Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

qju

Jak pozbyć się zaparć?

Polecane posty

Mam 16 lat. Uważam że odżywiam się dość zdrowo, ale mam duży problem z wypróżnieniem się. Na dodatek mam też sporą niedowagę i dość mocny trądzik. tak się odżywiam: śniadanie: - kromka lub dwie chleba pełnoziarnistego (nie używam masła) + zielona sałata, rzodkiewka, czasem pomidory bądź ogórki lub też ogórki kiszone ( jest przeważnie tak że jem kromkę lub dwie chleba pełnoziarnistego z jakimiś warzywem) - później piję herbatkę z bratka - po śniadaniu jakieś dwie godziny zjadam jabłko. obiad: - czasem jakaś zupa, ryba smażona (panierkę odrzucam) - czasem też na drugie danie jem duża ilość warzyw np z chlebem pełnoziarnistym - potem od czasu do czasu jogurt naturalny z musli kolacja: - czasem otręby owsiane zalane gorącą wodą + musli - czasem też kanapka z pełnozianistym chlebem i warzywami - albo też marchewki pije też 5 - 8 szklanek wody mineralnej lub przygotowanej ostatnio przestałam jeść mięso, wiem że jem chyba za mało, tak się boję..nie chcę mieć nadwagi, chcę nabrać trochę ciała, ale boję się jeść niektórych rzeczy ze względu na trądzik ( chodzę do dermatologa, mam leki, ale to trwa już dwa lata ) Chcę się zmienić, chcę zmienić moją psychikę, proszę o pomoc, bo sama już sobie nie daję rady :( czy np. mogę jeść jajko smażone, lub tosty z pełnoziarnistym chlebem? Chociaż i tak bym się pewnie bała.

Gość paradiss
pij ciepla przegotowana wode i jedz suszone sliwki, morele itp :)

Gość gedoline
Uważam, że wszystko co potrzeba do wypróżniania masz w swojej diecie. Może pilnuj, by jeść jogurt co dzień. Moja koleżanka też miała kiedyś ten problem, dostała od lekarza zalecenie by jeść każdego dnia całe jabłko, całe, czyli ogryzek też. Pomogło.

Gość hejhejehjej
Ja też miałam problemy z trądzikiem... póki co nie mam i aby tak zostało :) pomogły mi tabletki Diane35-antykoncepcyjne o działaniu leczniczym na trądzik- u mnie zdzialały cuda i maść aknemycin... co do zaparć to ma je chyba co 2 czy 3 kobieta więc wiesz... mi np. w desperacji pomaga maślanka :D.. teraz pije babke chyba nazywa się lancetowata- zapytaj w aptece o zioła z babki które są na zaparcia na pewno dadzą Ci tą co trzeba :)

Gość czasem organizm działa
jakby "na odwrót"- ja np. po takiej diecie jak twoja - też miałabym zaparcia i problemy. Nie u każdego duża ilość błonnika skutkuje!

Gość KISZONA KAPUSTA pomoże
Trzy razy dziennie pij po pół szkl. soku z kiszonej kapusty. Przez dwa tygodnie jedz ząbek czosnku na noc sam bez dodatków dokładnie rozgryzając. Naprzemnian z kiszoną kapustą jedz, suszone sliwki namoczone w wodzie też przed snem. Działania te nie tylko oczyszczą jelito ale również przywrócą naturalną flore bakteryjną bo najbardziej prawdopodobne, że to jest właśnie u ciebie przyczyna zaparc.

Gość jedz zdrowe tłuszcze
np.oliwa z oliwek,olej rzepakowy,torchę masła lub margaryny na kromce nie zaszkodzi!Twoja dieta choć może i zdrowa jest zbyt "sucha"brak w niej zdrowych tłuszzców.Jedz mnóstwo ryb!

ale jem tez np. codziennie jabłko lub dwa, czasem też banany lub grejfruty. Boje się o siebie.. mój problem możliwe że jest od tego, ponieważ kiedyś brałam antybiotyk w tabletkach na trądzik, brałam go przez pół roku, być może dlatego teraz mam takie problemy? Jak temu zaradzić? Czy mam może normalnie jeść obiad, mięso, surówka ziemniaki ? na prawdę nie mam już pojęcia..

dziś np. zjadłam: śniadanie: - kromka pełnoziarnistego chleba + duża ilość zielonej sałaty + szczypior - herbatka z bratka - potem woda później: - jabłko - mrożone truskawki - parę szklanek wody - 4 łyżki otrąb owsianych + 2 łyżki musli to wszystko zalane gorącą wodą (wiem że to nie za dużo, ale dziś nie najlepiej się czuje w dodatku jestem przeziębiona i nie mam apetytu) Czy w moim odżywianiu się nie ma przypadkiem za dużo błonnika? może właśnie przez to mam te zaparcia, chociaż otręby z musli jem może raz lub dwa razy w tyg. czy na kolację mogę zjeść np. sernik? czy on nie zaszkodzi na trądzik i na zaparcia?

dziś np. zjadłam: śniadanie: - kromka pełnoziarnistego chleba + duża ilość zielonej sałaty + szczypior - herbatka z bratka - potem woda później: - jabłko - mrożone truskawki - parę szklanek wody - 4 łyżki otrąb owsianych + 2 łyżki musli to wszystko zalane gorącą wodą (wiem że to nie za dużo, ale dziś nie najlepiej się czuje w dodatku jestem przeziębiona i nie mam apetytu) Czy w moim odżywianiu się nie ma przypadkiem za dużo błonnika? może właśnie przez to mam te zaparcia, chociaż otręby z musli jem może raz lub dwa razy w tyg. czy na kolację mogę zjeść np. sernik? czy on nie zaszkodzi na trądzik i na zaparcia?

