Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aniol ciemnosci...

Co to za kwiat?

Polecane posty

Wiem ze kaktus, kupilam go dwa lata temu strasznie zmarnowanego w OBI. Pieknie mi odzyl, a teraz marnieje, zolkna listki, zanika kwitnienie. Chce poszukac cos o jego pielegnajci ale nawet nie wim jak sie nazywa....

To jest WILCZOMLECZ LŚNIĄCY (KORONA CIERNIOWA) Rodzina wilczomleczowatych oprócz powszechnie znanej gwiazdy betlejemskiej obejmuje dużą liczbę mało wymagających sukulentów. Typowy dla wszystkich przedstawicieli tego gatunku jest silnie trujący biały sok widoczny po złamaniu rośliny. Wilczomlecz lśniący ma barwę od ciemnobrązowej po jasnozieloną. Na końcach łodyg wyrastają dość długie, ostre ciernie. Roślina kwitnie od lutego do czerwca. Stanowisko powinno być słoneczne i suche. Jeżeli zimą zaczynają opadać liście, to znaczy, że roślina stoi w zbyt chłodnym pomieszczeniu.

Gość xcvbn,,xv
Jak wyżej. To nie kaktus. Wilczomlecz. Może go przelałaś? Za dużo wody, tzw "mokre stopy" (woda się gromadzi na dnie donicy i gniją korzenie). Objawy takie same, jak przy przesuszeniu.

Juz wiem co zrobilam zle: Przesadzalam wszystkie kwiaty i zostalo mi troche ziemi, a ze w donniczce z tym kwiatuszkiem bylo jakos malo to dostypalam tej co mi zostala. I zrobila sie nieprzepuszczalna skorupka, ziemia zrobila sie twarda. poza tym wyjezdzajac na urlop zaslonilam rolety w calym domu i on jakos sie wygial i dotykal rolety i w tym miejscu listki uschly.. dzieki wam za pomoc. juz wiem co mam:)