Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MarcińskaP

Jod

Polecane posty

Gość MarcińskaP

Witam, Czy ktoś z Was stosuje jakiś preparat z jodem? usłyszałam ostatnio poradę, że jod jest dobry na zmęczenie, stres itp. przyznam troszkę się zdziwiłam.:)

Gość pozdr rzeszowianka
pestki jabłek mają bardzo dużo jodu wiesz o tym ;) można je z powodzeniem jeść ;)

Gość MarcińskaP
A nie, nie wiedziałam... Wiem, że jod jest dobry na tarczyce , ale to chyba tylko jego wdychanie :)

Gość majtki z kolczastego drutu
sól jodowana i grota solna a od pestek jabłka nikt nie umarł jeszcze sama zjadam bo mi smakuja pozdr

Gość MarcińskaP
Może kiedyś się wybiorę do takiej jaskini. Ale ogólnie pytam o właściwości jodu. Czy faktycznie pozwala się odstresować?

Gość a ja nie dam
w pestkach jabłek jest cyjanek

Gość nie lubię szajsowatego amłeja
ja jakoś zjadam całe ogryzki z jabłek i gruszek i jeszcze żyje ;) jakoś mnie ten cyjanek nie zabił ;)

Gość MarcińskaP
:) jest i cyjanek ale z tego co czytałam to tak śladowe ilości, że nic nam nie grozi. Mimo to jakoś jedzenie pestek czy całych jabłek nie wydaje mi się przyjemne.

Gość MajkaMajka
Też byłam zdziwiona działaniami jodu :) mi to lekarz zalecił na zmęczenie, nerwowy niepokój, wzmożony stres, brak energii itp. :) Osobiście biorę plusssza z jodem, już dość długo bo prawie miesiąc ale pomaga także rezygnować nie będę. Pestek z jabłek jeść nie będę - bo nie wiem ile ich trzeba zjeść żeby otrzymać jakąś wymaganą dawkę.

Gość bladolica panna
swojego czasu brałam Kelp ale parę razy przedobrzyłam tj. wzięłam więcej niż było napisane na opakowaniu i myślałam że oszaleję-serce mi waliło tak więc preparat działa :D nie polecam na dłuższą metę gdyż jednak długotrwała suplementacja może potem powodować że gorzej się będzie wchłaniał jod z pożywienia warzywa kapustopodobne zmniejszają wchłanianie jodu

Gość bladolica panna
sporo jodu jest w rybach i suszonych owocach a także w nabiale

Gość Ggguniaa
Znalazłam dzienne zapotrzebowanie na jod - to jest ok.160mg A w tym preparacie która brała bladolica panna jest go więcej - to można faktycznie przedobrzyć :) Lepiej brać jakiś suplement gdzie jest go mniej i dodatkowo jeść np. wspomniane rybki :) ale wiadomo co dzień ryb jeść się nie da :)