Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Tarczyca a okres

Tarczyca a okres, prosze o rzeczowe odpowiedzi, prosze o pomoc !!!

Polecane posty

Gość Tarczyca a okres

Witam, od kilku lat mam niedoczynność tarczycy, chociaż lekarze różnie twierdzą, jedni, że mam (endokrynolodzy) a pozostali bardziej, że wymślono mi chorobę. Ostatnio kardiolog stwierdził, że według niego może być tak, że nie mam niedoczynności i powinnam spróbować niebrać tabletek i zobaczyć po miesiącu. Teraz o moich wynikach. Kilka lat temu kiedy stwierdzano niedoczynność miałam TSH ok. 6-7. Zaczęłam brać euthyrox, najpierw 25, potem na zmianę 50 i 75 i tak brałam do teraz, czyli naprzemiennie 50 i 75. Wyniki badań w trakcie leczenia miałam tak ok. 3 przy normie 0,27 - 4,20. Moja endokrynolog twierdziła, że mimo, iż jest w normie to u mnie nie jest w normie bo na mój wiek powinnam mieć ok. 2, więc brałam dalej. Jakieś pół roku temu już zaczęłam mieć tak 1,2-1,6. Zrobiłam tą przerwę jak mi zaradzono i po miesiącu wynik miałam już 4,5 ale lekarz stwierdził, że powinnam jeszcze poczekać ze 2-3 miesiące i znowu zrobić (bez brania euthyroxa w dalszym ciągu) badania. Ja pewnie zrobię je już po miesiącu bo dłużej nie wytrzymam. A teraz o co mi konkretnie chodzi. Chciałabym zajść w ciążę i oczywiście mieć zdrowe dziecko, ten kardiolog stwierdził, że muszę przestać brać i zobaczyć bo może ja wcale nie potrzebuję tych leków a moja niedoczynność wzięła się od tabletek anty które brałam dłuższy czas. Myślę, że to głupoty ale stwierdziłam, że spróbuję bo liczyłam, że może faktycznie nie będę potrzebować tych leków (euthyrox), łudziłam się. Za 3 tygodnie zrobię kolejne badania, jeśli będą dalej się pogarszać to oczywiście wracam do leczenia. Problem jest z tą ciążą, ponieważ zależy mi aby zajść jak najszybciej, mam już prawie 30 lat i martwię się ponieważ nie mam okresu! Po odstawieniu tabletek nie miałam okresu ale ginekolog wyjaśnił, że tak czasami bywa, że po odstawieniu są takie komplikacje, miałam brać luteinę kilka dni przez 3 miesiące i faktycznie przez te 3 miesiące okres występował. Jednak teraz jest pierwszy miesiąc bez luteiny i okresu nie ma ale zastanawiam się czy to przypadkiem nie jest też spowodowane tym, że nie biorę tego euthyroxu. Bardzo się martwię, robię tylko jak mi każą lekarze a niestety każdy mówi mi co innego. Prosze mnie nie oceniać, proszę tylko o poradę czy ktoś może wie coś na ten temat. Pytam na forum bo lekarzy nie ma sensu, jak pisałam każdy uważa inaczej i nawet każdy endokrynolog, u którego byłam mówi mi co innego.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować