Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość deberolina

nieodpowiedzialna babcia

Polecane posty

Gość deberolina

Mam poważny problem. Z mężem mamy 1,5 roczne dziecko. Różnie bywało w naszym małżeństwie. W sumie od początku traktowałam swoich rodziców dużo lepiej niż jego. Mówiłam o nich źle, pomimo tego, że oni mnie od razu zaakceptowali i nigdy nie zrobili mi nic złego. Denerwowali mnie swoim prostackim zachowanie, brakiem obycia, a przede wszystkim brakiem higieny osobistej i nieodpowiedzialnością. Od urodzenia dziecka jeżdzimy do nich rzadko i tylko wszyscy razem (nigdy nie puszczałam dziecka tylko z ojcem). Problem polega na tym, że mąż ma już dość tej sytuacji, chce jeździć sam do swoich rodziców razem z dzieckiem i chce by czasem jego matka zajęła się nim, gdy oboje jesteśmy w pracy. Niestety moja teściowa to moim zdaniem osoba skrajnie nieodpowiedzialna, bo swoje dzieci kilkuletnie zostawiała same na całe dnie w domu, pozwalała i m bawić sie w rowi e przy jezdni ! a mój mąż a wylał na siebie garnek z wrzątkiem gdy miał 6 lat. Mąż twierdzi, że jak sie jego matce powie jak ma się zajmować dzieckiem, to ona posłucha, ale mi się nie chce w to wierzyć. Idziemy na noże, bo on za każdym razem gdy nadarza się okazja "wciska" mi swoją matkę do opieki, a na żadne argumenty już nie reaguje. Co mam zrobić, by chronić dziecko???????!!!!! :(

Jak to co robić ? Postawić na swoim ,nigdy nie zostawiłabym dziecka z nieodpowiedzialną osobą.

Gość qwer
tez mam takich tesciow z ktorymi mieszkam wiec robie wszystko by corka nie zstawala z dziadkami bo tesc byl kiedys tak zajety pisaniem sms do jakiejs baby ze corka uciekla mu i po przyjsciu z pracy szukalaismy jej 4 h! a stara mysli ze jak 35 lat temu chodzila do szkoly medycznej to wszystko wie etam.... w nosie to mam...

Gość kiedyś były trochę inne czasy
Ludzie na wsiach szli w pole a dzieci zostawały i to było nagminne. Wrzątek też na siebie wylałam mimo, ze moja mama mnie pilnowała jak oka w głowie, ale chwila nieuwagi i były poparzenia. Moja babcia też swoje dzieci zostawiała same w domu bo musiała iść w pole, żeby było za co żyć. A teraz już nie musi, ma dużo czasu i dziećmi chętnie się zajmuje. Zostawiam jej synka i oczywiście, ze się boję o niego, ale tak samo się boję jak zostawiam z kimkolwiek innym.

Gość kolejni popieprzeni gowniarze
a to dziadkowie sobie na starość zrobili dziecko czy wy. Najlepiej to urodzić i mieć darmową opiekę.

Gość deberolina
Ok, ja robię wszystko, by dziecko z tą kobietą nie zostało - mam dwie nanie, na które mogę liczyć, ale mąż jest coraz bardziej sfrustrowany, że jego rodzice mieszkają tak blisko i nie mogą się zająć Małą. Może sprecyzuję pytanie - co zrobić, by wszystko było po mojemu, a mąż się nie zorientował że wyszło tak jak chciałam...

Nie mam darmowej opieki bo nie pracuje tylko jestem z dzieckiem w domu, ale moja babcia dzwoni i prosi żeby prawnuka przywieść bo sama siedzi i jej się nudzi wiec raz na dwa, trzy miesiące jej małego zostawiam i nie czuje się z tego powodu zła ani nic. Czasem jest taka ze ona do nas przyjeżdża i małego bawi a ja jej okna pomyje, albo posprzątam w domu. Nie martw się nie wykorzystuje babci. Od kiedy wysprzedali ziemie i nie mają już gospodarki to dziadkowie nie wiedza co z sobą zrobić. Czasem mi ich szkoda bo babcia dzwoni i mówi ze czuje się niepotrzebna, ze na starość nikt jej nie potrzebuje. Jakbyś widziała radość w ich oczach jak dziadziuś pokazuje wnukowi gdzie kiedyś były jego pola i opowiada mu jakie miał zwierzątka to byś zrozumiała o czym piszę.

ale dlaczego nie chcesz im dać szansy? jak tam jedziecie to jakoś źle się zachowują? Kiedyś dziecko może ci mieć za złe ze ograniczyłaś mu kontakty z dziadkami.

Gość czekaj bo czegos nie rozumiem
twoj maz zdaje sobie sprawe z tego, ze jego matka jest osoba nieodpowiedzialna czy nie

Gość deberolina
Co do teścia nie mam obiekcji - cały czas jest przy dziecku, ale teściowa bardziej zajęta jest obiadem niż Małą. Było parę sytuacji nawet przy nas rodzicach, że dziecko prawie wypadło z fotela siedząc przy babci lub wzięło do buzi monetę. Skoro ona nawet przy nas tak się zachowuje, to co było jakby była z dzieckiem sama?

Gość deberolina
Mąż za wszelką cenę broni swojej matki, nie ważne że ma całą nogę w bliznach od poparzeń...

Gość ale przesadzaaaa
od kiedy to osoby zajmujące się dzieckiem nie jedzą, a sama nie przygotowujesz obiadu, nie jesz, a z korzystaniem z ubikacji jak jest u ciebie, masz nocnik i przy dziecku w pokoju robisz

Dziwne, ze maz nie zdaje sobie sprawy z zagrozenia, zwlaszcza ze na wlasnej skorze doswiadczyl "opieki" mamusi. Rozumiem, ze wypadki zdarzaja sie wszedzie, ale pozostawianie dzieci samopas to juz skrajna lekkomyslnosc. Pewnie, ze dawniej baby chodzily w pole, a dzieci nianczyly sie nawzajem, tylko nie mowi sie ile wtedy bylo wypadkow, a teraz jest 21 wiek!Z przykroscia stwierdze, ze jeszcze niejedna klotnia was czeka z powodu tesciowej. Ja bym nie dala dziecka, chocbym miala rozejsc sie z mezem.Lepiej byc samotna matka niz potem do konca zycia patrzec na kalekie dziecko :O

Gość deberolina
Ale rozwód to nie rozwiązanie, bo wtedy nawet jak sąd przyzna dziecko mi, to przecież i tak będzie się widzieć z ojcem, a on wtedy będzie je zostawiał u swojej matki, jestem tego pewna. Tak więc szukam takiego rozwiązania, by nie stawiać sprawy na ostrzu noża, tylko zrobić to jakoś z pomysłem. Narazie mój jedyny pomysł to taki, by znaleźć sobie taką pracę, bym mogła pracować w domu, lub zabierać ze sobą do firmy (niektóre firmy mają takie jakby żłobki w obrębie budynku).