Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DeseowaMama

Co na deser dla 10mies dziecka??

Polecane posty

Gość DeseowaMama

JAkie polecacie deserki? Chodzi mi o jogurty(czy dajecie i jakich firm), gdzieś na forum wyczytałam że babka daje budyń i tu też moje pytanie jaki budyń?czy można czy są jakieś specjalne dla dzieci?Co mogę dawać dziecku prócz deserków owocowych?

Gość pytająca mamusia
z jogurtów to polecam misiowy jogurcik firmy nestle budyń możesz zrobić sama na mleku modyfikowanym z żółtkiem kisiel tak samo, z jakiegoś soczku lub przecieru z łyżeczka mąki ziemniaczanej, do tego fajnie pasuje ztarty jakis owoc możesz ugotować ryż na mleku, wiadomo, modyfikowanym

Gość ikjm
ale w jakim celu? deser czyli cos na dopchanie sie po obiadku?

Gość fwerfwerf
dla wzbogacenia diety (co za głupie pytanie)

jA DAWALM OWOCE , gotowalam budyn na zwyklym mleku, kisiel, jogrty tez zwykle np jogobela. i jest Ok. :) wiem , wiem ze 10m to za malo zeby dawac mleko krowie (chociaz ja tak nie mysle) ale ja dawalam i moje dziecko zdrowe jak rydz. :)

Ja daje np jogurt naturalny i dodaje owoce np truskawki, nektaryny, jablka itp itd. grysik z owocami, budyn na mm lub kisiel z soczku

a jogurty dostaje z hippa lub serki danio, sa tez fajne kaszki serduszko z owocami

Gość pytająca mamusia
Jagoda369 Już pomijając, że to może uczulić, to sam fakt podania mleka krowiego do nieprzystosowanego jeszcze 10 miesięcznego żołądka może wywołać silne bóle brzucha i dziecko może się męczyć. Jak już ktoś się uprze na świeże mleko zwierzęce to niech to chociaż będzie kozie :/ ale ja odradzam, lepiej poczekać do roku i wtedy POMAŁU i STOPNIOWO wprowadzać, takie jest przynajmniej moje zdanie.

Gość mysle ze kolezanka jest troche
znowu temat mleka krowiego. ja akurat jako paromiesieczne dziecie bylam karmiona mlekiem krowim bo mama nie miala pokarmu a po sztucznym rzygalam dalej niz widzialam :P jakos zyje i nie mam alergii. mleko tez lubie :) chyba kazda matka wie co dla dziecka jest dobre, wiadomo jak dziecko zle sie czuje po jakims jedzeniu to sie go wiecej nie podaje

Gość pytająca mamusia
może ja jestem troche przeczulona, bo mój mały podobno ma uczulenie na laktozę, chociaż dziwna sprawa bo od tych całych misiowych jogurcików nic go nie wysypuje, a od kaszki mlecznej już tak, stąd moje przewrażliwienie na tym punkcie :)

puytajca mamusi, ale jezeli nic mojeu synowi nie bylo to dlaczego mialam mu nie dawac. Wogole moj syn uwielbia pic mleko. Teraz pije 3x dziennie przy czym raz tj mleko krowie i na nim gotuje kasze manne a 2x bebiko 3. A Ty rob jak chcesz.

Gość pytająca mamusia
jagoda369 a Twój synek w jakim jest wieku?

Gość my mamy drewniane lozeczko
mleko mozna podawac po 6 miesiacu jako skladnik np. kaszki a do picia po ukonczeniu 12 miesiecy. Tak przynajmniej zalecaja lekarze tutaj gdzie mieszkam

Gość my mamy drewniane lozeczko
wiec co kraj to obyczaj. Tutaj wrecz zostalam zapytana na 8-miesiecznym "przegladzie" czy podaje juz mleko krowie. W Polsce jest inne podejscie :)

Gość pytająca mamusia
jagoda to mamy synków w podobnym wieku :)

A jak jest u Was z jedzeniem obiadkow bo moj syn nie chce wogole jesc obiadu i praktycznie caly dzien je tylko 3x dziennie mleko z kaszka + jakis owoc i ewntualnie jogurt. :( Troche sie martwie ze tak nie chce jesc. Nawet schudl troche.

Gość mam pytanie wazne.........
JADZKA dziwisz sie ?? wszystkiego mu zalujesz i sie dziwisz ze schudl?? bys sie wsydzila do tego przyznac!!

Gość anusiax
mleko krowie jest bardzo niezdrowe. w zasadzie mleko od krowy powinny pic jedynie cielaki. Bedziesz miala problemy zdrowotne z synusiem, karm dalej.... (co za wiejskie poglądy)

Gość Klemencia009
jesli juz deserki ze sloika, to ja podaje ekologiczne z firmy holle. smaki maja fajne i neistandardowe, np banan z grysikiem, gruszka i płatki orkiszowe, widziałam tez raz pigwę z czymstam. jesli ktos nie gustuje w ekologicznym jedzeniu, to moze byc przynajmniej fajna odmiana smakowa :)

Gość dg z kt
Klemencia009, ja zawsze staram sie wzbogaciac desery ze sloikow. owsem, znam holle i nawet lubie, ale najczesciej dodaje cos swiezego, np starte jablko, banana, czy nektaryke.

Gość agakaf36
W takie upały możesz mu nawet podać lody, albo zrobić samej, albo ewentualnie kupić w Limoni jak jesteś z Warszawy. Tylko tu maja w pełni naturalne lody i spokojnie możesz je podać maluszkowi. Tym bardziej, że mają również warzywne.

Gość gość
lody dla 10-miesięcznego dziecka? serio?

Gość zimbirem
Owoce, ewentualnie jakaś kaszka na słodko, ale bez cukru, można posłodzić bananem albo daktylem. My akurat po obiedzie chodzimy na spacer, więc deser najczęściej wypada nam w parku ;) Łatwiej wtedy podać mus owocowy, tymbark ma takie 100% owoców, świetnie się sprawdzają.