Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

urzekajacakafeterianka

Przedłuzą umowe?? co mi się nalezy??

Polecane posty

Zaczęłam prace miesiąc temu i dostałam umowe na 2 miesiące okresu próbnego, lecz tydzien temu dowiedziałam się, ze jestem w 4 tyg. ciązy. Dzis byłam po zaświadczenie u lekarza i jutro dam je pracodawcy. Do kiedy musi mi płacic?? i przez jaki okres czasu Zus pózniej płaci??tzn, ile wynosi czas okresu macierzynskiego

jesli umowa koczy ci sie przed 12tc nie musi cio jej przedluzac jesli po... to do porodu potem bedziesz miala zasilek maciezynski wyplacany z zusu

jeśli skończy się przed 12tc nie masz nic gdyby kończyła się po 12tc miałabyś ją przedłużoną do dnia porodu, a potem ZUS płaciłby zasiłek macierzyński

a jesli ja mam umowe na czas okreslony do konca lipca i okaze sie ze jestem wciazy to tez mi przedluza?blagam odpiszcie juz sie boje no okres mi sie spoznia...:(

Gość nie przedłużą ci
bo niby z jakiej racji? dziewczyno, pracodawca nie musi brać sobie na utrzymanie ciężarnej. No bez przesady. Nic ci się nie należy. Taka to moda teraz: zachodzi w ciążę i zaraz zpodejmuje pierwszą z brzegu pracę żeby jeszcze na tej ciąży zarabiać. A raczej ślizgać się na cudzych plecach.

trezele jezeli twoja umowa jest podpisana na co najmniej 3 miesiące to pracodawca płaci ci az do porodu

nie, jeżeli umowa kończy się przed skończeniem 12tc nie musi ulec przedłużeniu. To tylko dobra wola pracodawcy

Umowa na okres próbny W lutym zatrudniłem pracownicę na trzymiesięczny okres próbny. Po kilku dniach przyniosła ona zwolnienie lekarskie i oznajmiła, że jest w ciąży. Obecnie umowa o pracę kończy się, a osoba ta jest nadal na zwolnieniu. Czy mam obowiązek przedłużyć jej umowę? Umowa na okres próbny zawarta na okres dłuższy niż jeden miesiąc przedłuża się do dnia porodu, gdy umowa ta rozwiązałaby się po upływie 3 miesiąca ciąży. Pracownica, która pracuje na umowę o pracę na okres próbny dłuższy niż miesiąc, jest w ciąży i chce skorzystać z kodeksowej możliwości przedłużenia trwania umowy do dnia porodu musi poinformować pracodawcę o swoim stanie i jego zaawansowaniu. Nie może ograniczyć się do ustnego przekazania takiej informacji. Kodeks pracy wymaga bowiem, aby stan ciąży był stwierdzony świadectwem lekarskim (art. 185 1 K.p.). Kobieta powinna je przedstawić przed upływem okresu na jaki została zawarta umowa. Jeżeli tego nie zrobi jej umowa rozwiąże się. Pracodawca nie ma bowiem obowiązku nie wiedząc o tym, że kobieta jest w ciąży albo nie znając stanu zaawansowania ciąży samodzielnie przedłużać tej umowy do dnia porodu, zwłaszcza jeśli w ogóle nie zamierzał dalej jej zatrudniać.

Gość abcdefghijklmmmmm
to sie nie łapiesz, bo masz jeszcze umowe na jeden miesiac , a za miesiac bedziesz dopiero w 8 tc. Albo niech lekarz wystawi ci zaswiadczenie o starszej o 4 tygodnie ciaży ,albo siedź cicho i niech ci dadza drugą umowe , dziewczyno mysl o sobie .

wiszka dokładnie umowa jest przedłużana tylko jak upłynie 12tc- zarówno próbna jak i na czas określony 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu.

a jezeli jest podpisana umowa o pracę na dwa lata, minęły 3 miesiące i osoba dostała wypowiedzenie ale nie wiedziała że jest w ciąży bo była powiedzmy w 8 tyg, to wypowiedzenie jest nie ważne i pracuje do porodu i potem normalnie ma macierzynski?

waszka jeżeli jest w ciąży to nieważne na jakim etapie nie może dostać wypowiedzenia, jest chroniona od poczatku- tak mi się wydaje Art. 177. 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba, że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy. co innego kończąca się umowa- tutaj nie ma ochrony do 3miesiąca

Gość pięknie bo pięknie
wypowiedzenie nie ejst wazne pracownica musi byc przywrocona do pracy ma macierzynski

mi sie konczy umowa trwajaca 3lata;;...wie cwypraszam sobie komentazre tego kogos ze na ciaze lapie pracodawce dobra ide robic test ale mam stracha co ja teraz biedna poczne jak mi nie przedluza;;

trezele ja byłam teraz w takiej sytuacji. Zaszłam w ciążę i byłam pewna, że umowa(była na 5lat) kończy mi się w czerwcu- byłabym w 15tyg okazało się, że kończyła mi się w maju, a to o zgrozo 11tydzień byłam pewna, że umowa tylko do dnia porodu, a tu szef mnie zaskoczył i mówi- czas nieokreślony. "wiem, że nie musiałem, ale jestem wdzięczny, że nie ukrywałaś ciąży i mam nadzieję, że po macierzyńskim wrócisz, bo jesteś moim najlepszym pracownikiem" :) dla mnie szok, bo się nie spodziewałam. Fakt, że pracuję tu prawie 6lat i zawsze byłam na każde zawołanie, ale nie musiał :)

no masz racje dzieki za otuche ze to od szefa zalezy mój w sumie może by az tak zle nie bylo ale strasznei sie boje!boje sie zrobic testu siedze i czekam na siku....ehhh albo po prostu zataje jak bede ale to zly pomysl u nas chodzi sie na nocki

ja też nocki i dźwiganie, więc nie taiłam ale nie każdy szef jest taki wyrozumiały

nic mi nie wyszło;kiedys to przynajmniej jedna kreska od razu ateraz nic zadnej kreski co robic??

musisz powtórzyć , pewnie wadliwy test:/ jeszcze nie napisałam, że później koleżanka kadrowa uświadomiła mi, że musiał w cale przedłużać tej umowy, bo byłam w 11tc :/

No to w takim razie nasze prawo jest genialne :/ i jak tu kobiety mają się przyznawac do tych ciąż i nie wyzyskiwac skoro ja zachodząc w ciaze pracując juz nie mam prawa aby mi placili do porodu....kto mnie teraz przyjmie:(:(:(: