Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzenka222

Niemowlę nie chce ssać piersi

Polecane posty

Gość marzenka222

Dziewczyny ratunku! Mój 2- miesięczny synek nie chce ssać piersi, mimo tego iż widze ze jest po prostu głodny! Najczęściej dzieje sie tak wieczorami, po kąpieli przystawiam go do piersi a on drze sie niemiłosiernie, odwraca głowę. Wiem, że to wyglada tak jakby on nie był głodny, ale jak wreszcie uda mi sie go przystawic i maluch "zassie" cycka to potem je i je az sie naje i zasypia. Nie ma kolek, nic mu nie dolega. Czasem zdarza sie tak tez w ciągu dnia. Nakarmiłam malucha i położyłam do łóżeczka, bo wyraźnie był zmeczony. Przez 40 minut stekał i sie wiercił, wreszcie zaczał płakac i nie dało sie go niczym uspokoic. Myslalam ze moze chce mu sie pic, ale znowu to samo, krzyk, odwracanie głowy. po kolejnej pół godzinie udało mi sie go przystawić i wtedy sie napił i bez problemu poszedł spac. NIe rozumiem tego. Byłam bardzo nastawiona na karmienie piersią ale takie akcje po prostu mnie zniechecaja i coraz czesciej mysle o tym zeby przejsc na butelke. Prosze o jakas sensowną rade....

Gość marzenka222
No własnie nie, mam wystarczajaco mleka, czasem az samo wylatuje. Moj syn nawet czasem nie chce wziac piersi do buzi, od razu odwraca głowe i jest wrzask na całego :(

Gość toooooooooooo
Myślę, że to kolka.

Gość ej powiedz
Ja w kazdym razie bym nie rezygnowala z karmienia. Zreszta nie zrobilam tego, a tez mialam chwile zalamania. Karmie do dzis, juz 16mies. Raz dziennie, ale karmie.

Mialam to samo.Przyczyna bylo zbyt dlugie zwlekanie.Jak dostal jesc od razu jak tylko zaczynal stekac to bylo ok,ale jak juz zaczal plakac to koniec..az sie zanosil..i tez bylo tak wieczorami.Kolek nie mial,bo dzis tez czasem tak zrobi.Nauczylam sie juz,ze co 3 godz jest glodny i nie czekam az sam zacznie marudzic.

Gość dgsg
marzenka222 miałam dokładnie tak samo, piersi pełne, wszystko okej a dzidzia nie chciała ssać. Czasami ściągałam mleko i dawałam moje z butelki, mam wrażenie, że dziecku łatwiej było wyciągnąć mleko z buteleczki. Czasami włączałam suszarkę i wtedy dopiero chwytała za pierś. A czasami nie chciała ani z cyca ani z butelki mojego mleka i dopiero jak zrobiłam modyfikowane to zjadła. Powiedziałabym, że to kwestia jedzenia (np. zapach czosnku, cebuli itp.) i dlatego dzidzia nie chce jeśc ale wiem po sobie, że to nie o to chodziło. Po prostu bunt i tyle. Grunt to sie nie denerwować, tylko konsekwentnie przystawiać do piersi a jak dziecko nie chce ale krzyczy bo jest głodne ściągnij laktatorem i daj z butelki. Ja tak w ostateczności robiłam i laktacja została normalnie utrzymana.

Hej! Sprawdź czy mleko leci ci od razu.. bo może masz tak jak ja miałam, że mlody musiał popracować troszkę żeby zaczęło płynąć. Jak na początku to się działo to było podobnie jak u Ciebie , dziecko się złościło i nie chciało pustego cycka.. Przed podaniem piersi dziecku, sama rozmasowywała ją i laktatorem napędzałam mleko. Później samo się wszystko unormowało.

Miałam to samo od początku jak cora przyszla na świat i było tak co kazde karmienie...dałam spokój bo obie płakałysmy i karmienie stało się koszmarem, zaczełam odciągać laktatorem i dawałam mleko z butli, problem się rozwiązal, a ja mogłam cieszyć się że mam najedzoną i spokojną córeczkę.

Gość ej powiedz
koksa, mialam dokladnie to samo. Zreszta do dzis mala musi sie napracowac zanim mlako zacznie szybciej leciec.

Gość betiiii
JA MIAŁAM TEN SAM PROBLEM TYLE ŻE MIAŁAM ZA MAŁO POKARMU POPROSTU SPRAWDZIŁAM ODCIĄGAJĄC I A WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE MAM AŻ ZA TYLE WIĘC DOKARMIAŁAM ALE PO OKOŁO 4 MIESIĄCACH ,MAŁY JUŻ NIE CHCIAŁ SZTUCZNEGO I O DZIWO MOJE CHY BA SIĘ POPRAWIŁO BO MAŁY MA SKOŃCZONE 10 MIESIĘCY I SSIE TYLKO PIERŚ OCZYWIŚCIE JE JUŻ PRAWIE WSZYSTKO ALE NIE CHCE INNEGO MŁEKA TYLKO MOJE TAGŻE CIERPLIWOŚCI A WSZYSTKO SIĘ UŁOŻY A MOĄE FAKTYCZNI MALEŃSTWO MA KOLKI?

Nie ma kolek? A skąd to wiesz? Bo mi to właśnie na kolkę wygląda a na dodatek jest właśnie w "kolkowym" wieku. On po zassaniu piersi zasypia bo pierś może go uspokajać. Jak nie jesteś pewna to podaj mu butelkę z mlekiem - nawet własnym ściągnietym jeśli nie chcesz wprowadzać modyfikowanego. Dobrze ktoś tu pisał żeby przed przystawieniem "rozpędzić" mleko laktatorem - to pomoże jesli problem jets faktycznie w tym że nie chce mu się possac zanim mleko popłynie. Aha i nie jest tak że masz tyle mleka co ściagniesz laktatorem. Ja nie moge laktatorem prawie nic uciągnąć ale jak dzieci ssą to mleko leci :) A z powodzeniem karmie juz drugie ponad 10 miesięcy.

Autorko- dodam jeszcze że u mnie pielęgniary stwierdziły problem w zbyt małych brodawkach i stąd dziecko ma problemy z chwyceniem odpowiednio piersi, więc być może ja miałam calkiem inny problem, tylko po reakcji dziecka wyglądał podobnie. Powodzenia zyczę.

Gość mammma miaaaa
to wyglada na kolki - stekanie niemoznosc usniecia , podaj kropelkio na kolki i jesli podajesz pier's po40 min od ostatniego karmienia to moze po prostu nie jest glodny a ma odruch sssania- sproboj podac smoczek

Gość asdsadsdf
Też jestem zdania, że to kolki, bo skoro stęka i się wierci to mozliwe, że go kręci po brzuszku i się wypierdzieć nie może. Brzuch go pobolewa i dlatego nie chce jeść..

Gość gość
Jeśli ma problem z gazami, to warto spróbować pokręcić nóżkami około 5 minut (podkurczasz mu nogi i kręcisz nóżkami w prawą stronę zataczając koło i uciskając brzuszek). Ja przy moim drugim dziecku zauważyłam, że maluch tak reagował, bo wcale nie był głodny. Przystawiałam go do piersi, a on nie bardzo chciał ją łapać, a jak tylko zaczynało lecieć mleko, to się złościł i strasznie się kręcił. Teraz przy trzecim maluszku też się to potwierdza, że maluszek czasami naprawdę nie chce jeść - trzeba wtedy dać mu spokój, jak zgłodnieje z pewnością da znać :)