Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dvnhjksdgs

SCHIZOFRENIA DZIEDZICZNA??

Polecane posty

Gość dvnhjksdgs

mam pytanie, otóż moja matka i jej matka mają schizofrenię paranoidalną. moja matka jest drugim dzieckiem, jej siostra która jest pierwszym dzieckiem ma dwójkę zdrowych dzieci, tzn są po trzydziestce więc juz pewnie nie zachorują. ja jestem też pierwszym i zblizam sie do trzydziestki więc pewnie też już nie zachoruję. jakie jest prawdopodobieństwo że moje dzieci zachorują?? powinnam nie mieć dzieci, czy tylko pierwsze będzie zdrowe?? czy to zależy od czynników zewn??

Gość moja babcia miała schozo.....
miała pięciu synów - wszyscy zdrowi wnuków 18 - jeden chory

Gość dvnhjksdgs
to nie tak zle ;)

Gość yteytey
To że twoje dzieci będą chore, to już prawdopodobieństwo niemałe. Ale medycyna wciąż wzbogaca się o nowe odkrycia. Niedawno pewien psychiatra, który sam zachorował, ogłosil że siłą woli można wyjść z tej chorony. Obawiam się wprawdzie że to objaw jego choroby, to co twierdzi, ale może coś w tym jest.

Gość taa niedobra pupa
Obserwuje się większy odsetek zachorowań wśród krewnych - krewny schizola ma prawd. 8-12 %, podczas gdy "normalny" - 1% - bo choroba ta jest całkiem częsta. Szanse na zachorowanie zmienjsza regularny tryb życia, jedzenia, wysypianie się, prawidłowe odżywianie - podobno.

Gość jxovjhonie
to może lepiej powstrzymać się od dzieci? ojciec mojego znajomego specjalnie zaplanował sobie tylko jedno dziecko, z tego powodu że jego brat miał schiz i sie bał że jego kolejne dzieci też mogą mieć.

Gość taa niedobra pupa
Prawdopodobieństwo jest za każdym razem takie samo więc jedno zdrowe nie zwiększa ani nie zmiejsza prawdopodobieństwa, że np. drugie zachoruje. No i dziedzicznośc schizy nie jest udowodniona, nawet nie wiadomo, co ją powoduje.Trzeba też pamiętać, że leki sa coraz bardziej skuteczne, nie wiadomo, czy za 2o lat ten problem nie będa rozwiązywać np. manipulując w genach

że niezbadana to fakt...do czyjejś głowy się nie da zajrzeć. ostatnio wogóle pełno ludzi choruje psychicznie. masakra. napewno coś z tym zrobią..