Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaalicja

sorki z innej beczki/ ciasto drożdżowe

Polecane posty

Gość aaaaalicja

wiec dalam wszystko jak napisane w przepisie CIASTO: - 0,5 kg mąki - 150 g cukru - 1 jajko - 1 opakowanie suchych drożdży lub 40-50 g świeżych DALAM NA OKO - ŁYZKE STOŁOWA - 200 g masła lub margaryny - 300 ml mleka 3,2% lub słodkiej smietanki wiec ciasto wyrobione odstawilam na te 5o min i ...nie wyrosło!!! co zrobic, piec takie, dosypac wiecej drozdzy, jak tak to ile??? czy moze tez maki poniewaz masa jest dosyc lepka a chyba nie powinna to moj pirwszy wypiek dlatego pytam, nie mam nikogo kto moglby mi podpowiedziec, mama sie nie zna... prosze o pomoc 🌻 aha tu link do calego przepisu z ktorego skorzystalam http://www.wielkiezarcie.com/recipe16908.html

Gość aaaaalicja
prosze o pomoc to pilne!!!

Ale jak te drozdze swieze dalas... bo ja np. rozrabiam w letnim mleku i one urosna i wtedy daje do ciasta. Nigdy mi sie niezdarzylo by ciasto nie uroslo. Kleic sie troszke bedzie noromalne. Mozesz sprobowac upiec najwyzej zakalec bedzie :D

aha a nie stalo w przeciagu... bo drozdzowe ciasto tego nie lubi. Najlepiej w cieplym przykryte.

Gość aaaaalicja
drozdze suszone dodalam, wymieszalam z mala iloscia mleka nie chce zakalca!!! :( szkoda mi zreszta pysznych truskawek ktore mam dac na wierzch :(:(:( whyyyyyy napisz, moze dodac troche wiecej rozpuszczonych drozdzy??????

no nie wiem nie powiem ci. Jak bedzie duzo drozdzy to bedzie czuc w smaku... Nigdy nie robilam z suchych.

Gość aaaaalicja
nie nie stalo w przeciagu, stalo obok goracej zupy na kuchence gazowej

Gość aaaaalicja
to chyba upieke takie jakie jest... trudno życz mi powodzenia... p.s ciato juz ma taki jakby zapach dozdzy wiec moze lepiej nie dodam wiecej..

Gość do góry .......hej
ja czy to drożdże w proszku czy świeże zawsze rozpuszczam w letnim mleku i nie zdarzyło mi się by ciasto nie wyrosło , a często na drożdżowym robię pizzę:)

Gość aaaaalicja
nie wyrobie nowego bo mi sie maka skonczyla... ciekawe czemu nie wyrosło?????

Gość Michalinka 2276
A mi z suszonych drozdzy jeszcze nigdy ciasto nie wyszlo :(

Gość aaaaalicja
dziekuje 🌻 dobra ide piec....

Gość aaaaalicja
michalinka??? na prawde i co byl zakalec???

Gość Michalinka 2276
zakalec nie,ale bylo takie twarde i nie wyroslo tak jak powinno,a przepis mam sprawdzony ze swiezych drozdzy zawsze sie udaje,jest pieknie wyrosniete pulchniutke,a z tych badziewi(suszonych) jak sklejka jakas

Gość aaaaalicja
jestem znowu.. ciasto nie dosc ze nie wyrosniete to do tego lepki ledwo co sie od placów odklejało, rozlozylam jak umialam tą rozbabrana mase na papierze na blasze... nie dalam truskawek bo cos czuje ze nic z tego nie będzie...

Gość aaaaalicja
dobra to znowu ja, dalam ciato do piekarnika na najmniejszym gazie na ok 10 min i cutke wyrosło wiec zdecydowalam sie jednak na nalozenie truskawek, w kruszonke sie nie bawiłam...trzymajcie kciuki :)

Gość Michalinka 2276
z mlekiem bedzie dobre nawet jak sklejka Ci wyjdzie heheh ;) napisz co z tego wyszlo

Gość aaaaalicja
oki wlasnie czekam, ale stres normalnie jak na jakims egzaminie :P

Gość jabłkowa roladka
No i jak tam ciasto? Smaczne? Ja mam dzisiaj ciasto z jabłkami i budyniem ;) przepis z blogu moje wypieki.

Gość Michalinka 2276
Ale m i smaka narobilyscie tymi ciastami chyba zaraz tez cos upieke :)Tez ciekawa jestem czy autorce ono wyszlo

Gość aaaaalicja
hejka :) ciasto wyszlo hmmm nawet nawet.. nie urosło za wiele ale troche.. w smaku dobre, szczególnie tam gdzie sie trafi truskawka, problem jest taki ze pod spodem na srodku troch sie nie dopieklo :o ale ogólnie jest zjadliwe :D he he męzowi smakowało poniewaz dodalam niewiele cukru (tzn wiele ale jak na ciasto to jednak nie wyszlo bardzo słodkie) co jeszcze... acha nie jest zbyt puszyste, czy to wina drozdzy??? przystapie za kilka dni do ponownej próby heh w koncu to niby najprostszy wypiek- placek drozdzowy chce chociaz to ciasto opanowac do perfekcji :D

Gość aaaaalicja
jak ja bym chciala upiec kiedys pyszną szarlotke :) ciekawe czy mi jest to pisane.. najgorsze jest to ze szybko sie zniechecam.. nie mam cierpliwosci ktora w przypadku wypieów nalezaloby raczej miec ;)

Gość jabłkowa roladka
Wszelakie jabłeczniki są na kruchym cieście i są mniej kłopotliwe niż drożdżowe. A Twoje ciasto nie było puszyste przez małe wyrośnięcie. Z drożdżami instant bywa różnie. Jak robię ze śliwkami to mi wychodzi a już dobrego ciasta na pizze jeszcze nie zrobiłam.