Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość poerofalabva

czy jak pracuje na umowe zlecenie i obecnie nie mam dochodu

Polecane posty

Gość poerofalabva

to moge iść do dentysty ? boli mnie ząb , czego żądają do pokazania ?

Gość poerofalabva
jak ktos będzie wiedział to niech powie :( złamał mi się ząb z tyłu i boli, ostra krawędź rani mi policzek załamana jestem :(

Gość poerofalabva
nie mam karty czipowej do lekarza

Gość A dlaczego
nie masz karty?

Gość poerofalabva
nie studiuje już mam 28 lat i pracuję od pół roku na umowę zlecenie , obecnie w czerwcu nie mam dochodów bo wyjechałam na działkę potrzebuję lekarza i nie wiem

Twój szef nie ma obowiązku odprowadź składki zdrowotnej przy umowie zlecenie - odprowadza tylko składki do fiskusa. Gdybyś studiowała, to b. możliwe by było, że np jesteś jeszcze na ubezpieczeniu rodziców. Wydaje mi się, że w takim wypadku możesz liczyć tylko i wyłącznie na prywatną wizytę :(

Swoją drogą to w tym wieku nie opłaca Ci się pracować na umowę zlecenie. Dlaczego nie zdecydowałaś się na umowę o pracę? Jeśli Twoja praca ma znamiona umowy o pracę (wpisujesz się na ewidencję, pracujesz 40 h tygodniowo...) możesz wystąpić do sądu o ustalenie związku pracy, czy jak to się tam zwie... pamiętaj, że umowa o pracę jest zdecydowanie korzystniejsza od tej na zlecenie.

Gość poerofalabva
a mogę sie zarejestrować jako bezrobotna ? nie wiem...musze szukać pracy byle jakiej na etat żeby móc pójść do lekarza ?

Gość poerofalabva
pracowałam na etat ale zmieniono mi pół roku temu warunki pracy, wiadomo kryzys ale widać będę musiała szukać czegoś innego

W sumie rejestracja w UP byłaby dobrym pomysłem. Przy czym nie mam pojęcia, cz od razu po zarejestrowaniu będziesz mogła korzystać z opieki nfz... W przychodniach wymagają teraz przy rejestracji tych pasków płacowych z pracy, na których widać, że są opłacone składki i masz jakiś tam numer ubezpieczenia (mniej więcej o to chodzi ;) ) U mnie w pracy (też umowa - zlecenie) było tak, że po pół roku mogliśmy mieć opiekę zdrowotną w ramach naszej posady, a mimo to dalej to była umowa zlecenie. Możesz dopytaj swojego szefa, czy jest możliwość, by odprowadzał za Ciebie składki zdrowotne? Ale to i tak jest rozwiązania na dłuższą metę, Ty potrzebujesz pomocy natychmiast. Więc niestety, ale chyba pozostaje gabinet prywatny...