Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aszka79

Mam wątpliwości czy wynagrodzenie chorobowe zostało dobrze obliczone?!

Polecane posty

Gość aszka79

Witam, jestem w ciąży i od 17.maja jestem na zwolnieniu lekarskim. Otrzymałam teraz wypłatę i jakoś mi nie pasuje kwota przelana. Niestety z księgową nie potrafię się dogadać, a pracodawca mnie olewa. Może ktoś będzie wiedział czy zostało to dobrze obliczone? Moje średnie zarobki brutto to 3017zł. Za przepracowany czas do zwolnienia należy mi się 1856,30 zł netto + wynagrodzenie za chorobowe. Przelew jaki otrzymałam to: 2.325,48 zł netto. Czyli za zwolnienie dostałam 469,18 zł?! Proszę o pomoc smile

Gość ab7
a co jeszcze ci mało ? i pewnie będziesz obłożnie chora przez 9 m-cy znam takie osóbki a inni potem w pracy cierpią i nie chcą przyjmować kobiet, bo się boją, że zaraz zajdzie w ciążę i będzie chorować

''Moje średnie zarobki brutto to 3017zł'' Średnie zarobki z ilu miesięcy? Do chorobowego podstawę oblicza się z 12 ostatnich miesięcy poprzedzających zachorowanie więc wszystko zależy od tego jakie te zarobki były. Wg ciebie dostałaś za dużo czy za mało? Bo wg mnie to dostałaś więcej niż powinnaś ( o ile faktycznie Twój zarobek brutto miesięcznie jest w okolicy 3017,00zł). I skąd wiesz, że do czasu chorobowego należy Ci się 1856,30zł NETTO ? Wg mnie to za dużo - o ile zarabiasz 3017,00 BRUTTO.

Już nawet na chłopski rozum biorąc: 3017,00 brutto to ok 2169zł netto. Ty pracowałaś do 16 maja czyli pół miesiąca + 1 dzień. Gołym okiem widać, że powinnaś mieć trochę więcej niż połowę kwoty 2169zł, czyli gdzieś w granicach 1150zł a Ty masz 1856zł Ta kwota zarobku to wygląda, że nie do 16 maja, a do 26 maja, a zwolnienie lekarskie od 27 maja a nie od 17 maja.

Gość aszka79
Pracodawca naliczył mi wynagrodzenie od 01.05 do 14.05. w kwocie: 1856,30 zł ( to wychodzi za przepracowane godziny) natomiast od 17.05. rozpoczęło się zwolnienie lekarskie. I za tą część zapłacił mi 469,18 zł

Gość aszka79
Pracodawca odprowadzał do ZUS to co tak na prawdę uznawał za stosowne w danej chwili (ale to długi i pokręcony temat). Podliczając jednak sumy z RMUA i dzieląc przez liczbę miesięcy, to średnia zarobków oscyluje w okolicy 3017 zł brutto.