Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość biznes-człeń

Do tych którzy mają firmy

Polecane posty

Gość biznes-człeń

Mam 3 pytania odnośnie firmy. 1. Jeśli miałbym firmę i np kupił bym rzecz x za 100 zł i sprzedał za 200 to 19% podatku płace od całych 200dwustu zł czy tylko od zarobku czyli od tech 100stu zł? 2. co to znaczy wliczyć coś w koszty, np sprowadzając coś zza granicy muszę zapłacić cło i słyszałem że można to wliczyć w koszty, więc o co z tym chodzi? 3. Jeśli nie jestem vatovcem to kupując towar mogę odliczyć vat czyli na fakturę?

Gość sylvinka
200zł to Twój przychód, koszt uzyskania przychodu to 100zł, podatek dochodowy płacisz wg wzoru Przychód minus koszty= dochód czyli wychodzi Ci 100zł i z tego liczysz 19%. Jeżeli nie jesteś vatowcem to kosztem jest cała faktura, czyli razem z vatem.

1. Jak jesteś na zasadach ogolnych kpir to placisz od dochodu czyli w tym wypadku od tych 100zł 2. Clo placisz tylko poza UE 3. Nie jestes vatowcem to znaczy, ze nie odliczasz vat.

Gość biznes-człeń
no dobra ale co to znaczy wliczyć coś w koszty ??? Co ja z tego będę miał ?

Gość megra
zapłacisz mniejszy podatek

Gość biznes-człeń
Mam też pytanie nr 4 do Was. Firmę chcę założyć w Tadżykistanie. Czy możliwe jest że moją firmę zajmnie Al-Kaida ? :(

Gość megra
np. bedziesz mial smaochod firmowy i zeby kupic towar o ktorym wspomniales uzyjesz samochodu, to np. paliwo wliczysz w koszty. I wtedy podatek zaplacisz nie od 100zl zysku tylko np. od 80zł po 100 zl kosztowal towar, 20 paliwo. Czyli jezeli sprzedales tę rzecz za 200, to zysku miales 80zł.

Gość biznes-człeń
podszyw , wyjdź stąt ! O ile mniejszy podatek zapłacę ??? Zamiast 19 % ile ?

Gość megra
rownież 19 % ale od mniejszej kwoty. Zaplacilbys: 19% x 100zł = 19 zł podatku 19% x 80zł = 15,2

Gość megra
to oczywiscie bardzo prosty przyklad, ale jest sporo innych rzeczy ktore mozna zaliczyc jakos koszty: wynajecie i utrzymanie biura, zatrudnienie pracownikow itp.

Gość vogue metol
1. Jeśli kupisz rzecz X za 100 zł oczywiście musisz mieć na to 100 zł rachunek i musi być to rzecz, która jest Ci niezbędna do uzyskania przychodu i sprzedaż ją za 200 zł to podatek dochodowy jak sama nazwa wskazuje płacisz tylko od Twojego dochodu czyli w tym przypadku od 100 zł, ale żeby w ogóle zapłacić podatek musisz osiągnąć na czysto określony dochód - w roku 2010 - kwota wolna od podatku wynosi 3091,00 zł - czyli dopóki nie osiągniesz takiego dochodu "na czysto" podatku nie płacisz ( co nie zwalnia od złożenia PIT ). Ale do rozliczenia wpisujesz wszystkie koszty takie jak czynsze, telefon na firmę, inne koszty i dopiero to co Ci zostanie "na czysto" opodatkujesz. 2. Jeśli sprowadzasz do sprzedaży rzeczy z zagranicy i zapłacisz cło, transport itp. odliczasz to od dochodu 3. jesli nie jesteś VAT-owcem NIE możesz odliczyć Vatu nawet jeśli masz fakturę VAT. Tylko jeżeli jesteś podatnikiem VAT możesz odliczać Vat od zakupów.

zapłacisz 19 ale od kwoty pomniejszonej o odliczenia np: kupujesz gacie za 100zl, sprzedałaś za 200zł, w koszty wliczasz opakowanie 10zł oraz inne duperele=20zł więc 200-100-10-20=70zł więc płacisz podatek od 70zł

Gość biznes-człeń
i jeszcze jedno pytanie. Mogę być vatovcem nie osiągając 30tys euro obrotu czy przychodu rocznie. Jak to z tym jest. I jeżeli byłbym nim to muszę do ceny towaru doliczać vat?

Gość jjjfffffffhhhhhhhhh
skad ty wzieles 30 tys euro? jesli liczymy w euro, to nie jestes vatowcem, jesli w pierwszym roku nie przekroczysz obrotu ( to co wplywa na twoje konto) w sumie 17.500 euro,a drugim 50 tys. mozesz tez stale bujac sie pod suma maks. 17500. plusem jest to ze nie naliczasz vatu,minusem, ze jestes niekonkurencyjny dla handlu z firmami

Gość liczbapi
a o ile się nie mylę to podnieśli próg wejścia na vat i w tym roku jest to chyba 100 tys.