Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość plaskostopiemoze

plaskostopie? czy to normalne???

Polecane posty

Gość plaskostopiemoze

Zalozylam wczoraj taki temat ale zero odezwu wiec dzis probuje;) Moja 2,5-letnia corka ma nogi w ksztalcie litery X, ale nie to jest problemem, bo czytalam, ze dzieci miedzy 2-3 rokiem zycia tak maja i to dla nich typowe Problem w tym ze patrzac na jej stopy mam wrazenie ze ma plaskostopie...i teraz niewiem czy rzeczywiscie je ma czy przyczyna plaskich stopek jest wlasnie to ulozenie nog? No bo jakby nie patrzyl jak sie nogi kolanami zlaczy to stopy automatycznie klada sie cala powierzchnia na podlodze czy ktoras z mam sie juz czyms takim interesowala i byla z tym u pediatry badz ortopedy?

Gość plaskostopiemoze
Szkoda:(

hej:)u mojej mlodszej corki rowniez zauwazylam ,ze bardzo plasko stawia stopki,wewnetrzna strona ucieka jej do srodka,teraz ma 21 miesiecy,gdy miala 1,5 roku bylam z nia u ortopedy,wydawalo mi sie,ze mala moze odczywac bol przy chodzeniu,(chodzila na boso,nie zakladalam kapci)ortopeda nie widzial u niej zadnej nieprawidlowosci,radzil by corka biegala w domu na boso,a na zewnatrz jesli byla potrzeba abym zakladala jej buty z dobrze wyprofilowana wkladka i nie za kostke,po ogrodzie rowniez chodzi bez obowia,w domu cwicze z nia chodzenie na palcach,na pietach,na zewnetrznej stronie stopy,jeszcze jest za mala aby chwytac drobne rzeczy paluszkami u stopek. Ortopeda uspokoil mnie mowiac,ze stopy dziecka ksztaltuja sie do 4 roku zycia,cos w tym jest,bo moje dziecie coraz ladniej stawia te swoje kustyki:)

mój starszy notorycznie stawia stopy na wewnętrznej krawędzi stóp. Już mu się układają kostki do wewnątrz także od teraz będziemy nosić buty ortopedyczne z wkładkami specjalnie dla niego zrobionymi. Zauważyła u nas to lekarka od rehabilitacji i czekaliśmy z decyzją czy będą potrzebne takie buciki do 3 roku życia, ale że nic się nie zmieniło, a nawet trochę pogorszyło to będzie mieć buciki