Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

monik0019

rak pluc

Polecane posty

czesc chcialam sie dowiedziec cos o raku pluc wlasnie sie dowiedzialam ze moja mama na niego choruje a dowiedziala sie przypadkiem bo robila przeswietlenie klatki piersiowej teraz ma isc na temografie komputerowa bardzo jest zalamana a ja razem z nia

prosze niech ktos do mnie napisze co oznacza wynik z klatki piersiowej lewe pluco bez zmian ogniskowych .Wrzucie segmentu najpewniej 4 pluca prawego widnieje wysycone zaciemnienie o dl. ok. 2.5 cm co to moze znaczyc prosze o odp.

bardzo ważne jest jaki to typ nowotworu, bo od tego zależy postępowanie, a także czy są zmiany ogniskowe w innych narządach, czyli przerzuty odległe, poza tym istotny również jest stopień zaawansowania raka

a czy mama nie miała robionej bronchoskopii i biopsji? bo po tych badaniach stwierdza się typ raka, a nie po tomografie, TK okresla tylko zasięg zmian nowotworowych

lekarz jej powiedzial ze ma zrobic temografie kom i dopiero bedzie cos wiadomo ale ze raczej to rak niewiem co o tym myslec nie mam poprostu slow jestem strasznie zalamana

spokojnie, trzeba poczekać na wyniki, nawet jesli to rak, to jeszcze nie oznacza,że twoja mama od razu umrze :)

Gość mhmmmmmm
czy Twoja mama duzo palila?

mhmmmmmm nie ma to jak miec raka pluc i zamiast sie otrząsnac to jeszcze wiecej jarac a nikt cie nie uswiadomił,że to straszny szok dla organizmu takie odstawienie z dnia na dzień? niewielu całkiem rzuca fajki

po TK określą rozległość zmiany w płucu, bo raczej zrobią tylko klatke piersiowa, a potem USG i TK w kierunku zmian meta

Gość mhmmmmmm
bzdrucia. a czy Ciebie nikt nie nauczył czytać ze zrozumieniem i nie rozumiesz,że koleżanka napisała,że jej mama pali jeszcze więcej?

skoro ma tylko 53 lata i pali, to módl sie,żeby to nie był rak drobnokomórkowy, bo on jest najczęstszy wśród tak młodych osób, które palą i bardzo źle rokuje

Gość Altec Lansing
Wiem, że się martwisz, ale nie ma co wybiegać w przyszłość. Trzeba poczekać na konkretne badania i dopiero wtedy będzie można się zastanawiać. Rak to nie wyrok. Wiem, że wielu ludzi załamuje się słysząc taką diagnozę, ale do walki w chorobie potrzebna jest duża silna wola życia i to już jest połowa sukcesu. Zabierz mamie fajki, niech nie pali jak smok, bo to nie spowoduje, że stres będzie mniejszy. Poza tym są dwa typy raka płuc. Jeden to gruczolakorak, który rośnie na ogół powoli i jest mało złośliwy. A drugi to rak oskrzelowo pochodny inaczej zwany "rak palaczy". Jest bardzo złośliwy i rokowania też nie są dobre. Jednak u Twojej mamy jeszcze nie wiadomo dokładnie co tam w środku siedzi, więc bądzcie dobrej myśli.

mhmmmmmm bzdrucia. a czy Ciebie nikt nie nauczył czytać ze zrozumieniem i nie rozumiesz,że koleżanka napisała,że jej mama pali jeszcze więcej? a ty nie widzisz,że odnosze sie do twojego postu a nie jej? myslenie nie boli :O pali więcej, bo jest w stresie, niektóre osoby tak reagują na taką wiadomość

Gość mhmmmmmm
Ciebie własnie to myślenie chyba boli :o żałosna jesteś

moze nie bedzie tak zle mam taka nadzieje a reszte tych badan to w szpitalu sie robi temograf ma 8 czerwca a wiesz za ile sie czeka na wynik

Gość mhmmmmmm
i skoro odniosłaś się do mojego postu to,to też nie zmienia faktu,że nie umiesz czytać ze zrozumieniem :D więc może wymyśl coś lepszego...

Altec Jeden to gruczolakorak, który rośnie na ogół powoli i jest mało złośliwy. A drugi to rak oskrzelowo pochodny inaczej zwany "rak palaczy". Jest bardzo złośliwy i rokowania też nie są dobre. a skąd ten podział wzięłaś? :)

Gość Altec Lansing
Wynik powinna Twoja mama dostać jeszcze w tym samym dniu.