Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ika........do p. Anny

Wyniki morfoligii...coś nie tak..pomóżcie

Polecane posty

Witam. Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta. Wizytę u lekarza mam dopiero we wtorek, a trochę się martwię. Ostatnio gorzej się czuję, jestem osłabiona, senna, mam problemy z sercem (kołatanie, arytmia). Na przedramionach zauważyłam pełno ciemnoczerwonych wybroczyn (małe kropeczki).Bardzo proszę o interpretację wyników. Wyniki morfologii: WBC4,1 (4,0-10,0) RBC 4,02 (3,80-6,00) HGB 9,9 ( 11,0-18,0) HCT 30,3 (35-57) PLT 210 (140-440) PCT 181 (100-500) MCV 76 (79-97) MCH 24,6 (26,6-33,7) MCHC 32,6 (31,9-37,2) RDW 15,3 (10,0-15,0) MPV 8,6 (6,5-11,0) PDW 16,2 (10,0-18,0) LYM% 56,8 (20,0-42,0) MON% 10,6 (3,0-8,0) GRA% 32,6 (30,0-76,0) LYM# 2,3 (1,5-2,5) MON#0,4 (0,3-0,6) GRA# 1,4 L (3,0-6,0) FERRYTYNA 5,0 (13,0-150,0)

Gość nie znam sie
nie znam sie, ale z tefo co widze to masz niedobor hemoglobiny. tzn anemie. z tego powodu mozesz byc senna, ciagle zmeczona, blada. na reszcie sie nie znam wiec nie pomoge;) lekarz na pewno ci powie dokladnie co i jak ale na dzien dzisiejszy do diety wprowadz buraki, drob, jesli chcesz mozesz kupic w aptece zelazo w tabletkach

Gość jakis dziwny chyba
Masz obniżoną hemoglobinę i hct, a to może oznaczać anemię stąd też Twoje zmęczenie, senność i osłabienie. Obniżone mcv i mch - czyli niedobór żelaza, które także wiąże się z anemią. Lekko podwyższone rdw, czyli znów anemia Podwyższone limfocyty zazwyczaj świadczą o infekcji wirusowej, mże to być zwykłe przeziębienie. Podwyższone monocyty... Granulocyty obnizone.... Ferrytyna bardzo niska - znowu niedobór żelaza z czym wiąże się kołatanie serca itp Masz albo poważną niedokrwistość, albo ... Nie zwlekaj z wizytą u lekarza :)

Gość A co do ...
podwyższonych krwinek białych.. świadczyć to może również o reakcji uczuleniowej czyli alergii stąd te plamki. A reszta z tego co rzuciłam okiem jest od krwinek czerwonych, prawdopodobnie to anemia. Anizocytoza podwyższone RDW, czyli jakaś niedokrwistość. Hmm najlepiej czym prędzej do lekarza. Pewnie dostaniesz żelazo itp. Głowa do góry bedzie ok :)

Tak, wiem muszę iść do lekarza, żadnej alergii nie mam, infekcji też nie. Czy oprócz anemii to może być coś poważnego?

Gość jakis dziwny chyba
Tak, to może być coś poważniejszego, ale szanse na to są niewielkie, bo wyniki nie są bardzo złe. Trochę odstajesz od normy, ale myślę, że to po prostu anemia.

Gość
masz po prostu anemie z niedoboru ze żelaza. wszystko na to wskazuje. obniżona hemoglobina, obniżony hematokryt i niska ferrytyna. nic dziwnego ze czujesz sie słabo. polecam Ci żelazo chelatowane firmy olimp 2 razy po 1 tabletce 15mg Fe. dodatkowo możesz pic pokrzywe i odzywiaj się zdrowo, jedz wołowine. jaja, orzechy, brzoskwinie.

Gość
ja mam zawsze dziwna morfologie. wszystko odstaje od normy. i zyje juz rok tak a do lekarzy chodziłam

Gość e-cinka
kotka to dobrze ze zyjesz :P ...ale normy po cos sa ustalone i trzeba do nich dazyc ja na anemie polecam picie soku z pokrzywy(w aptekach chyba herbapolu)-wychwytuje zelazo z pozywienia a do jedzenia oprocz soku z burakow ktory jest naprawde zbawienny brokuly i wszystkie warzywa zielone natka pietruszki do czego tylko sie da ,papryka czerwona , teraz sezon na truskawki-bardzo bogate w zelazo! jesc jak najwiecej i duzo kiwi -tez ma zbawienny wplyw,suszone morele-cenne,orzechy wloskie podgryzac,oczywiscie watrobka ale nie kazdy ja lubi mozna ja zastapic cielecina-tez ma duzo zelaza i szpinak,makaron zytni naprawde dobry,kasza gryczana -kuracja conajmniej 2 miesiace w polaczeniu z sokiem z pokrzywy to wszystko co wypisalam bardzo pomoglo mojej corce ,miala skrajnie niskie zelazo a po tym podnioslo sie do gornej wartosci jej co prawda nie zdazyla "siasc" morfologia bo w pore wychwycono i nie tolerowala tabl.zelaza(biegunka) wiec tylko tym sokem z pokrzywy i dieta bogata w zelazo udalo sie wyjsc na prosta,podobnie z dzieckiem mojej kolezanki ktora skorzystala z moich rad,moja corka z tych wyzej wymienionych produktow nie jadla szpinaku i watrobki znajoma zamiast soku z pokrzywy leczyla sie homeopatycznymi granulkami zelaza-tez pomoglo

Dziękuję za odpowiedzi, trochę martwią mnie te wybroczyny, nie wiem czy nie powinnam iść z tym do hematologa..od jutra łykam żelazo :)

Gość gość
LYMPH% -12, 4 LYMPH# - 0,8 CO OZNACZA?

Gość gość
LYMPH% -12, 4 LYMPH# - 0,8 CO OZNACZA?