Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia

Co zrobic na uroczysta kolacje na II rocznice slubu?

Polecane posty

Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia

Chce zeby bylo lekkie ale nie jakies jalowe :P Najlepiej jakies mieso lub ryba + salatka. :) Prosze, podwajacie sprawdzone przepisy. 馃尲

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
facetowi to wiesz... pizza i piwo wystarczy my艣l臋, 偶e bardziej zainteresuje go to, co Po kolacji b臋dzie

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 pstrag pieczony w folii
??? na prawd臋 proste i pysze. ca艂ego pstr膮ga myjesz (tzn wypatroszonego;) ) solisz, pieprzysz, skrapiasz sokiem z cytryny, wkladasz galazki tymianku i do lod贸wki na minimuum pol godziny. potem wkladasz po 1/4 lyzeczki masla do srodka i po plasterku cytryny i na wysmarowana mas艂em folie, mozesz polozyc troche masla na wierzch. zamykasz w folie(aluminiow膮)rybe i pieczesz ok 30 min w 200 stopniach. potem na jakie艣 20 min odchylasz by si臋 zapiek艂y. proste i pyszne, dla milosnik贸w ryb. polecam do tego jaka艣 lekk膮 sa艂atk臋. sama sa艂atka ze 艣mietan膮 lub vinegretem wystarczy.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zrob to sobie
aaaaa a ja tez mam 2 rocznie , 7 czerwca i jade do parku Alton tower (anglia) , tak na relax, a kolacje zostawiam mezowi, ale zanaczam na wypad placilam ja ;-)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia
Dawajcie wiecje przepisow dziewczynki :) Pstraga to czesto z Mezem jemy to jedna z naszych ulubionych potraw :) Ale dzieki za pomysl . :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
poledwiczki wieprxowe z grogonzola dorsz zapiekany w porach piers kurza z maslem i sosem serowo-cytrynowym karczek z maslem ziolowym grzanki z pasta z oliwek i parmezanem na przystawke potem lazania sandacz na porach poledwiczki w sosoie kurkowym papryka faszerowana salatka grecka piers kurza do tego zapiekane ziemniaczki z ziolami/i serem grzanki z pomidorami i maslem ziolowym potem losos wedzony z twarozkiem i salatka zielona na kmoniec deska serow

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
pierozki szpinakowe z sosem grzybowym lub sosem z gorgonzola zapiekanka szpinakowa losos pieczony z warzywami krewetki z maselkiem czosnkowym i z zielona pietruszka

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia
kacia , dzieki za duzo super pomyslow 馃憚 Gdybys jeszcze mogla napisac mi jak sie robi to co Ci napisalam po spodem , bylabys kochana 馃尲 -dorsza zapiekanego w porach -grzanki z pasta z oliwek i parmezanem na przystawke -losos pieczony z warzywami -krewetki z maslem czosnkowym i zielona pietruszka

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
paste z oliwek kupujesz w sklepie. jest z jasnych i ciemnych ktore wolisz. kroisz bulke( ja daje bagietke w cienkie kromeczki i dekikatnie smarujesz maslem) zapiekasz w tosterze. jak juz sa chrupiace i rumiane smarujesz cienkopasta z oliwek. posypujesz startym parmezanem na tarce o drobnych oczkach lub tym gotowym sa takie specjalne wloskie sery w malych foliowych torebeczkach ;) przed posypaniem serem mozesz polozyc cieniutki plasteek pomidora a jak pomidor to i szczypta bazylii

