Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocy pomocy

przysięga małżeńska-pierwszym czy drugim imieniem POMOCY!!

Polecane posty

Gość pomocy pomocy

Cześć Dziewczyny pomóżcie bo już sama nie wiem- mam dwa imiona nadane na chrzcie (czyli też zapisane w papierach, na dowodzie osobistym itd) ale na swoim ślubie chciałabym aby ksiądz zwracał sie do mnie drugim imieniem. Teksyt przysięgi małżeńskiej też chciałabym wygłosić z użyciem drugiego imienia a nie pierwszego i analogicznie aby mój narzeczony podczas przysięgi też zwracał sie do mnie drugim imieniem. Czy to jest w ogóle możliwe, czy ksiądz wyrazi na to zgodę? może któraś z Was słyszała o takim przypadku? będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.

Gość tez narzeczona
musisz zapytac ksiedza. Jak pozwoli to tak.

Gość też
No cóż... Ja słyszałam o takim przypadku wśród znajomych (nie byłam na tym ślubie), że pan młody, który na co dzień i od zawsze posługiwał się swoim drugim imieniem (powiedzmy: Marcin), na ślubie został przez księdza nazwany Michałem (imię pierwsze). Połowa gości była zdezorientowana, ale obawiam się, że użycie w takiej sytuacji pierwszego imienia jest obligatoryjne... Ja bym poprosiła o możliwość użycia dwóch (biorę Ciebie, Joanno Sylwio, za żonę).

Raczej w zyciu nigdy nie używa się drugiego imienia z chrztu. No i nie wiem, ja mam takie wrażenie jakby ślub miał być nie ważny. Pierwsze imie nas jakby naznacza, mówi o nas, nazywa nas. To tak jakby jakaś inna osoba brała ślub z Twoim narzeczonym, tak to odbieram. Można wiedzieć dlaczego chcesz żeby to wszystko było takie na odwrót?

Gość nonogenzeco
no ja uzywalam obu meza, tak bylo w przysiedze,

ksiąz MUSI sie zwracac imieniem zapisanym w papierach jako oficjalnie uzywane.

Gość pomocy pomocy
bleufille- nie uważam żeby nazywać to, że chce wszystko zrobić na odwrót :) po prostu swojego pierwszego imienia na co dzień w ogóle nie używam no i na przykład większość znajomych z pracy mojego narzeczonego nie wie nawet że mam na pierwsze imię inaczej niż wszyscy się do mnie zwracają :) Nie utożsamiam sie ze swoim pierwszym imieniem, mam je tylko zapisane w dokumentach. No nic, zapytam księdza, najwyżej będę używać dwóch.

Gość Taka jedna 21
To po co w ogole rodzice dali Ci na 1 imie inaczej, skoro i tak zwracaja sie do Ciebie wszyscy drugim ? Nie lepiej bylo zrobic na odwrot ?:D

A nie myślałaś żeby zwyczajnie zmienić imię oficjalnie w dokumentach? A księdza uprzedzić że nie używasz imienia z chrztu tylko tego drugiego.

Gość pomocy pomocy
He taka jedna 21 - dobre pytanie :) też sama do tej pory tego nie wiem :)

Gość pomocy pomocy
No Miarka też się nad tym zastanawiałam, chyba takie rozwiązanie jest najbardziej rozsądne. Na 16:00 idę do kościoła i się wszystko wyjaśni.

Gość Taka jedna 21
Ja znam inny przypadek . Moj znajomy ma na imię Jerzy (tylko 1 imie) a wszyscy nazywają go Kuba. Byłam w szoku jak się dowiedziałam, że na imię ma Jerzy :] Większośc ludzi tego nie wie :P Nie wiem, czy ksiądz się zgodzi na to drugie imię, ale pomysł z dwoma imionami też jest OK ;) Przynajmniej sie wszyscy dowiedza jak masz na imię hehe

Gość laurascott
Ja jestem osobą bardzo konkretną i na twoim miejscu wolałabym, żeby w przysiędze bylo pierwsze imię albo pierwsze i drugie, bo inaczej sama mialabym wrazenie, że to wszystko jest nieważne, cos w rodzaju fałszowania dokumentów. Swoją drogą, mogłabyś zdradzic swoje pierwsze imię? Tez nie rozumiem, dlaczego rodzice ci je dali, a potm go nie używali. Czy to było pod presją dziadków?:) Tez mam wujka, ktory się nazywa Leszek, a jego mama zawsze go nazywała Andrzej. Cała dalsza rodzina zna go jako Andrzeja, tylko jego żona mówi do niego Leszek. Śmiszne

Gość pomocy pomocy
Taka jedna 21- no właśnie,w każdej sytuacji trzeba widzieć jakieś plusy :)

Gość pomocy pomocy
Pierwsze imię mam bardzo oryginalne, a drugie pospolite. I dlatego wszyscy do mnie mówią drugim imieniem ,pewnie dlatego że jest łatwe do wymowy no i przede wszystkim polskie :) Dodam że pierwsze moje imię nie jest pochodzenia polskiego.

Gość pomocy pomocy
Sorki ale wolałabym nie zdradzać tego na forum internetowym. Mam nadzieję, że to zrozumiecie.

Gość pewnie Amanda albo
Jessica :D

Gość pomocy pomocy
hehe akurat Amanda i Jessica to akurat całkiem pospolite imiona moim zdaniem. A swoją drogą nie sądziłam, że tak się rozbuduje mój topik :)

Ok:) Przepraszam za ciekawość. Kolega też ostatnio mówił, że nie może zrozumieć dlaczego mama dała mu tak na imie i że ciąle ma o to żal. Ma na imię Staszek. Dlatego dziecią lepiej wybierać imiona polskie i na czasie.

Gość pewnie Amanda albo
Izaura :P

Gość pomocy pomocy
Też jestem tego samego zdania, swoje dziecko na pewno nazwę pospolitym imieniem :) żeby potem właśnie uniknąć takich sytuacji jak na przykład moja, niby głupota i nie będzie miała żadnego znaczenia, ale jednak coś.

Gość kkalunia
Ksiądz występujący w roli urzędnika odbiera od Was oświadczenie woli i ma obowiązek posługiwać się Waszymi właściwymi imionami. Jeśli macie dwa to musi użyć obydwu, np. Anno Mario, biorę Ciebie za żonę... itd. i w takiej kolejności jak macie zapisane w dowodach osobistych i w USC. Pozdrawiam!

Gość wsfweger
roza?

Gość PROOOOSSSZEEEEEEE ;)
ksiadz wcale nie musi uzywac dwóch imion! ja mam dwa w dowodzie ale w czasie przysiegi uzywane bylo tylko pierwsze poza tym na zadnym ślubie nie kojarze korzystania z dwóch imion... nie wiem skad niektórzy biore takie teorie...

Gość masz na imię
Fiorella? Kunegunda? :)

Gość ustal brzmienie imienia
Idź do USC i oficjalnie przeprowadź ustalenie brzmienia imienia,(nie mylić ze zmianą imienia...to nie jest to samo) aby zamienić kolejność imion , i wtedy drugie imię oficjalnie stanie się pierwszym imieniem a pierwsze imię stanie się drugim imieniem, a potem tylko zmienić dokumenty z nowym brzmieniem imion, a ksiądz w tej sytuacji również zgodnie z prawem zmieni kolejność imion w dokumentach kościelnych, i sprawa rozwiązana. Ksiądz ma obowiązek stosować pierwsze imię i jest to obowiązek obligatoryjny, więc nie użyje jakiegoś innego imienia z pominięciem właściwego , pierwszego imienia.