Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Antokol

Czy kobieta possiada zdolność do zaglądanie w swoje wnętrze?

Polecane posty

Gość refleksyjnakobieta
Mi się wydaje że to właśnie kobiety maja bogate i wrażliwe wnętrze i bez przerwy są świadome swojej duchowości, kobiety posiadają nawet wrodzoną empatię (brak u mężczyzn). Bogate wnętrze i zdolność do zaglądania w swoje wnętrze to jest wrodzona cecha kobiet i określa kobiecość. Mężczyźni mają upośledzona zdolność komunikacji z własnym wnętrzem, choć zdarzają się bardziej wrażliwi i potrafią nawet rozwinąć refleksyjność i zbliżyć się odrobinę do empatii...ale to wyjątki wśród mężczyzn...ze świecą trzeba szukać mężczyznę z bogatym wnętrzem duchowym....ale kto szuka to ma szansę znaleźć. Historia i literatura zna przykłady bogatych duchowo osób rodzaju męskiego, nawet wybitnych mężczyzn , ale to nieliczne i unikalne jednostki, a w przeciętnym tłumie mężczyzn prawie takich nie ma...przeciętna duchowość mężczyzn jest bliska zeru (tym się mężczyźni różnią od kobiet...) Zwykle duchowość mężczyzny przebudza się pod wpływem ciężkich przeżyć...wtedy nawet budzi się w nim refleksyjność.....albo zamiast myśleć zapija się wódką i staje się alkoholikiem bo tak łatwiej. Większość wewnętrznego życia mężczyzn mieści się poniżej pasa i jest to życie bardzo uproszczone...powiedzmy....wręcz prostackie. Kobietom jest łatwiej mieć bogate wnętrze i komunikować się bez przerwy ze swoimi emocjami i uczuciami , a wszystko jest stale w rozwoju i wzbogacane o nieustający rozwój duchowy. Mężczyźni nie zdają sobie z tego sprawy bo nawet nie potrafią USŁYSZEĆ tego co im kobieta usiłuje przekazać...są to zbyt bogate i rozwinięte treści dla prostego mózgu przeciętnego samca.

Każdy ma jakieś tam preferencje. I jednemu się podoba okrągłe a innemu kwadratowe.

"Antokol - Przykro mi, Frufru, ale nie mogę tego zrobić. Kobieta musi dbać o przyzwoitość zewnętrzną zawsze, a nie tylko wtedy, kiedy się jej o to przypomni. Poza tym - damie nie przystoi o tych rzeczach zapominać." Sprawdzam na ile spotrzegawczy jesteś. Wczoraj - jak zauważyłam - nie przeszkadzało Ci to. Spróbuję jeszcze raz jak dyskusja się rozkręci... ;)

Gość Antokol
Taaaaaaaaaaaaaaaaa, otóż samcza wrażliwość jest jedynie na takim poziomie, że wydała zaledwie Petrarkę, Szekspira, Gałczyńskiego i Mandelsztama...

Gość Antokol
Ale dzisiaj mi to przeszkadza.

"Taaaaaaaaaaaaaa, ja już widzę kobietę, która nie ma pojęcia, jak sklarowac masło przy czynności smażenia konfitury. Takie bajki La Fontainea proszę koleżance Frufru poopowiadać." Koleżanka frufru (jednak z małej literki) wie jak sie robi konfitury. To nie masło się klaruje, a cukier szumuje.

A na tworzeniu konfitur się nie znam. Konsumentem jestem wyłącznie.

Ale tego Petrarkę to na świat wydała kobieta chyba.

Gość Antokol
Przecież wiem, Brómie, że się nie znasz. Ty opanowała inne praktyczne strony życia. Jakie? Nikt tego nie wie. Ja również, pomimo nagabywania.

Gość Antokol
Petrarkę z całą pewnością! Ale czy Szekspira także?

Gość Antokol
(Furufru, proszę mnie nie pouczać.)

Obawiam się, że Szekspira także. O ile on w ogóle został wydany. Przecież napisałam. Dodać mogę jeszcze to, że całkiem zgrabnie przyszywam guziki. :D

Gość Antokol
Szekspir został niejednokrotnie wydany, jest wydawany obecnie i będzie wydawany po wsze czasy, Bróm!

Gość Antokol
Czy zgrabne przyszywanie guzików to jedyna, praktyczna czynność, której opanowaniem możesz się pochwalić?

Niektórzy mówią, że Szekspira nie było. Ze to zbiorowy wysiłek.

No przecież, że nie jedyna. Aby żyć, musiałam się nauczyć kilku rzeczy. Kilak tez opanowałam dla kaprysu zwykłego. Ale zauważam, że rozmowa się rozmywa. Ona ma dotyczyć zaglądania we wnętrze.

Gość Antokol
Taaaaaaaaaaaaaa, o by oznaczało, że to zbiorowy wysiłek kobiet, które niegdyś urodziły pospołu Szekspira...

"(Furufru, proszę mnie nie pouczać.)" "Rzeczą ludzką jest błądzić, rzeczą głupców trwać w błędzie" ;)

Gość Antokol
Toż przecież właśnie to robimy. Ja wystąpiłem w tezę, iż kobieta nie posiada zdolności zaglądania w siebie. Ty, Brómie, się z tą tezą zgodziłaś. Nie mniej enuncjacja o przyszywaniu guzików stoi cokolwiek w sprzeczności z Twoim wcześniejszym stanowiskiem. Mam jednak nadzieję, że popracujesz nad zbornością wypowiedzi.

Jeśli przyjąć, że przy matce Szekspira stałą akuszerka, to wydanie go na świat, było zbiorowym wysiłkiem kobiet.

Gość Antokol
No właśnie, Frufru... Pora by zastosować tę zasadę wobec siebie samej...

Nie zgodziłam się z tezą. Napisałam tylko o rekompensowaniu braków.

Gość Antokol
A przepraszam Ciebie, Bróm, za omyłkę. To Luśka się zgodziła z tezą, a nie Ty. (Nad Tobą muszę jeszcze nieco popracować. Luśka także była niegdyś krnąbrna i poczytywała to sobie za zaletę i atut...:)

Ja krnąbrna? :D Najbardziej spolegliwa ze spolegliwych jestem. :D

Powiedz mi, a na co kobiecie zaglądać w swoje własne wnętrze duchowe, skoro patrzenie w bliźniego jest o wiele bardziej zajmujące?

"Ja wystąpiłem w tezę, iż kobieta nie posiada zdolności zaglądania w siebie." Tezę nalezy poprzeć dowodami. Teza bez dowodów to pustosłowie.

Gość Antokol
Właśnie, Bróm. Kogo pewien wędrowny mędrzec miał na myśli, dwa tysiące lat temu, mówiąc o wyjmowaniu z oka bliźniego drzazgi i tolerowaniu we własnym oku belki? Jak sądzisz?

"Kogo pewien wędrowny mędrzec miał na myśli, dwa tysiące lat temu, mówiąc o wyjmowaniu z oka bliźniego drzazgi i tolerowaniu we własnym oku belki?" Mam Cię znów poprawić? :D

Gość Antokol
Bardzo proszę, Frufru, jeśli czujesz się na siłach. Ale uważaj, ze mną sprawa nie jest łatwa.