Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bardzo proszę o pomoc i rady

woda zdatna do picia?

Polecane posty

Witam [cześć] Mam pewien problem i liczę na to, że ktoś mi doradzi... Otóż u mnie w mieszkaniu mam bardzo twardą wodę. Gdy odkręcam kran, leci niemal że biała woda. Szklanki umyję - pozostaje osad taki biały. Na ciemnych talerzach normalnie widać kamień :O W czajniku kamień tworzy się w zastraszającym tempie! Woda, nawet po przegotowaniu nie jest przezroczysta, wpada leciutko w kolor biały. A najgorzej widać po moich włosach.. Choćbym nie wiem ile odżywki na włosy nałożyła, to one i tak są szorstkie. A gdy umyję włosy u rodziców, to są mięciutkie, gładziutkie bez używania jakichkolwiek odżywek. Umyję buzię, wytrę ją w ręcznik, odwieszę ręcznik i nim zdążę sięgnąć po krem, to czuję mega ściąganie na twarzy :O Heh... mam wrażenie, że zaraz mi skóra popęka. U rodziców w domu nie mam takiego problemu. Czy są jakieś instytuty, które badają wodę, jaka jest dostarczana do kranów? Jak mam się za to wszystko zabrać? Mam serdecznie dosyć tej pseudo wody. Pralka mi wysiądzie od kamienia, żelazko już ledwo zipie, czajnik czyszczę co pare dni... Raz na tydzień muszę umyć naczynia domestosem, bo tylko ten jest w stanie usunąć ten kamień. Czy są jakieś normy dotyczące twardości wody? Jeśli tak, to kto ponosi odpowiedzialność za jakość wody? Czy będę mogła bić się z urzędnikami o jakieś lepsze hmm... czyszczenie wody? Kurde, no nie wiem nawet jak to się nazywa. A może to spółdzielnia jest za to odpowiedzialna? Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie rady, wskazówki..

podnoszę