Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pofilozofujmy trochę

Zastanawialiście się kiedyś dlaczego...

Polecane posty

urodziliście się akurat wtedy, kiedy się urodziliście? albo dlaczego akurat w tym mieście, dlaczego w tym kraju, a nie np. w Afryce czy na Grenlandii? Dlaczego ludzie mieszkający w jednym (mniejszym)mieście czy na wsi pobierają się. Jakie jest prawdopodobieństwo że tyle osób z jednej miejscowości znajduje swoje drugie połówki wśród ludzi z tej samej miejscowości? Czy to nie dziwne? jesli znalazłabym męża z drugiego końca świata to mogłabym uznać, że to jest moja druga połówka, bo wszystko tak się ułożyło, ze mogliśmy się spotkać...

mam jeszcze wiele pytań, ale narazie poprzestanę na tych :-D Słucham ;-)

Gość miętuffka....
poglądy o "połówkach" mam identyczne jak Ty autorko - to taka trochę naciągana romantyka: bo dziwne, że tyle połówek wylądowało w tej samej wsi, w tym samym mieście czy choćby państwie :D

odnośnie urodzenia w tym konkretnym miejscu to już trzeba brać pod uwagę skąd nasza dusza się wzięła w tym konkretnym ciele i dlaczego. a od nosie miłości to to ze nie jesteśmy monogamistami sprawia że możemy znaleźć kogoś blisko ale też że czasem zdradzamy partnera. z uczuciami jest tak że mogą powstawać na przestrzeni czasu lub w ciągu kilku sekund. pytanie dlaczego tak się dzieje? może dlatego że uczucie prawdopodobnie powstaje dzięki nawiązania więzi między dwojgiem ludzi czasami trwa to długo a czasami parę sekund (w tym drugim przypadku więź może powstać na podstawie zauroczenia czyimś wyglądem) tylko czy ja idę dobrą drogą myślenia?

no własnie :-D

nie wiem Levviatan, chyba mnie nie przekonałeś :-D zadałes jeszcze więcej pytań...

to są pytania na które trudno jednoznacznie odpowiedzieć przy obecnym rozwoju wiedzy (lub ograniczeniu naszych umysłów)

pofilozofujmy trochę -> bo to temat na dłuższy i przemyślany esej ja to pisałem "w locie" ;)

a macie jakies namiary na ksiązki/eseje/rozprawy/artykuły na podobne tematy?