Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

- - Maryś - -

Wprowadzanie mięsa do diety dziecka-kilka pytań:)

Polecane posty

Cześć :) moja córka już parę razy dostała mięsko (pierś z kurczaka, zmiksowana z warzywami)a teraz nie bardzo wiem jak często i jak dużo powinnam jej podawać tego mięsa. Mam schematy żywieniowe , ale tam jest niejasno napisane- bo jest napisane ze mięso i ryba chyba 10g ( ile to mięsa?) i tak jakoś zamotane, że nie wiem czy i mięso i rybę 1-2 razy w tyg, czy mięso codziennie a rybe 1-2razy w tygodniu czy to i to moze byc codziennie ale mieso i ryba razem 1-2 razy w tyg :o POMOZCIE :):):) napiszcie w jakiej ilości i jak czesto podawac to mieso i ta rybe:) Dajmy na to, że mała zjada ok.130ml zupki warzywnej to ile w tym powinno byc miesa? acha i chciałam wprowadzić jej już gluten(w kaszy mannie), czy można zmieszac warzywa, mieso i kaszke w jednym daniu? z góry dziekuję za odp :) 🌻

Przypomniało mi się, że kupiłam córce ostatnio z Gerbera obiadek- puree jarzynowe z kurczakiem i tam sprawdziłam w składzie i było zaledwie 6%mięsa !!! coś mało, nie? a moja mała ma niedobory żelaza, więc chyba lepiej jak by więcej tego mięsa jadła? tylko zeby znów nie przedobrzyć...

Gość jghjgbihgbui
pałuj się

Gość ja cciiii odpowieml
na poczatku powinnas podac lyzeczke zmiksowanego miesa/ ryby/ jajla do zupki lub papki warzywnej po ok dwoch tygodniach jesli nie ma reakcji alergicznej podawaj 2 lyzeczki miesa/ ryby/ jajka raz dziennie i tak do ukonczenia 1 roku zycia nie dawaj za duzo miesa ze wzgledu na ryzyko zbytniego obciazenia nerek

Gość xxxxxxyyy
Teoretycznie dziecko powinno codziennie w zupce dostawac mieso (rozne nie tylko drob) jak nie mieso to rybe, z jajkiem sama nie zrozumialam o co chodzi i dawalam na oko - tzn. rano do kszki zoltko, potem w zupie mieso lub tez nie - te 10-15 g zalecanych to jest malo cos jak wiekszy orzech wloski - specjanie prosilam w miesnym ekspedientke aby mi zwazyla - wiadomo trzeba trafic na czlowieka:) ale to latwo wyczuc czy babka okaze sie pomocna czy nie. Musisz tez obserwowac dziecko - u mnie jak przedobrzylam z miesem, ryba lub jajkiem to malej robily sie czerowne ,szortkie poliki - nie jest to koniecznie alergia tylko sygnal, ze organizm nie radzi sobie z nadmiarem bialka - wtedy miala 2-3 dni strikte weganskie. Obecnie (14 mies) mimo, ze to mieso powinno byc codziennie to robie jej profilaktycznie dni weganskie i wtedy np. do zupy dodaje soczewice. Kasze manna powinno sie dodawac w malych ilosciach ok. 1 lyzeczki do kazdej zupki - dziala to a'la szczepionka - uodparniasz jelita na gluten i nawet jak w zupie jest ryz badz ziemniaki to i tak dodajesz ta lyzeczke kaszy mannej.

Gość toktoktok
ja podawałam od 5 miesiąca słoiczki mięsne Holle - najpierw dosłownie na czubek łyżeczki, potem coraz więcej. najpierw szedl kurczaczek, potem wołowinka i wszystko było ok :)