Gość krycha507
PODRÓŻUJĄC PO EUROPIE DOWIEDZIAŁAM SIĘ JAKIE PROSTE ZASADY STOSOWANE W PRZYGOTOWANIU POSIŁKÓW POMAGAJĄ MIESZKAŃCOM INNYCH PAŃSTW NA BBBAAAARDZO TRUDNY PROBLEM ZAPARĆ. MNIE POMOGŁO A WCZEŚNIEJ WALCZYŁAM Z ZAPARCIAMI KILKA LAT.. BEZ SKUTKÓW najważniejsze- UNIKAJ : GOTOWANEJ MARCHEWKI, GOTOWANEGO BIAŁEGO RYŻU, BANANÓW !!! SOKU Z CYTRYNY, PRZETWORÓW Z CZARNEJ PORZECZKI, JAGÓD ZWŁASZCZA !!!! CZEKOLADY, KAKAO, POMAGAJĄ na 100% PRZY ZAPARCIACH: -KAWA Z odrobiną MLEKA I CUKREM najlepiej wypić połowę z kwadrans przed śniadaniem -CIEPŁA ALE NIE GORĄCA WODA WYPIJANA OK PÓŁ GODZINY PRZED PIERWSZYM POSIŁKIEM -DOJRZAŁE, MIĘKKIE OWOCE KIWi -JOGURTY NATURALNE BIAŁE (BEZ FARBKI I EXTRA OWOCÓW ,KONSERWANTÓW I ZAGĘSTNIKÓW DLA KREMOWEGO WYGLĄDU..) Z DODATKIEM WŁASNYCH OWOCÓW, NP. TRUSKAWEK ALBO Z RODZYNKAMI -ŚLIWKI SUSZONE ALE TAKIE TWARDE,TE MIĘKKIE Z SUPERMARKETÓW MAJĄ DUŻO WODY, A W SUMIE MNIEJ BŁONNIKA W 100G. NIŻ TE NAJBARDZIEJ WYSUSZONE, NASZE TRADYCYJNE -JABŁKA, NAJLEPIEJ JEDZONE ZE SKÓRKĄ (OK GODZINY PRZED POSIŁKIEM) -OTRĘBY EFEKT GWARANTOWANY, JEŚLI ZASTOSUJEMY SIĘ Pamiętajmy- nie musimy zrezygnować z banana jeśli zjemy tego dnia sporo warzyw i garść otrąb, ważne, aby wymienione składniki stosować w diecie w małych ilościach i rzadko

Gość krycha507
PODRÓŻUJĄC PO EUROPIE DOWIEDZIAŁAM SIĘ JAKIE PROSTE ZASADY STOSOWANE W PRZYGOTOWANIU POSIŁKÓW POMAGAJĄ MIESZKAŃCOM INNYCH PAŃSTW NA BBBAAAARDZO TRUDNY PROBLEM ZAPARĆ. MNIE POMOGŁO A WCZEŚNIEJ WALCZYŁAM Z ZAPARCIAMI KILKA LAT.. BEZ SKUTKÓW najważniejsze- UNIKAJ : GOTOWANEJ MARCHEWKI, GOTOWANEGO BIAŁEGO RYŻU, BANANÓW !!! SOKU Z CYTRYNY, PRZETWORÓW Z CZARNEJ PORZECZKI, JAGÓD ZWŁASZCZA !!!! CZEKOLADY, KAKAO, POMAGAJĄ na 100% PRZY ZAPARCIACH: -KAWA Z odrobiną MLEKA I CUKREM najlepiej wypić połowę z kwadrans przed śniadaniem -CIEPŁA ALE NIE GORĄCA WODA WYPIJANA OK PÓŁ GODZINY PRZED PIERWSZYM POSIŁKIEM -DOJRZAŁE, MIĘKKIE OWOCE KIWi -JOGURTY NATURALNE BIAŁE (BEZ FARBKI I EXTRA OWOCÓW ,KONSERWANTÓW I ZAGĘSTNIKÓW DLA KREMOWEGO WYGLĄDU..) Z DODATKIEM WŁASNYCH OWOCÓW, NP. TRUSKAWEK ALBO Z RODZYNKAMI -ŚLIWKI SUSZONE ALE TAKIE TWARDE,TE MIĘKKIE Z SUPERMARKETÓW MAJĄ DUŻO WODY, A W SUMIE MNIEJ BŁONNIKA W 100G. NIŻ TE NAJBARDZIEJ WYSUSZONE, NASZE TRADYCYJNE -JABŁKA, NAJLEPIEJ JEDZONE ZE SKÓRKĄ (OK GODZINY PRZED POSIŁKIEM) -OTRĘBY EFEKT GWARANTOWANY, JEŚLI ZASTOSUJEMY SIĘ Pamiętajmy- nie musimy zrezygnować z banana jeśli zjemy tego dnia sporo warzyw i garść otrąb, ważne, aby wymienione składniki stosować w diecie w małych ilościach i rzadko

niedowaga i zaparcia jednocześnie, to chyba rzadkość, mi na zaparcia pomagał colon c, pomaga też zmiana diety, więcej błonnika i probiotyków, które usprawniają pracę jelit np. lactoral lub probiotyk z jedzenia np. jogurty naturalne, kefiry, woda w dużych ilościach, nawet przegotowana

Gość miszel44
kup sobie w aptece lek Debutir. Mnie wspomaga i moje jelita w codziennej pracy. Dzięki niemu moje jelita pracują odpowiednio i już dawno nie miałam problemu z zaparciami, albo z nagłymi biegunkami.