Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ediediedi

nie bylo juz widac gwiazd, czulem jakby mi wyrwano serce

Polecane posty

Gość ediediedi

Gość ediediedi
ze to... okropne uczucie po rozstaniu

Gość ediediedi
Zanim cię poznałem, Bello, moje życie przypominało bezksiężycową noc. Mrok rozpraszały jedynie nieliczne gwiazdy przyjaźni i rozsądku. A potem pojawiłaś się ty. Przecięłaś to ciemne niebo niczym meteor. Nagle wszystko nabrało barw i sensu. Kiedy znikłaś, kiedy meteor skrył się za horyzontem, znów zapanowały ciemności. Otoczyła mnie czerń. Nic się nie zmieniło, poza tym, że twoje światło mnie poraziło. Nie widziałem już gwiazd. Wszystko straciło sens.

Gość ediediedi
To kolejne kłamstwo. Nic nie było w stanie pomóc mi o tobie zapomnieć. Miałem zresztą takie straszne ataki bólu... To bardzo dziwne - moje serce nie bije od niemal dziewięćdziesieciu lat, ale kiedy wyjechałem, nagle przypomniałem sobie o jego istnieniu, a raczej uświadomiłem sobie, że go nie ma. Poczułem się tak, jakby mi je wyrwano. Jakbym zostawił je tu, przy tobie.

Gość ediediedi
ma ktoś podobne cytaty?

Gość ediediedi
...dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidzialne dla oczu. Wiesz... gdy się jest bardzo smutnym, lubi się zachody słońca... Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: „Na którejś z nich jest moja róża....

Gość ediediedi
Wilhelmie, czym jest dla naszego serca świat bez miłości! Czym jest latarnia magiczna bez światła! Ledwo wstawisz w nią lampkę, ukazują się najbogatsze obrazy na twej białej ścianie. Czyż musiało tak być, że to, co tworzy szczęście człowieka, stało się znów źródłem jego cierpienia? Pełne, gorące uczucie mego serca dla żywej natury, które dawało mi tyle rozkoszy, które mi świat otaczający w raj zamieniało, staje się teraz dla mnie nieznośnym dręczycielem, katującym duchem, który prześladuje mnie na wszystkich drogach. Taka miłość, wierność i namiętność nie jest więc bynajmniej poetyckim wymysłem żyje w najczystszej postaci wśród klasy ludzi, którą my nazywamy niewykształconą i prostacką. My, wykształceni do cna spaczeni przez wykształcenie! Werter o Lotcie: Anioła? Fe! To mówi każdy o swojej! Prawda? A jednak nie jestem zdolny wypowiedzieć ci, jak jest doskonała, dlaczego jest doskonała; dość, że opętała całą mą duszę. Jest dla mnie święta. Wszelka żądza milczy w jej obecności. Ach, ta pustka! Ta przeraźliwa pustka, którą tu czuję w mej piersi! Myślę często: gdybyś ją raz tylko, choć raz przycisnąć mógł do serca, cała ta pustka zapełniłaby się. Jak mnie prześladuje ta postać! Na jawie i we śnie wypełnia całą mą duszę. Przedziwna pogoda ogarnęła mą duszę, podobna tym słodkim rankom wiosennym, których używam całym sercem. Jestem samotny i cieszę się z mego życia w tej okolicy stworzonej dla dusz takich jak moja. O ile tylko nie przyjdzie mi na myśl, że jeszcze tyle innych sił we mnie spoczywa, które pleśnieją bez użytku i które muszę starannie ukrywać. Ach, to tak uciska serce! A jednak być niezrozumianym to los takich jak my!

Oczy są ogień, czoło jest zwierciadłem, Włos złotem, perłą ząb, płeć mlekiem zsiadłem, Usta koralem, purpurą jagody, Póki mi, panno, dotrzymujesz zgody. Jaksię zwadzimy - jagody są trądem, Usta czeluścią, płeć blejwasem bladem, Ząb szkap ią kością, włosy pajęczyną, Czoło maglownią, a oczy perzyną.

Gość ediediedi
"Zwykle troska sen z oczu spędza ludziom starym, tam gdzie ona zamieszka śpieszą się zegary... Lecz miłość układa do snu ciało świeże tam gdzie rządzi i myśli we władanie bierze." "Niechaj czterdzieści tysięcy Braci połączy serca -sumą uczuć Wciąż będzie mniejsza od mojej miłości , Cóż ty chcesz dla niej zrobić?

Gość ediediedi
Ach, to tak uciska serce! A jednak być niezrozumianym to los takich jak my!

Gość glupie to
jak tak sie znacie, to dawajcie jakies cytaty...