Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dolo

chora tarczyca

Polecane posty

Gość dolo

mam powiększoną tarczyce, czy to oznacza że mam nadczynność tarczycy?? dodam że ostatnio schudłam też;/ jak to leczyć?? ma ktoś z Was nadczynność tarczycy??

Gość najpierw musisz
iśc do endokrynologa p skierowanie na badania dodatkowe hormonów i przeciwciał.

Gość dolo
dziś byłam u lekarza pierwszego kontaktu żeby mi wypisał skierowanie na badania i wyczuł że mam powiększoną tarczyce

jw. idź do lekarza zrób badania i będzie wszystko jasne. Ja mam niedoczynność tarczycy, tabletki do końca życia i co mnie boli najbardziej że za chiny ludowe nie mogę schudnąć przy tej chorobie :-(.

Gość dolo
muszę zrobić badanie moczu, morfologie, glukoza, lipidogram, Cpr i TSH...co to za badania. a dokładnie to chodzi mi o CPR i lipidogram

Znalazłam coś takiego o tym: CRP, czyli białko C-reaktywne, to tzw. białko ostrej fazy. Informuje o istnieniu i rozmiarze stanu zapalnego. Bywa również zwiększone w chorobach nowotworowych, lecz u Pani najprawdopodobniej jest to związane ze stanem zapalnym w obrębie stóp. W infekcjach CRP jest wskaźnikiem bardzo czułym - w infekcji szybko narasta. Po odpowiednim leczeniu obniża się stosunkowo szybko. Lipidogram odzwierciedla stan gospodarki tłuszczowej organizmu. W ramach standardowego lipidogramu oceniamy poziom cholesterolu całkowitego, jego frakcji LDL i HDL oraz poziom trójglicerydów. Najczęstszą formą zaburzeń w zakresie lipidogramu jest wzrost poziomu poszczególnych składowych. lipidogramu Zaburzenia te występują w przebiegu pierwotnych i wtórnych hiperlipidemii Widzę, że kazali Ci zrobić TSH. po tym badaniu będzie wszystko jasne czy masz chora tarczycę.

Gość dolo
boje się:(

A czego?? z ta chorobą da się żyć tylko trzeba pamiętać o codziennym zażywaniu tabletek rano na pół godziny przed posiłkiem i funkcjonujesz normalnie. Ja kiedy nie wiedziałam że mam niedoczynność to byłam totalnym nerwusem - normalnie bez kija nikt do mnie nie mógł podchodzić, szybki i dość sporo przytyłam :-(, miałam suchą i szorstką skórę jak pieprz. Od kiedy biorę leki regularnie jest wszystko w porządku tylko ta waga nie chce ruszyć w dół. Wizyty u endokrynologa mniej więcej 2 razy w roku. Raz w roku kontrolnie robię badanie TSH i usg tarczycy. Nie jest źle i nie bedzie. głowa do góry

Gość dolo
a tarczyca się ureguluję po tych tabletkach??

Tak. gdyby tak nie było to nie byłoby sensu się faszerować tabletkami. Ja biorę Letrox 100 na przemian z 50 (tzn jeden dzień 100 a drugi 50). W tym momencie mam poziom hormonów tarczycy w normie. w lipcu czeka mnie usg tarczycy.

Gość dolo
czyli jeżeli wyniki wyjdą źle to tabletki całe życie?

Niestety do końca życia nawet jak wyniki są w normie. Odstawienie tabletek = powrót do poprzednich złych wyników

nie łam się przełam się :) :-) ja już 4 lata wsuwam tabletki i żyje i mam się dobrze :). Dużo ludzi teraz choruje na tarczycę kolejki do paradni są długie niestety ale jakoś się trzymają. Grunt to zacząć się leczyć i jakoś pójdzie do przodu. Być może nie będzie tak źle i wyniki będą w porządku. daj znać co i jak :)

Gość liug
wiecie coś na temat radiojodu?

Kiedyś słyszałam o tym ale nigdy sie nie interesowałam tym. Proponuje wujka GOOGLE zapytać - on na pewno pomoże :)

Gość dolo
ja mam 20 lat... mam dość...

Ja 31 i jakoś żyje z tym. A do tego mam dużo życia przed sobą....... no chyba że mnie jakiś autobus prasnie :)

Ja 31 i jakoś żyje z tym. A do tego mam dużo życia przed sobą....... no chyba że mnie jakiś autobus prasnie :)

Gość dolo
byłam dziś na tych badaniach. w poniedziałek popołudniu mają być wyniki... no mnie może autobus nie ale mam w planie od 27 czerwca wakacje w USA.... a ostatnio dużo słyszałam o samolotach...;/

:) ja to prędzej samochodem się rozwalę ale mniejsza z tym kiedyś każdego szlak trafi. Ale mimo tego to chciała bym sobie ciut pożyć. No niestety trochę samolotów się rozbija ostatnimi czasy. Będziesz mieć wyniki to jak będzie coś nie tak to dostaniesz skierowanie do specjalisty na 100 %.

Gość dolo
a czy ja zdążę przed wyjazdem?? zostały mi 2 tygodnie:(

Nie wiem jak u was ale u mnie w mieście to pól roku czeka się na wizytę u specjalisty. Mówię cały czas o leczeniu na NFZ oczywiście bo prywatnie to przewiduje że szybciej się dostaniesz :) tylko trzeba kasę wyrzucić.

Nie wiem jak u was ale u mnie w mieście to pól roku czeka się na wizytę u specjalisty. Mówię cały czas o leczeniu na NFZ oczywiście bo prywatnie to przewiduje że szybciej się dostaniesz :) tylko trzeba kasę wyrzucić.

Gość liczbapi
jak Ci zależy na czasie to idź do endokrynologa prywatnie, obejrzy wyniki. Przydałoby się też usg tarczycy, bo skoro masz powiększoną to pewnie Ci to zleci.

Gość dolo
mam wyniki... no na leczenie prywatnie to ja kasy teraz nie mam;/ TSH mam 2, 727 (to chyba dobrze bo mieszczę się w przedziale (0,350-4,940) CRP mam napisane >5,0 (a przedział jest 0,00-5,00) to chyba tez ok.. .trójglicerydy mam 0,30 a przedział jest od 0,40-1,70

Dolo wyniki masz bardzo dobre. Ja TSH mam na takim poziomie jak Ty biorąc lekarstwa. Zrób usg tarczycy i pewnie się okaże dlaczego sa wole powiększone. Pozdrawiam

Gość dolo
a z jakiego powodu wole mam powiększone?? to samo się zmniejszy??

powiem szczerze że nie wiem czym to moze byc spowodowane. Ja nie mam powiększonej tarczycy. Mam małe guzki na niej ale to jest normalne przy niedoczynności ktora mam. idź do lekarza i zobaczysz co powie. Może to jakieś przejściowe zaburzenia hormonalne i za niedługo wszystko wróci do normy :)