Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg

Pytanie dot. przemieszczania się pociągiem.

Polecane posty

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg

To mój pierwszy raz ;) Czy bilet musze sobie zakupić wcześniej czy nie będzie problemu żeby zrobić to tuż przed odjazdem? może się zdarzyć że nie będzie miejsc? jakaś rezerwacja czy coś...? Ktoś te bilety gdzieś sprawdza przy wejściu czy mam go po prostu mieć przy sobie? Skąd będę wiedziała gdzie wysiąść? ;) jest tam jakieś urządzenie typu megafon? które informuje jaka to stacja? Powinnam wiedzieć coś jeszcze?

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
??:(

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
Mam 16 lat ;) nigdy nie podróżowałam pociągiem. z łodzi do bydgoszczy.

Gość dzabąg09
masz bilet? jaki to pociąg? osobowy inter regio? expres? inter city? tanie linie kolejowe (pospieszny)?

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
nie mam biletu właśnie pytam czy musze go wcześniej kupić... tanie linie kolejowe znalazłam połaczenie na stronie pkp

Gość dzabąg09
aha, nie masz biletu... Sprawdzałaś połączenie na stronie pkp? wiesz jaki to pociąg? bilet musisz kupić wcześniej w kasie na stacji. jeśli ma być to express, intercity, to lepiej nawet dzień, dwa wcześniej, bo tam obowiązują miejscówki (dopacasz do biletu) i potem na bilecie masz napisane, które miejsce masz zająć. im bliżej daty wyjazdu, tym mniejsze szanse na miejsce siedzące. W pozostałych wsiadasz tam, gdzie jest wolne miejsce. Konduktor sprawdza bilet podczas podróży ;)

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
aha czyli nie moge przed samą podróżą? a jakaś telefoniczna rezerwacja albo coś takiego? nie jestem z łodzi i musiałabym tam tez dojechac

Pociągi TLK nie mają rezerwacji miejsc, więc bilet możesz kupić w dniu wyjazdu. A żeby nie przeoczyć swojej stacji, możesz zobaczyć na stronce pkp stacje pośrednie i pilnować po prostu, za ile będzie Twoja.

Gość gryczka
Bilet kupisz w kasie na dworcu, bądź kilkanaście minut przed odjazdem pociągu, w razie gdyby były kolejki do kasy. W najgorszym wypadku, jesli nie zdążysz, możesz kupić u konduktora (idzie się na przód pociągu jak tylko się wsiądzie, żeby to zrobić), ale wtedy się dopłaca. Bilet miej pod ręką, ale będzie on sprawdzony dopiero w czasie podróży, może to być 15 minut po starcie pociągu, a może być pod koniec, różnie bywa. Jeśli masz legitkę szkolną i kupujesz bilet ulgowy, legitymację też musisz mieć pod ręką. Jeśli nie wiesz, gdzie wysiąść, zorientuj się, ile mniej więcej trwa podróż i w odpowiednim momencie zacznij wyglądać przez okno. Stacje są podpisane na dużych tablicach, na pewno rozpoznasz Bydgoszcz i zdążysz wysiąść, bo na tak dużych stacjach pociąg stoi zwykle parę minut. Możesz też poprosić konduktora, aby przyszedł Cię poinformować, gdy będziecie dojeżdżać (dobrze żebyś jechała w wagonie tuż za lokomotywą, będzie miał blisko do Ciebie) Powodzenia:-)

Gość dzabąg09
no to możesz kupić bilet nawet przed odjazdem (tylko przyjdź wcześniej, bo pewnie będą kolejki do kasy). w tanich liniach najczęściej informują jaka będzie następna stacja, ale nie zawsze. zapisz sobie lepiej ze strony pkp godzinę przyjazdu do celu, żeby w razie czego wiedzieć kiedy wysiąść. no i jeśli masz 16 lat, to kupujesz bilet ze zniżką uczniowską (powiedz w kasie). zapłacisz taniej. no i nie zapomnij legitymacji, będziesz musiała pokazać konduktorowi razem z biletem

Gość gryczka
Słuszny pomysł - sprawdź stacje pośrednie i pilnuj, kiedy będzie Twoja. Na TLK nie ma rezerwacji, ale jeśli będziesz kilkanaście minut przed odjazdem, powinnaś mieć miejsce siedzące.

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
dziękuję bardzo za pomoc :) chyba sie nie zgubię :p

Gość gryczka
A może ten pociąg jest tylko do Bydgoszczy? Wtedy nie byłoby problemu z pilnowaniem stacji...

Gość annamarija
jak wyjezdzasz z lodzi to lepiej badz duzo wczesniej bo mozesz nie zdazyc kupic biletu, czasamiw kolejkach sie bardzo dlugo stoi

Gość gryczka
Jeśli chodzi o kupienie biletu, to możesz przyjechać na dworzec wcześniej, np. w przeddzień i kupić sobie bilet, żeby już z nim przyjechać następnego dnia. Musisz tylko zaznaczyć, na jaki dzień ma to być bilet, w przeciwnym razie sprzedadzą Ci z aktualną datą, a ważny jest tylko dobę bodajże.

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
a gdybym jechała osobowym? *tak jest nazwany na stronie pkp to moge tez w tym samym dniu kupic?

Gość gryczka
Tak :-) Jak również możesz wcześniej, tylko musisz zaznaczyć datę podróży. Nie ma rezerwacji miejsc.

Gość dzabąg09
aha... wsiądź do wagonu klasy "2" ;)

Gość gdvhncfchgfjhfgfcg
Dziękuję:)

Wlasnie jak to jest z tą ważnością biletu? Tez sie niedlugo podobnie jak autorka wybieram do Bdg i planuje kupic bilet kilka dni wczesniej. Wystarczy jak powiem jaki to dzien? Czy orientacyjna godzine tez mam podac?

Powiedz w kasie, na którą konkrentnie godzinę chcesz bilet, bo pociągów jest dużo i może okazać się, że kupisz na jakiś inny niż potrzebujesz...

Gość gryczka
Przyznam, żre nie wiem. Kiedyś nie trzeba było podawać godziny, ale niedawno zdarzyło mi się, że zostałam zapytana. Więc mam mętlik w tej sprawie... Najlepiej zadzwonić do pkp i zapytać tam.

Gość izaremi
co znaczy tlk pkp intercity? też muszę kupić bilet wcześniej?

Gość izaremi
Pomocy:(