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
dorsz naczynie zaroodporne smarujesz tluszvzem np maselkiem.ukladasz pokrojone w cienkie paski pory i pomidory oraz 2-3 cieniutko pokrojone zabki czosnku. ja kroje zyletka na niemal rzezroczyste plasterki.na tym ukladasz platy dorsza i wio do pieca. w tym czasie przygotowujesz maselko ziolowe. W tym celu odpowiednio wczesniej wyjmujesz maslo coby miekkie bylo. przyprawiasz ( ja daje tak sol ziolowa papryka ostra zabek czosnku przecisniety przez praske troszke ziol prowansalskich). formujesz z tego kuleczki ( ja mam specjalna foremke) JAK NIE MSZ NIC sie nie dzieje. pare minut ok 10 przed wyjeciem z piekarnika kladziesz kawalki maselka na dorszu lub blskawicznie bezposrednio po wyjeciu go z pieca ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
krewetki przygotowujesz wg przepisu. najlepiej kupic krolewskie mrozone. przyrxadzasz je i dsjesz maselko czosnkowe a wiec maslo mieszasz z drobno posiekanym czosnkiem szczypta soli i w zasadzie tyle. jesli lubisz przyprawy mozesz cos sypnac od siebie. ;) krewetki ukladasz na lisciu zielonej salaty kladziesz fantazyjnie maselko np w formie wiorek ;) niezbyt duzo ale na tyle aby lekko sciekalo. posypujesz drobno pokrojona pietruszka. Do krewetek jest wysmienity rowniez sos czosnkowy ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
a losos to banal. Pieczesz a co do warzyw to mozesz ugotowac na parze podac surowe ( salata zielona ogorek swiezy, pomidorka) jak swieze to uloz dekoracyjnie i delikatnie odrobinke polej wiejska smietanka na to drobnio pokrojony szczypiorek lub/i/ cebulka dymka warzywa mozesz tez poddusic na patelni pomidory pory pieczarki wg uznania. :) smacznego zycze ;) akle ja osobiscie moj faworyt to poledwiczki z gorgonzoloa lub kurze cycki w marynacie japonskiej :) roboty na 20 minut max jedno i drugie danie ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia
kaciaa, dzieki bardzo za te wszystkie przepisy 馃憚 Na pewno robiac kolacje je wykorzystam. :) Dzieki , kochana 馃尲

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
nie ma sprawy smacznego zycze :) i dziekuje ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia
kaciaa, masz moze profil na ktoryms z portali kulinarnych? Jesli tak to podaj link. Bardzo podoba mi sie Twoj styl gotowania. :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
niestety nie mam ;( a szkoda moze to i dobry pomysl .. :) musze to przemyslec ;) tyle ze moj styl gotowania na pewno nie jest zdrowy :D ale co tam raz sie zyje ;) a dzisiaj bede robi;a eskalopki z bialym winem i sliweczkami ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 wesele weselu nier贸wne
hhhmmm.... na drug膮... to nie wiem. Na pierwsz膮 i trzeci膮 to wiem, a na drug膮 to za trudne :O :P

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 bita
kaciaa a mo偶esz poda膰 przepis na papryki faszerowane?

