Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Piwo z sokiem malinowym

jak wy sądzicie?

Polecane posty

na jednym topiku spotkałam się z tym, że młoda para wzięła ślub w Boże Ciało, a jest przecież taka tradycja co wesel w tym dniu się nie robi tak samo jak w oktawę po Bożym Ciele czyli 8 dni od tego dnia, jak to jest? Tu gdzie mieszkam zawsze była taka tradycja i każdy się tego mocno trzyma, nie chodzi tu o zabobony ale po prostu. Może ktoś się wypowie albo ja czegoś nie wiem?

Powiem szczerze, że u nas nie ma takiej tradycji, albo ja o niej nie słyszałam. W ten weekend byliśmy na weselu.

ja mieszkam na śląsku tzn nie jestem ślązaczką dodam :) chciałam tylko usłyszeć opnie na ten temat jak to jest gdzieś indziej, jka chyba jednak wolę trzymać się tej tradycji ;) tej wyjątkowo ;)

jeszcze jakiś czas temu ksiądz nie udzielał ślubu w Boże Ciało(przynajmniej u nas)...taka była zasada..jak ta,że nie było slubów w piatek a teraz możne mieć...

Gość szczesliwa meezatkaa;)
piwko widze ze masz problem z tym ślubem...:P

ja np miałam studniówkę w piątek tez były spory z tym ;) to chyba zależy wszystko od parafii. Mnie od zawsze podobał się ślub np 15 sierpnia w święto :) i ogólnie np w Boże Narodzenie ale to też musi być fajna zima a nie ciapa :(

"na jednym topiku spotkałam się z tym, że młoda para wzięła ślub w Boże Ciało, a jest przecież taka tradycja co wesel w tym dniu się nie robi tak samo jak w oktawę po Bożym Ciele czyli 8 dni od tego dnia, jak to jest? " co innego wesele co innego ślub. skromny slubik, typu wpustym kościele przy parze świadków "złączcie dłonie i potarzajcie słowa przysięgi, jestescie męzem i żoną, do widzenia" to pewnie można. to troche jak chrzest "z wody", nie mozna odmówić sakramentu osobie potrzebującej. natomiast wesela to inna bajka.

Nic mi nie wiadomo o tym. Co innego śluby w piątek lub w wielkim tygodniu.

Gość też ze śląska
A ja o takiej tradycji nigdy nie słyszałam. Czym ona jest uzasadniona?

Gość 12345654321
Piwo z sokiem malinowym ja tez jestem ze slaska i nic mi o tym nie wiadomo u mnie na osiedlu byly 2 sluby w sobote

Ludzie gdzie wy zyjecie?? Jak mozna nie słyszeć o tym?? Oczywiście ze autorko topiku masz acje nie powinno się robić, ale ostatnio jadąc na pogrzeb właśnie w oktawie po Bożym Ciele widziałam ślub w tym dniu troszkę głupio, ale widać albo byli zmuszeni na ten dzien, ale tak jak wiekszosc nie wiedzieli o tym. Chociaz nie wiem czy nikt ich o tym nie poinformował.

Gość liczbapi
ja też jestem ze śląska i o takim czymś nigdy nie słyszałam, mało tego w tą sobotę były u nas śluby.

Gość też ze śląska
no właśnie:) bo to że obrzędem religijnym to już wiemy :) Ale o co konkretnie chodzi? Bo to, że nie ma wesel np w okresie Wielkiego Postu to jest oczywiste, ale co ma do tego Boże Ciało? Jest to, jakby nie patrzeć, radosne Święto.

Gość aan//
A ja własnie miałam slub i wesele tydzień temu czyli w oktawe bozego ciała i pierwsze słysze ze sie wtedy wesel nie robi. Zreszta generalnie gdzies ma te wszystkie przesądy!!!! szystko sie super udało:)

Gość aan//
wszystko

Gość aan//
A jezeli chodzi o obrzedy religijne to zgodnie z prawe kanonicznym nie ma zadnych przeciwskazan zeby brac slub i urządzac wesele w oktawie bozego ciała. Przed chwila sie wywiedziałam :)

Gość też ze śląska
z resztą wydaje mi się, że gdyby istniał jakiś przepis dot zakazu ślubów w oktawie BC to chyba ksiądz wspomniałby o tym

Gość jbkhkjg
widocznie mozna brac w tym czasie śluby i nic nie stoi na przeszkodzie jeżeli ksieza sie na to godzą

też ze śląska - u nas ksiądz właśnie napomina i w innych parafiach również, ja bynajmniej trzymam się tej tradycji i nie chciałabym ślubu w BC i trochę po nim :) to święto kojarzy mi się w czymś innym a nie weselami, mam takie osobiste odczucia. Ale mniejsza z tym, przecież każdy robi kiedy chce ja tylko chciałam się dowiedzieć czy wszędzie tak jest ;)

Gość też ze śląska
tak sobie myślę, że na zasadzie skojarzeń idąc tym tokiem myślenia- w Boże Narodzenie i Wielkanoc też nie powinno się robić wesel (bo przecież z czymś innym się kojarzy), a są to, obok miesięcy letnich, najbardziej popularne daty ślubne. Ale masz rację, na szczęście każdy może wybrać sobie taką datę, by mu pasowała i nikt tak naprawdę nie powinien się w ten wybór wtrącać :D

Gość sammer
u mnie nie ma takiego problemu ze slubów i wesel nie urzadza sie w trakcie BC jak i oktawy BC.Mi to świeto kojarzy sie radosnie.Tak samo mozna powiedziec ze nie powinno brac sie slubu i organizowac wesela w okresie swieta zmarłych.mojej siosty znajoma brala slub 31 pazdziernika.wiele osob mowilo ze sie nie powinno bo to 1 wszystkich swietych a tu sie cieszyc czyjms slubem...

"Ludzie gdzie wy zyjecie?? Jak mozna nie słyszeć o tym?? " Żyjemy w Polsce, konkretnie to na południu. Jak widać można o tym nie słyszeć, to że miejscowo są jakieś śmieszne zwyczaje nie oznacza, że praktykuje się je wszędzie. Proste jak parasol. Nie dorabiaj sobie ideologii.

też pochodze z południa i pierwsze słysze o tym ze sie w boze ciało wesel nie robi