Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aszejla

szczeniak w domu

Polecane posty

Za tydzień będziemy mieć szczeniaczka. Macie jakieś doświadczenia związane z małym psiakiem w domu? Co jest przydatne, aby psiak szybko oswoił się w nowym miejscu?

kup mu jakieś legowisko, w którym będzie się dobrze czuł, oczywiście karmę, ale też jakieś przysmaki dla szczeniaków, zabawkę, której jego ostre ząbki od razu nie rozerwą i pieluchy- kładziesz je na podłogę i uczysz tam pieska siusiać, bo wiadomo że szczeniak nie będzie załatwiał się tylko na spacerach ;)

aha, zapomniałabym, kiedy będziesz gdzieś wychodzić i zostanie sam w domu zostaw mu coś, co Tobą pachnie, to ważne dla małego pieska ;d

dzięki za cenne podpowiedzi :) legowisko już zamówione, pieluchy też się znajdą, a w resztę będę się zaopatrywać w tym tygodniu. A słyszeliście coś o jakiś kroplach, które pomagają w nauce siusiania w określonym miejscu?

Przede wszystkim musisz uzbroić się w cierpliwość. Szczeniakiem nie jest się 6 miesięcy, tylko dużo dłużej :) Będzie psocił, niszczył, szczekał (jak odkryje w sobie psa "obronnego" będzie się nieraz delektował swoim głosem szczekając na różne nuty ;)- obłędne), będzie gryzł, drapał w drzwi, budził Cię nad ranem, bo mu się nudzi. Jednym słowem będzie robił wszystko, czego pies robić nie powinien :D Dlatego też tresuj maluszka od samego początku. Bądź stanowcza i nie daj się zwieść jego anielskim oczętom. FE, to fe- nawet jak Cię będzie skręcać, to bądź stanowcza. :) Jeśli chodzi o sikanie w domu, to polecam mimo wszystko gazety, bo przerób jest niezły i z pieluchami nie nadążysz. Jeśli boisz się np. o posłanie psiaka, że je obleje, to polecam ci podkłady higieniczne na łóżko- taki 60/40 cm, dostępny w każdej aptece. 5 sztuk kosztuje koło 6 zł, więc na wyjątkowe okazje uważam, warto kupić- np. na siedzenie w samochodzie. Ja się teraz zmagam z 6 miesięcznym bokserkiem. Łoooooł nerwy trzeba mieć ze stali ;) 1 000 000 000 pomysłów na minutę :D Jakiego psiaczka będziesz miała?

Ja słyszałam o takich kroplach, ale moim zdaniem najlepiej zostawić wszystko naturze. I tak trzeba małego co 2 godziny wyprowadzać, potem co 3, później co 4 itd. Pamiętaj, że do 6 miesiąca zwieracze szczeniąt nie są jeszcze kontrolowane przez umysł tak jak powinny! Tylko proszę, pamiętaj, żeby z małym nie wyjść póki nie będzie miał wszystkich szczepień, bo możesz go stracić!

ja mam suczke pare dni temu skonczyla rok teraz jest juz ok :) Ale pierwsze pół roku było bardzo cięzko :( Najwazniesze zabawki i maty do nauki sikania. Oprocz jedzonka oczywiscie. Maty u mnie sprawdzily sie rewelacyjnie. A sa lepsze niz gazety bo nie przepuszczaja wilgoci oraz niweluja zapach :)

dzieki sporej ilosci zabawek, sunia nie byla zainteresowana butami, ogryzaniem mebli itd. nigdy mi nic nie zniszczyla w domu, a labrador u sasiada zjadl mu drzwi :)

dzięki Lasti, bez szczepień ani rusz. A będę mieć takiego mieszańca, owczarka czarnego z dalmatyńczykiem, suczkę :) Już nie mogę się doczekać, a dziecko tym bardziej :) Po dłuuuugich przemyśleniach w końcu zdecydowaliśmy się na pieska i tak to niebawem powiększy się rodzina :)

whisper to masz już najgorsze za sobą, a te maty to można w zwykłym zoologicznym kupić?

Gość licencjatka_ona
Maty mozna kupic w aptece, są to podkłady takie na łóżko dla chorych. u mojego pieska z sikaniem byl problem. przez prawie 3 miesiące sikał tam gdzie mu sie podobało. nie pomagaly zadne maty, gazety, nagradzanie jak przypadkiem mu sie udało zrobic tam gdzie powinien albo ganienie jak robił tam gdzie nie powinien. chyba tego nawet nie kontrolował. Cale szczescie teraz juz jest ciepło i załatwia sie na podworku. Co do zachowania to wszystko zalezy od charakteru. moj jak zostaje sam w domu to caly czas spi, nic nie gryzie, nie szczeka nie piszczy po nocach (nawet pierwszej nocy nie piszczał). Oby i Twój był taki grzeczny ;)