Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JaszczurkowaManiaczka

jaszczurka zwinka- hodowla.

Polecane posty

Gość JaszczurkowaManiaczka

witajcie. Bardzo lubię jaszczurki :) wpadałam ostatnio na pomysł założenia terrarium i hodowli jaszczurek (ZWINKA) . Mam 6 jaszczurek . W tym dwie ciężarne samiczki. Oczywiście tak, że z hodowli, nie z wolności. Terrarium jest już przygotowane, ale mam jeszcze bardzo wiele pytań co do tej hodowli. oto one: 1) czy jaszczurka Zwinka musi mieć wodę ? 2) czym żywi się taka jaszczurka ? 3) jakie witaminy podawać takiej jaszczurce (nazwa, cena-ok.) JEŚLI TRZEBA OCZYWIŚCIE . 4) po ilu dniach Zwinka składa jaja ? 5) po jakim czasie od złożenia jaj młode wykluwają się ? 6) czy można karmić Zwinkę jakimś pokarmem roślinnym ? jeśli tak to jakim ? (nazwa- cena- ok.) Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję, jeśli jeszcze coś mi się nasunie to się odezwę:) POZDRAWIAM .

Gość jaszczurka zwinka
jak podawać jej jedzenie, ja mam małe świerszcze kupione w zoologiczny ,jak rozpoznać samca od samicy

Gość kukupetka
ładne to :D podobne do gekona :)

Też mam jaszczurkę zwinkę.. Tak, musi miec picie. Je owady, pająki, wije, ślimaki, larwy muchy, muchy, glizdy, czasem małe żabki. W terrarium muszą miec piasek, troche trawy, kamień do wygrzewania, jaskinię (bo tam chłodno), no i grzałkę. Też bardzo lubię jaszczurki :classic_cool:

Też mam jaszczurkę zwinkę.. Tak, musi miec picie. Je owady, pająki, wije, ślimaki, larwy muchy, muchy, glizdy, czasem małe żabki. W terrarium muszą miec piasek, troche trawy, kamień do wygrzewania, jaskinię (bo tam chłodno), no i grzałkę. Też bardzo lubię jaszczurki :classic_cool:

Gość Wilkołaczka
powiem od razu, że to gatunek chroniony, więc możesz zapłacić karę. Ale ja sama mam jaszczurkę zwinkę (jedną) i musi mieć: Terrarium/akwarium, wode, kamyki, jakąś gałązke, jedzenie (np: swierszcze) gałązki.

Gość Makay
Jak rozpoznać czy samiec czy samica? I co w zimę jak jest zimno zdychają czy co ??

Gość gość
Ja karmie pajakami a w zimie świerszczami ze sklepu.jesli chodzi o wodę to poprostu spryskuje całe terrarium spryskiwaczem. Polecam kamyk z dziura w której zbierze się woda po spryskaniu

Gość gość
Rozpoznanie płci. Samice są brązowy czarny.samce natomiast zielone od strony brzucha

Gość gość115
tak wode pije tez sama choduje jaszczurki je much pajaki i inne owady lubi jak sie glaska po glowie jak otwiera pysk to znacz ze jest glodna albo zla

Znalazlam jaszczurke ktora sie dopiero wylegla nawet nie wiem czy to jest ogonek czy mala jaszczureczka .Trzymam w pojemniku kartonowym nasypalam troche ziemi i trzymam pod lampa ,ale nie wiem co robic dalej .jak wyglada jaszczurka po wylegnieciu i czym mam ja zywic prosze o pomoc ,jesli ktos moze mi poradzic co mam robic bede wdzieczna

Muszę wam o czymś napisać kiedy w lato gdzieś 4 lipca poszedłem z psem na spacer gdzieś o godzinie 8:00 na ulicy zobaczyłem że coś małego się porusza. Podszedłem i okazało się że to jaszczurka zwinka popatrzyłem na nią i zobaczyłem że z łapki cieknie jej krew. Położyłem ją na trawie ale nie mogła dojść do trawy a krew ciągle sączyła się z jej małej łapki krew no więc posadziłem ją u mnie na ręce i doszedłem do domu. Na strychu znalazłem moje przezroczyste pudełko miało około 60 cm. a jaszczurka miała 23cm jak ją zmierzyłem. Do pudełka nasypałem czerwonego piachu i trochę żółtego. Choć wiedziałem że ta przepiękna jaszczurka jest pod ochroną to po prostu nie moglem jej zostawić na pastwę losu. Nasypałem tego piachu dodałem roślin kamień wodę i mały basenik gdzieś około 11:00 skończyłem wszystko robić z tym pudełkiem pół godziny później dałem jaszczurce jeść dałem jej mącznika i parę much jaszczurka była intensywnie zielono brązowo kremowa. Od razu wiedziałem że to samiec zwinki dałem mu imię Vega ta jaszczurka została u mnie 1 rok i 3 miesiące :)

