Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamba 55

pytanko o tabsy

Polecane posty

Gość Mamba 55

To znowu ja :) Pytanie - dwudniowa biegunka - dwudniowa nie wchlonieta tabletka anty ;) wyglada na to, ze dopiero dzis prawidlowo przysfoje tabletke ;) Jak dlugo dodatkowo musze sie zabezpieczac? w koncu to tak jakby pominiete dwie tabletki poczatku drugiego tygodnia - konkretnie 8 i 9 dzien :( Licze na Wasza pomoc ekspertki - ja poki co - jeszcze laik na drodze antykoncepcji ;)

Gość hhhhd
hej podobnie jak w przypadku gdy bierzesz antybiotyk, mysle ze prezerwatywa przez najblizszy tydzien wystarczy, pczytaj ulotke tabsow moze cos bedzie pisac.

Gość Mamba 55
ulotka w jezyku obcym :( Niestety poziom znajomosci owego jezyka niewystarczjacy aby ja rozszyfrowac :(

Gość hhhhd
mi sie zdarzalo ze zapomnialam wziac 1 tabletke i nie zabezpieczalam sie dodatkowo- nic sie nie dzialo, to za krotki czas aby doszlo do owulacji. tak jak pisalam , przez tydzien preaerwatywa . aha i najlepiej jakbys nowe opakowanie wziela zaraz po tym terazniejszym-czyli bez 7 dniowej przerwy, tak sie robi zwylke w takich wypadkach. aha mozesz sprawdzic w necie- powinna byc ulotka w j, polskim jesli te tabsy sa sprzesawane w pl. a jak sienazywaja??

Gość Mamba 55
nie, nie sa sprzedawane w Polsce :( desorelle 20... Tak sie nazywaja...

Gość hhhhd
ale sa 2skladnikowe? czyli przez 21 dni sa takiego samego koloru?:)

Gość Zapytam się ja
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=da&u=http://www.produktresume.dk/docushare/dscgi/ds.py/Get/File-12474/Desorelle,_filmovertrukne_tabletter.doc&ei=kK8KTN7xKpKVOIzOpPsP&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=5&ved=0CDEQ7gEwBA&prev=/search%3Fq%3Ddesorelle%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26hs%3DLM0%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official Tu masz tlumaczenie strony z ulotki tych tabletek. Kazde tabletki maja swoja ulotke w necie, tak trudno wlaczyc google i wpisac tlumaczenie strony?? Nie sadze. Poza tym jak je bralas to trzeba bylo spytac sie ginekologa zeby Ci w prostych slowach wytlumaczyl co robic jak zapomnisz skoro nie potrafisz w obcym jezyku ulotki przeczytac.

Gość Zapytam się ja
Tak, sa dwuskladnikowe - desogestrel i etynyloestradiol. W ogole to co za problem wlaczyc jakis program w necie do tlumaczenia i przepisac to co jest na ulotce?

Gość hhhhd
ktos nam pomogl:) dziekujemy:) woiec tak jak pisalam wczesniej. tydzien na gumce a potem nast opakowanie bez robienia przerwy:) pozdrowki

Gość Zapytam się ja
Widze ze sie link zle wkleil bo troche dlugi wiec ci skopiuje co tam jest: Tydzień 2 Użytkownik musi zazyc pominieta tabletke tak szybko, jak sobie przypomni, nawet jeśli oznacza to, że musi wziąć dwie tabletki na raz. Potem nadal przyjmować tabletki o zwykłej porze. Zakładając, że tabletki są przyjmowane prawidłowo w 7 dniach poprzedzających niewzieta tabletke, nie ma potrzeby podjęcia dodatkowych środkow antykoncepcyjnych. Jeśli tak nie jest, lub jeśli więcej niż jedna tabletka jest zapomniana, kobieta musi stosowac dodatkowa metode antykoncepcji przez 7 dni. Ubralam Ci to ladnie w slowa bo tlumaczenie czasami bylo dziwne.

Gość Zapytam się ja
Aha i jak sie zapomni tabletki w 2 tygodniu to sie i tak robi przerwe te 7 dni!! Nie robi sie jej jak sie zapomni tabletki z 3 tygodnia.

Gość hhhhd
taka jest procedura w przypadku pominecia jednej tabletki, autorka topiku pominela 2 tabletki.

Gość hhhhd
dla pewnosci ja bym nie robila przerwy, jesli pominie sie tabsy z ostatniego tyg- mozna to rozwiazac w ten sposob, ze nie bierze sie juz nastepnych tylko traktuje sie to tak ajkby sie zaczelo jzu robic przerwe w tabletkach- wtedy cykl jest krotszy ale ochrona jest zachowna :)

Gość Zapytam się ja
Jezeli sie w 2 tygodniu zapomni jednej tabletki - i sie ja przyjmie po 12 godzinach to jest ok, nie trzeba sie zabezpieczac. Jak sie zapomni dwoch - trzeba sie zabezpieczac. Nie zaczyna sie od razu 2 opakowania, musi byc tydzien przerwy, takie sa zasady w tabletkach dwuskladnikowych, w koncu po cos to pisza na ulotce. 3 tydzien to zupelnie inna sprawa a ona wyraznie pisze ze nie wchlonely sie jej te 2 tavletki z poczatku drugiego tygodnia.

Gość Zapytam się ja
I nie ma czegos takiego - ze dla pewnosci. Tabletki anty to hormony w okreslonych dawkach ktore sie przymuje wg okreslonego schematu. Czy wiesz o nich wiecej niz koncern farmaceutyczny ktory je wyprodukowal i przetestowal tak, ze wlasnie jego zalecenia sa najlepsze?

Gość Mamba 55
Ja tu tylko wyskoczylam zeby wziasc prysznic, a tu od razu taka bitwa... Niemniej jednak dziekuje! Tak, znam podstawowe zasady przyjmowania tabletek-dotychczas jednak nie zdazylo mi sie cos przeoczyc badz zaniedbac... A poniewaz kto pyta-nie bladzi, dlatego zadalam pytanie, a za odpowiedz juz podziekowalam!

jeśli minęło 4 godziny od przyjęcia tabletki to ona się wchłonęła:) jeśli nie to trochę gorzej przy jednej ,,wydalonej'' zaleca się zabezpieczać przez 7 dni... pocieszę cię ja nie zważałam uwagi na to czy się wchłonęła czy nie a też zdarzyło mi się pójść do kibelka za szybko i nie zabezpieczałam się dodatkowo a w ciąży nie jestem (puki co):)

Gość Mamba 55
Nie minelo 4 godziny :( a kolejnej dodatkowej tabletki nie przyjmowalam, bo nie bylo sensu-lalo sie ze mnie jak z wiadra:( czyli to tak, jakbym dwa dni pod rzad nie wzela tabletki:( coz... Moze lepiej do kolejnego blistra tylko w ogumieniu ;) he he

Gość hhhhd
ogumienie nie zaszkodzi:) mi tez sie wydaje ze z powodu 2 tabletek nie powinno se nic wydarzyc;] organizm nie wyskoczylby tak szybko z owiulacja.