażesz zaliczki na podatek. Teraz czym prędzej wpłać pobrany podatek za luty (?), marec, kwiecień (do dziś). Nalicz odsetki budżetowe (10 %), z tym, że do wysokości wartości listu (tj.ok 7 zł - dokładnie podane w Ordynacji Podatkowej) odsetek nie płacimy. Oczywiście wszystko do pełnych złotych. Zapłać, a najwyżej na koniec roku dołączysz pismo wyjaśniajace opóźnienie wpłaty podatku. Czemu nie dasz tego do roboty komuś, kto to ogarnia?

Gość tracy daisy
Na jakie konto - musisz sprawdzić w internecie stronę swojego US, tam na pewno będzie. Natomiast w tytule przelewu podajesz NIP, okres, za jaki opłacasz. Niektóre banki mają specjalnie przygotowane przelewy do US i ZUS. Zapłać jak najszybciej, bo im dalej w las, tym wiecej drzew. I pomyśl nad sensownym uzasadnieniem opóźnienia w piśmie do naczelnika US. I lepiej chyba zrób to teraz. I nie bój się. Tam też pracują ludzie, a ten się nie myli, co nic nie robi.