Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wajola

jaką date na obraczki jezeli cywilny i koscielny w innych latach

Polecane posty

Gość wajola

slub cywilny mamy w tym roku a koscielny za rok na obraczki jaka date powinnismy sobie zarzyczyc?? Z cywilnego czy koscielnego?? jak byscie zrobili

Gość Cheryll
Ja bym zrezygnowala z daty, po co Ci to na obraczce? Chyba nie zapomnicie :D

Gość sammer
wogóle bym wtedy daty nie wstawiała?a jak juz bardzo chcesz to wstaw date ktora jest dla ciebie wazniejsza

Gość wajola
poprosilismy o date z koscielnego i teraz chyba zaluje.

Gość sdf
a po jakiego grzyba teraz bierzecie cywilny, po co on wam?? nie lepiej wziąśc od razu konkordatowy

Gość wajola
a czy ja sie pytam czy mam brac cywilny ?? nie wydaje mi sie ?? wiec lepiej czytaj ze zrozumieniem.

Gość sadsc
jezeli ma byc dzidziu wczesniej to lepiej brac wczesniej cywilny zeby było mniej papierowych spraw:)

Gość wajola
wy chyba nie rozumiecie tematu postu :)

Gość lkjhgfg
dlaczego nie rozumiemy ,zadano ci tylko pytanie po co brać cywilny,potem kościelny z czym wiążą się większe koszta ,Jak można wziąśc konkordatowy

Gość sammer
a czy tylko dlatego ze dziecko w drodze bierze ślub jest masa róznych powodow dla ktorych robi tak a nie inaczej.nie chce dziewczyna mowic to nie naskakujcie na nia.

Gość wajola
a dlategoż nie rozumiesz ponieważ temat całkiem inaczej brzmi, nie pytam sie o zdanie czy mam brac cywilny ani co o tym myslicie tylko ktora data jest odpowiedniejsza. A koszty nie graja roli. Stać nas to robimy. Moi rodzice mieli osobno cywilny i koscielny i ja tez chce. Bede miec wiecej pamiatek i wspomnien . Rozwiałam już twoje watpliwosci??

Ja bym wybrała jednak datę kościelnego- dla mnie ma większe znaczenie.

Gość sdfhjrtyuj
ja tez mialam oddzielnie cywilny i koscielny, na obraczkach mamy date z cywilnego, poniewaz od tego dnia rozpoczelismy wspolne zycie.

Gość mnie wnerwia
to myslisz dwa razy prezenty zbierac?!

Gość mnie wnerwia
nie chce krakac, ale zeby na cywilnym nie zostalo :p

My nie mamy zadnej daty, ale w sumie wazniejsza dla nas jest data koscielnego, bo od wtedy jestesmy malzenstwem. Dla kosciola jestesmy od slubu koscielnego, ale to mnie nie interesuje :) Co was obchodzi czy bedzie zbierac 2 razy prezenty czy moze 100 razy? Zazdroscisz? to sobie tez zrob 2! Wszyscy mysla, ze sie 2 razy wydaje kase na slub bo po to zeby distac posciel i garnki kolejny raz. Chce robic to niech sobie robi i wam nic do tego!

Boszz, dla nas wazniejsza jestd ata cywilnego oczywiscie a nie koscielnego :P

czarna06- z takim podejściem to aż żal że brałaś ten kościelny.

Gość cywilny czywiscie
od cywilnego mamy wspolne nazwisko i jestesmy jedna rodzina.

Gość wajola
ale ludzie sa zawistni masakra dobrze ze mam rodzine ktora to szanuje i rozumie! Dla Twojej wiadomości nie myślę o prezentach więc nie mierz mnie swoją miarą :P a na cywilnym sie nie skonczy jest juz wszystko zalatwione na koscielny. Nie jestesmy ze soba 2 lata zeby sie rozstawac po cywilnym jestesmy juz bardzo dlugo a pieniazki juz od dawna sa uzbierane na ślub koscielny i wesele (wiec nie patrze na kase ile kto mi da i czy mi sie zwroci :P ) czyli różni ludzie różne decyzje i patrzenie na daną sprawę. Przemyślałam to wszystko i dla nas ważniejszy jest ślub koscielny wiec chyba dobrze ze wybralismy ta date na obraczki. Zreszta nikt nie musi zagladać mi do wewnetrznej strony obraczki to jest chyba dla naszej świadomości :)

Gość niektórym to sie naprawde
w dupie przewraca!!!

My już jesteśmy po cywilnym kościelny w lipcu mamy tylko swoje imiona, w ogóle zapomnieliśmy, o grawerze,że jest w gratisie więc jak się pani zapytała to nie było czasu gdybać.

Gość hmm ja powiem tak
ważniejszy jest kościelny, ale nie rozumiem jak można wygrawerować na obrączkach datę ślubu, który się jeszcze nie odbył? Ja rozumiem, że macie zaplanowany już, ale różne rzeczy przez rok mogą się wydarzyć, możecie chociażby z jakiś tam powodów przełożyć na inny termin, wcale nie chodzi o odwoływanie i wtedy co? będzie przełożony na inny termin a zła data na obrączce zostanie

Mnie sie wydaje, ze powinna byc wygrawerowana data cywielnego, bo wlasnie od tego dnia staliscie sie malzenstwem. A slub koscielny w innym terminie to po prostu kwestia wiary i potrzeby z niej plynacej. Mozecie takze zamiescic jakis cytat, np. na Twojej obraczce sie bedzie zaczynal a na meza konczyl.

Gość wajola
ale jezeli zamawiasz obraczki miesiac wczesniej tez nie przewidzisz czy w ciagu tego miesiaca nic sie nie stanie. Nie mozna gdybac bedzie co bedzie tym bardziej ze ten wygrawerowany termin jest tylko dla nas i nikt go nie widzi. Dzisiaj odebraliśmy obraczki i wszystko wyszlo ślicznie.

Gość hmmm ja powiem tak
no tak tylko jest większe prawdopodobieństwo, że coś się stanie w przeciągu roku niż w przeciągu miesiąca. Data jest widoczna tylko dla Was, ale co Wam w razie czego po złej dacie, to w końcu symbol, a czego to będzie symbol jak ślub odbędzie się w innym terminie? Za 10 lat spojrzycie na obrączkę i powiecie: ooo w ten dzień mieliśmy wziąć ślub, to trochę bezsensu... No ale skoro obrączki są już gotowe to życzę, aby ta data jednak została i ślub odbył się zgodnie z planem:)

moim zdaniem ważniejszy jest cywilny. Dla mnie liczy się moment, od kiedy jesteśmy małżeństwem, ale ja jestem antykościelna :)

Autorko, "zażyczyć" anie "zarzyczyć"! Jeżeli miałabym już grawerować datę ślubu, to tego który był wcześniej (jeśli są dwa, to zazwyczaj pierwszy jest cywilny). Oczywiście, o ile wtedy już zakładacie sobie obrączki. wajola: "Nie jestesmy ze soba 2 lata zeby sie rozstawac po cywilnym"- niekoniecznie po ślubie cywilnym branym po aż tak "szybkim" czasie dwóch lat bycia razem, trzeba się rozstawać :) A tak na marginesie, nie widzę sensu grawerowana czegokolwiek wewnątrz obrączek... przecież mało kto je zdejmuje żeby oglądać napis, prawda? Sama śmiałam się z mojego męża, że jakbym miała mu wygrawerować napis na obrączce to tylko na zewnątrz, przynajmniej by zapamiętał...