Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Urszula Q

Moja córka złożyła pozew o alimenty ode mnie. dostanie je?

Polecane posty

Gość Urszula Q

Córka ma 23 lata, studiuje dziennie na panstwowej uczelni. Urodziło się jej, ze nie chce z nami mieszkac. Wyprowadziła się i chce ode mnie alimentów!!! Dla mnie sprawa jest oczywista, skoro chce zyc na wlasną ręke to niech zyje. No ale jak się na to sąd zapatruje? Jest obowiazek utrzymywania dziecka do ukonczenia 25rż jesli się uczy. No więc córka ma u nas swój własny pokój. Była przez nas utrzymywana i dostawała kieszonkowe. No ale mieszkala u nas, gdzie niestety też była jakaś kontrola i obowiązki. Jej sie to nie podobało.. więc sie wyniosła, ale Teraz to z jakiej racji, ja mam pokrywac koszty jej wynajmu pokoju czy tam mieszkania od obcych ludzi??

nie powiedziałaś dlaczego się wyprowadziła....może miała ważny powód?

Gość we Wrocławiu wały przerwane
bo jesteś jej matką, ma do tego prawo, mało tego, alimenty przysługiwać mogą jej później z różnych przyczyn można składać pozwy o alimenty, tak samo dzieci od rodziców jak i na odwrót

Gość jureczekon
Córka ma 23 lata a Ty ją kontrolowałaś ? Nie dziwię się,że się wyprowadziła ;O

Gość Urszula Q
czyli ma prawo otrzymywac alimenty? nie rozumiem t jest zupelnie bez sensu... obowiazek utrzymywania to sie zgodze, ale ma u nas wszystko co trzeba, a jak chce sie wyniesc to juz na wlasną rękę. a powód jest taki jak mówiłam. kazdy ma obowiązki i za ich niewykonanie są przewidziane kary w postaci odcięcia internetu czy kablówki. pozostale dzieciaki jakos nie mają z tym problemu. tylko córce się sprzątać po sobie nie chce

Gość Urszula Q
kontrola polega na tym ze po zakonczeniu roku akademickiego chcialam zobaczyc wpis, ze ukonczyla. juz byl w rodzinie taki przypadek, ze sobie panny wyjechaly do miasta. pieniadze rodzice placili za szkole, a one studiow nawet nie podjeły. druga sprawa to chciałam wiedzieć o któej wraca i tyle. moj mąż ma 50 lat i tez mi mówi o ktorej wraca.

Gość jureczekon
:D:D:D napisz,że to nieprawda . To chore ! lecz się,bo ci reszta dzieci ucieknie !

Gość mysle ze nie musisz placic
nie bedziesz placila na gowniare ktora mysli ze wszystkie rozumy pozjadala

Gość bo pochowali go w mieście
kontrola to niekonicznie przeglądanie rzeczy osobistych. panna mogła się śmiertelnie obrazić za polecenie posprzątania i zakaz przyprowadzania 20 osób na nocne imprezy.

Gość Urszula Q
a obowiązki są takie, ze kazde z nich ma dbac o porządek w swoim pokoju. sprzątać po sobie i po swoich zwierzętach i raz w tygodniu brać udział w generalnym sprzątaniu. Mieszka nas 5 osób, mamy 3 psy i 2 koty. ja pracuje na caly etat i nie wyobrażam sobie sama sprzątać 2 piętrowy dom.

Urszula, ona niekoniecznie musi dostać te alimenty, tylko musisz wynająć prawnika żeby dobrą linię obrony znalazł.

Gość jureczekon
Sprzątanie to normalne ale odcinanie internetu i kablówki ...to chore !!!

Gość typowa matka polka
tylko sie nie zdziw jak corka na zlosc wyjdzie za maz za jakiegos typa z mieszkaniem byle tylko sie od ciebie uwolnic

Gość Urszula Q
a w jaki sposób mam ukarać 23 letnią panne? mam ją przełożyć przez kolano i dać jej w dupe? Jest straszną bałaganiarą i gdyby nie jakas dyscyplina to by nic w domu nie robiła! odetne internet i się bierze za sprzątanie uwazam, ze to uczciwe. ja nie będę sprzątać po niej w łazience i po jej ogromnym psie.

ja myślę, że jeśli jest rzeczywiście tak, jak piszesz, że nie przesadzasz a po prostu wymagasz pewnych naprawde prostych rzeczy, to sąd niekoniecznie musi jej przyznać, szczególnie, że zapewniasz jej byt w domu i warunki w domu

Gość jureczekon
No i dobrze dziewczyna zrobiła,że się wyprowadziła . Ty jedynie płać jej alimenty i wszystko będzie OK! studiuje dziennie więc płacic musisz !

