Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AniaMM

INTERCYZA MALZENSKA- co o tym sądzicie?

Polecane posty

Gość AniaMM

Co sądzicie o intecyzie malzenskiej? Wiem ze to moze glupio brzmiec... i... moze tez byuc nie sympatyczne.. ale zastanawiama sie czy nie warto by czegos takiego podpisac... Chodzi glownie o to, zeby w razie rozwodu dobra materialne ktore sie mialo przed slubem nie byly brane pod uwage do podzialu... Co innego jest jak sie wychodzi zamaz w wieku 21 lat, i niewiele sie ma... ale jesli ktos juz ma jakies dobra materialne, np mieszkanie, dom, i inne... to .. mysle sobie o tym, ze warto by bylo cos takiego podpisac... co Wy na to?

Gość oczywiscie ze tak

Gość zanim cokolwiek podpiszesz
to poczytaj troche kodeksu cywilmnego bo wg polszkiego prawa, to co wnosisz do malzenstwa przed slubem , po ew rozwodzie tez bedzie nalezalo do ciebei, to samo dotyczy darowizn, prezentow, spadkow jakie optrzymasz od twojej rodziny podczas trwania malzenstwa najlepiej skontaktuj sie z itariuszem zeby ci wszytko wytlumaczyl! ja podpisalam intercyze z wyroiwnaniem dorobkow bo moj maz ma wlasna firme a i tak finasami w malzenstwei zarzadzamy wspolnie, bo nie wyobrazam sobei ze mogloby byc inaczej!

Gość AniaMM
Dobra rada, wielkie dzieki!!!

Gość 98765432hh
tak, to co miałaś przed ślubem jest tylko twoje.

po co brać ślub, ja się myśli o rozstaniu :) lub ma się jakiekolwiek wątpliwości obawy, i nie ufa się partnerowi/partnerce

Gość zależy po co...
my podpisaliśmy intercyzę po 18 latach małżeństwa..tylko z powodu tego,że współwłaściciel męża zaczął mącić i baliśmy się o nasz majątek... tak jest do dziś - to tylko papierek...jedynie w przypadku mojej śmierci inaczej będą dziedziczyli zamiast mąż 50 % a dzieci drugie 50% podzielone na 3 ( troje dzieci) to mieliby wszyscy po 25 %....

Gość Mama Fabianka
Intercyza ma sens wtedy, kiedy w momęcie zawarcia związku małżeńskiego jedno z partnerów wnosi prawie cały majątek (ma dom, samochód, inne dobra materialne), a drugie nie (bo niczego się nie dorobił/-a, nic nie odziedziczył/-a od rodziny). Wówczas, żeby uniknąć batalii sądowych w czasie rozwodu, lub w przypadku nagłej śmierci któregoś z partnerów, sporządza się dokument potwierdzony notarialnie, który wyraźnie wskazuje właściciela poszczególnych części majątku. Intercyza jest również zalecana parom, gdzie jedna ze stron ma prawnie uznane dzieci z poprzedniego związku, które automatycznie są prawomocnymi spadkobiercami swojego rodzica. Jeśli oboje partnerzy niczego nie mają (czyli: żadne nie dostało domu, auta, itd.) tylko powoli razem wszystkiego się dorabiają, mają dochody na mniej więcej tym samym poziomie, wspólnie przedsiębiorą inwestycje (kredyty, budowy, zakupy o dużej wartości), wtedy nie możemy mówić o intercyzie. W takich sytuacjach po rozwodzie zasądzany jest podział majątku drogą sądową. Jeśli jedno z tych małżonków umiera, nie pozostawiwszy po sobie potwierdzonego notarialnie dokumentu wskazującego osobę (żonę i ewentualnie potomstwo) oraz przedmiot/wartość przekazywanego im spadku, o majątek pozostawiony przez zmarłego może upomnieć się jego rodzina (żyjący rodzice i rodzeństwo).

Gość zdradzona żona bez intercyzy
Ja żałuje że nie podpisałam intercyzy bo mój były już mąż chciał mnie pozbawić niemal wszystkiego. Na szczęście mieszkanie dostałam od rodziców jako darowiznę całe wykończenie i umeblowanie było prezentami a samochód jaki kupiłam wzięłam na ojca więc też nic nie dostał. Teraz sam płaci 800zł alimentów -rozwód z orzeczenia o jego winie. Mam 5mies bliźnięta mąż zdradził mnie jak byłam w ciąży ale ma za swoje gnojek!

Gość Lolekkkkkkkkkk
Jeśli chciałabyś dowiedzieć się czegoś więcej to zapraszam na Forum Prawne. www.forumprawne.org

Gość AniaMM
Bardzo mi przykro, musi byc Ci bardzo ciezko, samej z bliznietami. Niestety z facetami tak to bywa...nigdy nic nie wiadomo. Milosc miloscia, ale wolalbym by to co jest moje nalezalo do mnie... a pozniej ew. do moich dzieci. Oczywiscie co innego jesli chodzi o dobra ktorych dorobimy sie wspolnie. Nie mam zamiara, jednak ryzykowac, i zamierzam to podpisac...zastanawiam sie jednak jak to zakomunikowac. Problem polega na tym, ze mam dom, mieszkanie, ziemie, las itd... a on praktycznie nic... nie jest to problelemem jesli chodzi o uczucia... natomiast... chce by sprawa byla jasna.

Gość CZY TY UMLIUESZ CZYTAC????
intercyza dotyczy tylko majatku jakiego dorabiacie sie podczas trwania malzenstwa, to co masz przed zawarciem zwiaku nawet po rozwodzie nalezc bedzie do ciebie!!!!