Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaahhaaaaaaaaaaa

PASCAL- sprawdzi mi ktoś ten program? bardzo prosze;)

Polecane posty

mam napisać: program generujący 10 liczb z przedziału zapisujacy je w tablicy a nastepnie: a) wyswietlajacy an ekranie jej zawartosc b) wyswietlajacy an ekranie jej zawartosc wraz z wyliczona srednia z wygeneronych liczb ________________________________ a o to mój nieudany niestety program:( program przedzial; uses Crt; var suma,i,a,b:integer; tablica:array[0..9] of integer; begin a:=0; b:=9; begin ClrScr; for i:=0 to 9 do write(i,''); readln; randomize; write('tablica : '); for i:=0 to 9 do begin tablica[i]:=a+random(b-a+1); write(tablica[i],' '); suma:=tablica[i]+suma; end; end. z góry dzięki

nie dopisałam... z przedziału

z przedziału < 0,9

Gość jakiego fajnego...
domyśliliśmy się, nalepiej program pisać krok po kroku i rozbudowywać .

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaax
TO ucza jeszcze tego historycznego programu?

Gość jakiego fajnego...
tak podstawy najlepiej poznawać na rzeczach prostych. Nawet fortrana77 sie używa gdzieniegdzie ;).

program nie działa bo niczego nie generuje z tego co widzę to tylko prosi o wczytanie tego z klawiatury ale instrukcja jest zła 🖐️

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaax
Podstaw to lepiej już uczyć na C# albo JAVA Przecież Turob Pascal nie jest rozwijany od 1993 roku!!! Wtedy komputery miały dyski pojemności 20 mb. Poza tym ciężko znaleźć kompilator dzialajacy pod Vista czy Win 7. Chyba ze laska studiuje historie informatyki to co innego!

Gość jakiego fajnego...
"program generujący 10 liczb z przedziału zapisujacy je w tablicy a nastepnie"

Gość jakiego fajnego...
brakuje jednego end oraz liczenia sredniej ! program przedzial; uses Crt; var srednia,suma,i,a,b:integer; tablica:array of integer; begin a:=0; b:=9; suma:=0; ClrScr; randomize; write(' tablica : '); // generuj liczby i srednia arytmetyczna zaokraglana do calych for i:=0 to 9 do begin tablica:=a+random(b-a+1); write(tablica,', '); suma:=tablica+suma; srednia:=suma div 9; end; // wyswietl srednia write(' srednia:',srednia); readln; end.