Gość Urszula Q
U nas ma wszystko co potrzeba. Oplacamy jej wszystko, kupujemy ubranie, kosmetyki i do tego dostaje 200zł kieszonkowego z czego ma opłacic sobie telefon. pieniążki jej sie bardzo szybko konczą bo około 10tego już nic nie ma. No i niestety potem już nie dostaje nic. Taką mam zasade. Uważam, że 200 zł to spora kwota na rozrywki w miesiącu. Do tego się interesuje z kim przebywa i gdzie wychodzi i o ktorej ma zamiar wrócic. TYle, że są to normalne rozmowy. Nie sledze jej potem i nie kontroluje czy mnie okłamuje. Z tym akurat większego problemu nie ma. Największy jest z porządkami. Ma się dać wejsc do jej pokoju i ma raz w tygodniu uczestniczyc w sprzataniu całego domu. To wszystko. Warunki uważam, że ma bardzo dobre, ja takich nigdy nie miałam. Dlatego nie rozumiem, dlaczego ja teraz mam ponosic dodatkowe koszty bo jej sie zachcialo mieszkac u obcych.

Gość Urszula Q
No nic. Chciałam jedynie wiedzieć jak się sąd na taką sprawe zapatruje. Czy jesli dziecko ma w domu wszystko co potrzeba to moze sie wyprowadzic od tak i rodzice są zmuszeni to opłacać.

a tam ma prawo niech zapierdala do roboty jest dorosła zadnych alimentów j

Gość I tak powstał czokapik
Puki co alimenty jej się należą, sąd zasądzi Ci w takiej kwocie na jaką cie stac. Czy jej wystarczy tyle czy nie...czas pokaże . Najwyżej wróci córka do domu ewentualnie zawali studia zajdzie w ciąze z jakimś 48 latkiem i będziesz babcią :D

Gość współczucia...
No to zajdzie w ciąże! Przecież ona ją nie wygoniła tylko sama córunia odeszła. I to ze wszystkimi konsekwencjami! Ubzdurała sobie coś i myśli, że teraz kaskę dostanie. Niestety, ale wychowaliście ją na roszczeniową osobę i macie na prawdę przekichane.

Gość kicia2425
a z jakiej racji miałaby te alimenty mieć. weź prawnika jak Ci już sprawę założyła, przejrzy na oczy jak przegra sprawę i wróci do domu z podkulonym ogonem ;) udana córka, nie powiem... ma gdzie mieszkać, więc niech młoda nie kombinuje a jak chce być na swoim to ze swoich pieniędzy niech się utrzymuje.

Gość kicia2425
a za założenie sprawy kto zapłaci? :D "mamo daj mi pieniądze na założenie sprawy?"

Gość Urszula Q
Święta nie jestem i pewnie od groma błędów wychowawczych popełniłam, ale czasu nie cofne. Mam jeszcze 2 dzieci. Syn 25 lat i córka 20 lat. Z nimi nie mam najmniejszego problemu. A Dorota od zawsze taka buntowniczka była :(

Gość bele de jour
omg nie przesadzasz aby z ta kontrola?? Nie dziwie sie, ze sie wyprowadzila. Kobieto ona ma 23 lata a ty sie jej pytasz z kim, gdzie, po co i dlaczego. I te kary. Szkoda, ze do kata nie stawiasz. Kuzwa jakbym miala taka matke tez bym sie wyniosla.

Gość matacz..
O co ty sie martwisz ! kobieto , wszak taniej ci bedzie i wygodniej dawac jej te zasadzone alimenty niz to jak była w domu ! wiec glowa do góry ! Rusz tez troche głowa , by owych alimentów dostała jak najmniej , przedstaw swe choroby rachunki za leki , idz do lekarza w tym wieku sie juz znajdzie kazda chorobę - jak sie chce ! Myslisz , ze sad ile zasadzi jej alimentów , wszak to zalezy od waszych dochodów a tu da sie pomanewrowac !!! a w przyszłosci odbija jej ta piłeczkę , i zasadz ja o alimenty na siebie i meza , starzejesz sie , bedziesz coraz wiecej potrzebowała na leki i prywatnych lekarzy .

Gość matacz..
i co z tego ze ma tyle lat ! to jest jej dom i jej zasady i ustalenia mają byc respektowane , a jak widze cudów nie wymaga , a jak sie nie podoba to won , wlasnie tak , i niech sadzi o alimenty ! moje dzieci mają syn 22 lata córa 17 lat syn musi byc o 22 w domu , chyba , ze idzie gdzies na jakas impreze to jest inaczej , ale tak - nie ma włuczenia sie po nocach To ja ustalam co w moim domu wolno a co nie ! w swoim beda sie robic co im sie podoba .

Gość bele de jour
Boze drogi co za kwoki:o

Gość matacz..
a co moze jeszcze w własnym domu ja ma sie dostosowac do dzieci i ich fanaberi ? nikt na siłe nikogo nie trzyma .

Gość księżniczka przedwiośnia
Nie powinna dostać. odcinanie kablówki czy internetu to dobry patent. Chyba nie zdajecie sobie sprawy jak zatruć zycie potrafi 23 letnia gówniara, która nie potrafi po sobie posprzątać. Już nie mówiac o innych rzeczach, typu ugotowanie czegoś.