Gość Jarcos
Zwinkę można hodować w :terrarium, fauna box lub w odpowiednim plastikowym pudełku. Najlepiej jest hodować zwinkę od młodego osobnika.Pojemnik dla małej zwinki powinien mieć wymiary 39* 20*30. Można hodować kilka osobników razem ale wtedy potrzebny jest większy pojemnik. Jak urządzić pojemnik zwince podam wam jedną instrukcje ale wy możecie wystrój ułożyć według własnego pomysłu. nasyp do pojemnika około 5 cm ziemi bo zwinki lubią kopać sobie w niej norki. Następnie został jeszcze wystrój, zwinki zamieszkują głównie poszycie lasu czyli około jednej trzeciej pojemnika powinien zajmować mech najlepiej przywieziony z lasu. potem trzeba umieścić konar lub grubą gałąź. W pojemniku powinien znaleźć się dość duży kamień. Zwinki to jaszczurki bardzo wytrzymałe mogą wytrzymać zarówno w terrarium z pełnym wyposażaniem jak i w plastikowym pudełku z odpowiednim wystrojem. Jeśli dopiero znaleźliście lub kupiliście zwinkę to do puki nie przygotujecie pojemnika zwinka tymczasowo może zamieszkać w wiadrze. tak było w moim przypadku miałem średniej wielkości wiadro. Tam włożyłem: nakrętkę po wodzie 5l z wodom, duży i mały kamień i trochę mchu. Zwinka ale młoda zwinka może w czymś takim wytrzymać do5,6 dni. POKARM Młodym zwinkom można dawać różne robaki ale obowiązuje zasada, że robak nie może być większy niż głowa jaszczurki. Czyli u młodej 6,7 cm zwinki powinno się stosować pokarmy takie jak: małe pająki, owocówki małe świerszcze, gąsienice, ślimaki i mączniki. Natomiast u dorosłej: średnie pająki,duże ślimaki, karaczany tureckie, pasikoniki, świerszcze, wije drewniaki, duże ślimaki i tym podobne. ROZMIAR Młoda zwinka tuż po wykuciu ma około 2,3 cm. Po 2 miesiącach 6 cm po pół roku z 13 po całym około 20 a po półtora 25cm. TO JUŻ KONIEC DRODZY CZYTELNICY NARAZIE

Gość gość
Czytam i nie wierzę... Ludziska kochane PRZESTAŃCIE ŁAPAĆ I/LUB PRZETRZYMYWAĆ ZNALEZIONE JASZCZURKI! Znaleźliście zwinkę? popatrzcie sobie na nią i dajcie jej spokój. Uratowaliście ją przed kotem czy dziecięcym butem? To samo! Wszystkie gady i płazy są w naszym kraju objęte ochroną, L. agilis jest pod ochroną ścisłą gatunkową, za jej przetrzymywanie czy zabranie ze środowiska grożą kary finansowe lub nawet gorzej. Jeżeli napotkacie jaszczurkę z którą wyraźnie jest coś nie tak możecie zabrać ją do lekarza weterynarii lub skontaktować się z ludźmi zajmującymi się zwierzętami chronionymi. To prawda, że zwinki są jeszcze dosyć liczne a w niektórych miejscach jest ich dużo, ale to się może szybko zmienić jeżeli ludzie nie przestaną ingerować w ich życie. Chcecie żeby zwinki podzieliły los żółwi błotnych, które są prawie na skraju wyginięcia? I na koniec- jeżeli mimo wszystko weźmiecie zwinkę do domu to najprawdopodobniej zagłodzi się ona na śmierć. Będziecie wtedy z siebie dumni?

Gość gość
Pomocy skąd wziąć zwinke pomocy nawet odkupie, parke na facebooku pisać nazywam się DaWid xD GrąDziel

Gość gość
Znaleźć w lesie, łące, działce... ale są pod ochroną jak również ich miejsca lęgowe.

Gość gość
Co mam zrobić znalazłam na imprezie no kuchni w sali jaszczurkę.jak karmić żeby nie zdechła

Też mam zwinki. 2 samce 1 samica :), na moim większym samcu zaczęły się pojawiać takie górki głównie na grzbiecie, kiedy je dotknę on zaczyna mnie gryźć. Ktoś wie dlaczego?