Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dudududuś

Strefy kontaktów międzyludzkich- strefa intymna.

Polecane posty

Można się doczytać na necie tzw.przestrzeni terytorialnej... różnie mówią o różnych sferach/strefach... jedni mówią o sferze intymnej, społecznej itp a inni o strefach koleżeńskiej, przyjacielskiej, osobistej itp... Mam pytanie:) Otóż każdy z nas ma swojego rodzaju przestrzeń, którą nie lubi, gdy koś obcy ją narusza- chodzi mi o to, że kiedy ktoś obcy do nas zbliży się to mimowolnie odsuwamy się od niego, odczuwamy potrzebę dystansu.. A co, jeśli ten dystans się zatraci? jakie moga być tego przyczyny? Mam z tym problem, który chce rozwiązać ale musze znać przyczyny takiego 'braku bariery' ( do sfer: koleżeńskiej, przyjacielskiej i intymnej...itp.) jest ona tak jakby zamazana... Czekam na normalne odpowiedzi ;) pozdrawiam, miłego dnia :)

Gość bajka nie bajka
jesli stracisz kontrolę i przekroczysz czyjąś strefę intymną, dostaniesz po prostu po łapach i tyle :) trzeba mieć wyczucie

hehehe, piszesz jakbym miała być facetem :P To nie jest problem w stylu- jak sie do niej/niego zabrać.. raczej na odwrót.. jak stworzyć ponownie barierę intymną u siebie.. co jest przyczyną zaniku tej bariery? :/

Gość zaczne od prostej sprawy
cześć my tzn ja i mój mąż rozmawiamy o sprawach życiowych/dzieci wydatki praca itd/ w niewidzialnych beczkach;)chodzi o nabranie pewnego dystansu do siebie/i do spraw o których rozmawiamy/

Gość bajka nie bajka
czyli co? kiedyś wiedziałaś gdzie jest ta bariera a teraz to się zmieniło? czy to oznacza, że każdemu pozwalasz na bycie zbyt blisko siebie, mam na mysli, że kazdy może Cię poklepać, objąć itp., a Ty pozwalasz na to? jesli Ci to nie przeszkadz to jest ok. każdy człowiek ma inne granice, do których może podejść inny

Gość zdarza sie wam
w kolejce autobusie takie napieranie i to nie chodzi ze facet na mnie sie pcha ale kobiety szczegolnie starsze tez to robia budzi sie we mnie wtedy agresja

heh, bajka nie bajka- napisałeś/aś ,że pozwalam na za blisko siebie... kiedyś tak nie było, teraz otwarłam się na ludzi, może to dlatego już się 'nie boję' bliskości?? I nie każdemu obcemu, ale jak sie dobrze rozmawia to i tulić też sie można :P ale wiecie, bo w tym momencie, gdy daje pozwolenie na zbliżenie się do strefy intymnej jakiemuś znajomemu, to on to odczytuje jednoznacznie... lubie sie droczyć ale bez przesady.. i mimo, że na przykład zalezy mi na tym chłopaku, to muszę być wręcz oschła.. dużo by opowiadać.. co do tłumu, to fakt faktem, zaczęłam obserwować ludzi, i mimowolnie oni sie w autobusie odsuwają albo baardzo odwracają głowę... hyh... ale to normalne, że wtedy czujemy agresję, bo ktoś narusza Twoją strefę intymną albo i koleżeńską nawet...