Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość DorotkaSz.18.

stypendium socjalne

Polecane posty

Gość DorotkaSz.18.

Witam, od października mam zamiar zostać studentką... zależy to od tego czy dostanę stypendium socjalne:( MChciałabym się starać o stypendium socjalne, ale jest z tym mały problem, mianowicie mieszkam w domu z dziadkiem, bratem i mamą, tato mieszka u swoich rodziców, (jest tam zameldowany) nie daje na nas żadnych pieniędzy. ja od grudnia 2009 pracuję w sklepie odzieżowym ( 1wsza wypłate miałm w styczniu 2010) Czy mam szanse na stypendium? Dodam że dochód mojej mamy to 1200 brutto. Czy muszę uwzględniać emeryturę dziadka? Jak mam wyjaśnic sprawę mojego ojca? Prawnie są z mamą małżenstwem...

Gość DorotkaSz.18.
proszę o pomoc:(

Gość migdałka24
ja pracuje i mam stypendium rodzicow nie uwzgledniam - tzn ich dochodow. pisze ,ze place im rachunki itp. ale mamy oddzielne gospodarstwo. mialam pensje 1000 na reke , czesne 680 i dostalam 430 stypendium. teraz mam pensje 1700 i nie wiem jak to bedzie ;/ ale wiele zalezy od uczelni. kazda ma swoje kryteria. a idziesz na prywatna czy panstwowa?

Gość DorotkaSz.18.
idę na prywatną, czesne 420 złotych, zarabiam 1400 brutto. mogę tak zrobić? hmm bo ja nie mam dochodu za 2009, bo nie musiałm sie rozliczać, to była moja 1wsza praca

Gość DorotkaSz.18.
hmmm gdybym tak zrobiła to nie dostanę stypendium... to raz, dwa to mogę zrobić tak dopiero za rok. co ja będę miałą wypisywać w rubryce mjego ojca?? nie jest zarejestrowany jako bezrobotny, ani nie pracuje, ani nam nie pomaga;/;/ mam napisać ze nie wiem gdzie jest? on jest zameldowany w moim miescie, tyle ze nie u nas w domu

Gość migdałka24
jesli nie masz dochodu za 2009 tzn ze bylas na utrzymaniu rodziny. wpisz dochod mamy i dziadka. podziel na 3. jesli to prywatna uczelnia to masz duze szanse na stypendium ,one nie maja sztywnych granic jesli chodzi o dochod wiec spox. wpisz ze ojciec nie lozy na utrzymanie, nie masz alimentow i powinno byc spox. pamietaj ze na styp. czeka sie z 2 miechy wiec odloz sobie na czesne

Gość migdałka24
oni ni esprawdzaja takich rzeczy jak zameldowanie wiec spokojnie. napisz ,ze nie wiesz gdzie jest. ze wasza sytuacja jest ciezka bo on nie daje na ciebie kasy . musisz napisac ladna prosbe :)

Gość powiedziałam co wiedziałam
dochody liczą się za rok poprzedni tj. będziesz musiała przedstawić dochody za rok 2009 - kiedy, jak rozumiem, jeszcze nie zarabiałaś. Dziadek i jego dochody się nie liczą, także brata, jeśli zarabia (ale wówczas dzielisz dochody tylko na 2 osoby - Ciebie i mamę). Jeśli brat nie pracuje to dochód mamy 1200 brutto dzielisz na 3 czyli dochód na członka rodziny wynosi 400 zł brutto - moim zdaniem masz szansę na stypendium.

Gość migdałka24
to zalezy jak potraktuje gospodarstwo domowe. z tego co wiem liczy sie dochod kazdej osoby mieszkajacej z nia. pod warunkiem ,ze nie maja oddzielnego gospodartswa domowego. oczywiscie mozesz napisac ,ze mieszkasz tylko z mama. nikt tego nie sprawdzi.

Gość DorotkaSz.18.
Hm brat jeszcze się uczy.. jest w technikum... dzaidka chciałam ująć jako osobne gospodarstwo. w takim razie mam nadzieję ze będize dobrze;)