Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość taka sobie Kacha

DUŻE ŻEBERKA - nie wiem jak je przyrządzić proszę pomóżcie mi.

Polecane posty

Gość taka sobie Kacha

Kupiłam wczoraj kilo żeberek, w reklamóweczce znalazły sie dwa wielgachne kawałki aaa szczerze mówiąc nie mam zielonego pojęcia jak sie za nie zabrać jak przyrządzić?? Macie jakiś przepis na takie duże żebreka? Proszę...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja robię takie żeberka: biorę garnek, na dnie układam 3-4 cebule (jeśli więcej jak 0,5 kg żeberek dałabym więcej cebuli) pokrojone w krążki, wsypuję przyprawę do żeberek z miodem (można dodać łyżkę miodu), na cebulę układam żeberka - jeśli są duze poporcjowałabym je na mniejsze - wszsytko zalewam wodą tak, aby przykryć cebulę i mięsko - dodaje jeszcze liść laurowy i ziele, i gotuję ok 1 godz. Cebula zrobi się bardzo miękka, bedzie tanowiła sosik. Do tego kasza gryczana i buraczki mniam:))

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość taka sobie Kacha
Skusiłaś mnie tym przepisem tylko nie wiem jak pokroić te dwa mega żeberka, w środku kość, może poprostu oddzielić mięso od kości czy straci to na smaku? Mam miód ale nie mam przyprawy do żeberek - czym ją mogę zastąpić?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Myślę, że można dodać inne przyprawy, jakieś do mięsa czy do gulaszu, chili, ja zawsze robię z przyprawą do żeberek:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam kota filemona
dziele na mniejsze porcyje -marynata:ocet winny lub worczester,zmiazdzony czosnek,pieprz grubomielony-albo w domu potuczony,i czerwony delikat do mies...odrobina oleju...robie papke...nacieram mieso i i wrzucam do naczynia zaroodporneo pod przykreyciem..podlewam troche woda...pieke az beda dobre:)..pod koniec zdejmuje pokrywe i mocno rumienie. nie bylam przekonana do owego delkatu jak i do wiekszosci gotowych przypraw...ale akurat w tym przypadku ok

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja mam kota filemona
acha i sporo chili w proszku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Pokrój po mięsku. Po kosci sie nie da ;) i na szerokosc garnka lub porcji na talerzu :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tutek-srutek
wloz je, natarte przyprawami, na natluszczona blaszke, a na to kiszona kapusta i upiecz w piekarniku pod folia alum. Pycha!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oferta
Ja bardziej tak wegetariańsko, zdrowo, jak kto woli, to nazwać, gotuję. Żeberka posypuję suszonymi, ale zmielonymi przyprawami. Sama w domu mielę. Nie jestem zwolenniczką wszystkich chemicznych przypraw, jestem za zdrowym odżywianiem. Ale za to cały asortyment różnych ziół, to moja specjalność. Tylko, co za dużo, to nie zdrowo. Więc oszczędnie łączę zioła przyprawowe, a nawet wcale. Trzeba pamiętać, że połączenie ziół też wymaga wiedzy i wyczucia. Do żeberek jest dużo możliwości doboru ziół przyprawowych. Najlepiej przy najbliższej okazji odwiedzić market i kupić różne zioła do przyprawiania. Podczas kolejnego gotowania masz już pod ręką zioła. Można też np. użyć paprykę, pieprz itp. z innej rodziny przepraw, ale nie chemicznych i ziołowych, czyli wszystkie pozostałe, które pasują do żeberek. Na opakowaniu pisze do czego przyprawa jest najlepsza. Piec w garnku, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Żeberka nie pieką się długo.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oferta
Każdy wybiera w sklepie przyprawy w/g gustu, ja nie lubię np. majeranku i innych. Przygotowując danie najpierw trzeba zastanowić się, co ma się w domu, jakie przyprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oferta
Łączenie przypraw i ziół musi też być oszczędne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość oferta
Gotować nie ma się co bać. Gotowanie nie jest takie trudne. Wystarczy mieć pomysł albo tego pomysłu szukać u innych i wykorzystać go u siebie. Trzeba przygotować, to co mamy do gotowania, wszystkie produkty, łącznie z przyprawami. Pomyśleć, co mamy w lodówce, w szafce do zjedzenia np. grzyby, ryż, kasze i czy można to połączyć. Poszukać w wyszukiwarce np. żeberka z grzybami, żeberka z ryżem itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O ja cie ,tak czytam i ktoś pisał o żeberkach w kapuście :) Ja polecam ze szczerego serca ,coś wspaniałego :) robiłam żeberka i karkówkę pod tą pierzynką kapusty ,jeszcze dodałam cebulę i paprykę czerwoną(świeżą) dla koloru coś wspaniałego . kapusta jest tak delikatna jak masło a mięso same odchodzi od kości i nawet takie duże żeberka zwane mostki świetnie by się upichciły :) acha dałam jeszcze czosnek z tego co pamiętam :) mój mąż był zachwycony a wszystkiego nie jada( cholerny piesek francuski) ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×