Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość qaqaqaqa

ziarnica

Polecane posty

Gość qaqaqaqa

Po jakich badaniach lekarz może stwierdzić ziarnicę bądź ją wykluczyć?

Gość gryczka
Podstawowe badanie to chyba biopsja węzła chłonnego. Miałam dwukrotnie, nic przyjemnego, ale da się przeżyć.

Gość qaqaqaqa
a co może innego wykazać taka biopsja jeżeli to nie będzie ziarnica?

Gość pipaendpapa
a jakie są objawy ziarnicy? Pierwsze symptomy które powinny zaniepokoić?

Gość gryczka
Mnie zaniepokoiły powiększone (ale niebolesne) węzły chłonne i temperatura wiecznie utrzymująca się w okolicach 37 stopni, bez innych objawów. Biopsje nic nie wykazały, inne badania (krwi, m.in. na toksoplazmozę) również nie. temperatura trochę mi się zmniejszyła (choć nadal normalnie mam ok.36,8), a węzły pozostały powiększone (choć teraz są już trochę mniejsze). Minęły prawie 4 lata, nic się nie dzieje, wyniki krwi zawsze mam w normie. Lekarz powiedział, że być może węzły powiększyły mi się po jakiejś infekcji i tak zostały... Może też występować ogólne osłabienie organizmu, utrata masy ciała, nocne poty, bóle kości. Dlaczego podejrzewasz ziarnicę?

Gość qaqaqaqa
Mnie zaniepokoiła ciągle utrzymująca się gorączka, powiększone węzły, ogólne osłabienie, powiększona wątroba na pewno, co do śledziony to jeszcze nie wiem, bo nie robiłam USG. Jedyne pocieszenie, to brak ciągłego kaszlu a podobno właśnie tak się zaczyna. Niby infekcja gardła, zapalenie płuc, taką pierwszą diagnozę stawiają lekarze, później oczywiście wychodzi, że jest błędna, bo nie jest to żadne zapalenie płuc. Mnie się udało, bo trafiłam na mądrego lekarza, który od razu powiedział, że ma podejrzenia i nie będziemy spekulować tylko robimy biopsje i sprawa będzie jasna. Jutro mam wynik. Teraz tylko się zastanawiam, jeżeli biopsja będzie ok, to co mi może dolegać wykluczając ziarnice z takich objawów jakie mam? Bo żadnej informacji w necie nie mogę znaleźć na ten temat :(

Gość qaqaqaqa
no i jeszcze od roku utrzymujące się bóle nóg, jakbym chodziła cały dzień albo stała w miejscu

Gość Margot9022
Witaj, mam podobny problem jak Ty. cieszę się, że trafiłaś na dobrego lekarza, który wykonał Ci badanie histopatologiczne. Robiłaś USG węzłów? Jakie maja rozmiary, gdzie Ci się powiększyły? Mam nadzieję, że wynik będzie dobry. Jeśli to nie ziarnica, poproś o zrobienie badań na toksoplazmozę i mononukleozę. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz!

Gość kotkazla
Margot,a jeśli usg jest takie : pierwszy wynik 10.05.2010 : Powiększone węzły chłonne szyi -podżuchwowe oraz wzdłuż MOS największe dł.18-22mm - węzły podżuchwowe po prawej stronie układają się w pakiety. Powtórne usg. 28.05.2010 już w szpitalu wojewódzkim: Wzdłuż naczyń szyjnych obustronnie widoczne zmienione naciekowo,hypoechogenne węzły chłonne największe o dł.27mm poniżej prawego kąta żuchwy oraz 18mm w powyższej lokalizacji po stronie lewej.W obu dołach pachwowych mniejsze w.ch. o nieregularnie pogrubiałej warstwie korowej i dł.10mm po prawej i 17mm po lewej stronie.Podobne w okolicach pachwinowych. to co może oznaczać ?Czy są jakieś choroby,oprócz toxo(ujemne) dające taki obraz? Przepraszam za wtargnięcie w wątek,ale 14go mają pobrać węzeł ,a może można porobić jakieś wyniki,poszukać czegoś innego...

Gość Margot9022
qaqaqaqa, jak wyniki biopsji!!?