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Joela
Ja jednak odpu艣ci艂abym sobie potrawy z czosnkiem na rocznicow膮 kolacj臋 :-)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia
kaciaa, ten pomysl z eskalopkami i bialym winem.... mmmm brzmi pysznie. Ja jakis czas temu bylam zagranica i tam zostalam zaproszona na kolacje :) Pani domu podala wolowine w sliwkach ( mieso pokrojone w kosteczke + sliwki i to wszzystko plywalo w jakims sosie) Bylo przepyszne , jak zyje to nie jadlam nic tak dobrego. Nie poprosilam o przepis bo troche mi bylo glupio :O Moze Ty znasz przepis na to danie o ktoym pisalam. :) II rocznice mam 23 czerwca wiec jeszcze jest czas. A co do czosnku to zarowno ja jak i maz bardzo go lubim, wiec nie bedzie problemu.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
eskalopki potrzebujesz sliwki suszone( wyjmij z nich pestki) 2-3 lyzek koniaku/brandy/ew szkockiej poledwiczke wieprzowa-jest bardzo krucha delikatna makaron najlepiej tiagatelle ew wstazki kokardki sol pieprz kolorowy olej lub oliwe z oliwek maslo smietanke kremowke do malego garczka wkladasz sliwki i zalewasz je alkoholem od czasu do czasu mieszajac. mieso kroisz na drobne kawalki przyprawiasz i smazysz na masle polaczonym z olejem. smazysz krotko gdyz poledwiczki wieprzowe sa kruche i delikatne. do miesa dodajesz sliwki wraz z tym sosem ktory sie wytracil i gotujesz to.potem dodajesz smietanke kremowke dokladnie mieszasz i jeszcze chwilke musisz to poddusic., tak aby sos byl gesty. przyprawiasz delikatnie pieprzem i sola. I gotowe podajesz z makaronem. Do tego pasuja swietnie warzywa surowe badz ugotowane na parze ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
papryka faszerowana w zaleznosci ile osob tyle potrzebujesz papryki ja na ogol jem dwie srednie. Wg mnie najlepsze sa czerwone ale to kwestia gustu. papryki dokladnie myjesz odcinasz gore wydrazasz dokladnie oplukujesz z nasion tak aby powstala tak jakby miseczka. farsz gotujesz ryz wg przepisu na pudelku. na patelni podsmazasz pieczarki cebulke na masle na oleju na oliwie jak wolisz. Dodajesz do tego czosnek ja czosnek uwielbiam i daje duzo zabkow z tym ze kroje go zyletka w takie cienkie plasterki. wszystko razem potem mieszam z ryzem faszeruje tym papryke i do naczynia zaroodpornego posmarowanego delikatnie tluszczem. niestety nie pamietam ile to sie piecze ja zawsze sprawdzam czy juz. papryka puszcza sok wiec danie jest bardzo soczyste. To jest wersja wegetarianska. jesli chcesz z miesem daj mielone takie jak na spaghetti plus to co wyzej. mozesz dodac grzybow jesli lubisz i dowolnych warzyw :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
a z przypraw daje tak sol ziolowa pieprz bialy pieprz kolorowy szczypte oregano i ziol prowansalskich odrobine lubczyku i doslownie kropelke sosu sojowego -do farszu ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
ja daje poledwiczki. wolowina nie przpepadam bo to twarde mieso dlugo sie musi dusci ale oczywiscie sprobowac mozesz. poszperam w domku i sprobuje Ci znalezc jakies fajne przepisy ale to musisz do poniedzialku zaczekac :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 zonka ktora kocha mezusia
Dzieki kaciaa馃憚 bede czekac do poniedzialku :) Te eskalopki ze sliwkami sa abrdzo podbne ddo tego co jadlam wtedy zagranica. Chyba je zrobie.

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
spox ;) jakby co pisz smialo na tym topiku jak bede umiec pomoge ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
kurka te sliwki z alkoholem musisz gotowac na malym ogniu meszajac od czasu do czasu ;) zapomnialm to napisac bo pisalam rano i spieszylam sie ;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
a na deser dalabym albo szrlotke z bita smietana i polewa toffi albo szarlotke na cieplo z lodami waniliowymi albo szarlotke z pomaranczami i cynamonem mozesz tez zrobic plonace banany z alkoholem w czekoladzie ( nigdy nie robilam ale jadlam pyszotka ) plonace nalesniki z dzemem/powidlami/jablkami/ """salatke""" z galaretek owocowych z bita smietana lody z owocami bita smietana i polewa albo ta gotowa albo polej lody np adwokatem lub amaretto :)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 ma艂y odkrywca
kaciaa jak masz kogo艣 w rodzinie ze s艂u偶by zdrowia to za艂atw sobie skalpel z tak膮 r膮czk膮. Lepiej ci si臋 b臋dzie kroi膰 czosnek tylko trzebu uwa偶a膰 na paluszki;)

Udost臋pnij ten post


Link to postu
Udost臋pnij na innych stronach

×