Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość firmowka pyskowka

JAK OTWRZYC FIRME

Polecane posty

Gość firmowka pyskowka

Mam pomysł na sklep ale nie wiem jak po kolei się za to zabrać. Jakie dofinansowania można dostać. Od czego zacząć?

w gminie musisz zlozyć wniosek o założenie działalności gospodarczej .Gmina wysyła dane do urzędu statystycznego i załatwia Regon. Ty musisz postarać sie o NIP, pieczątkę. Myślę, że w urzędzie gminy wszystko ci wytłumacza jeśli chodzi o dotację, bo trzeba napisac specjalny wniosek.

Na rozkręcenie biznesu dofinansowanie na pewno można dostać z urzędu pracy. Nie bardzo się w tym orientuję, bo nigdy z tego nie korzystałam. W każdym bądz razie jak już będziesz miała środki na ptwarcie czegoś swojego to: -Idziesz do urzędu miasta zgłosić działalność do ewidencji (kosztuje to 100zł) -Jak już uzyskasz wpis do ewidencji, to idziesz do urzędu statystycznego po numer regon. - potem idziesz do banku założyć konto firmowe oraz idziesz wyrobić pieczątki. - Następnie wybierasz się do urzedu skarbowego gdzie zalatwiasz nowy nip - i na koncu wybierasz sie do zusu A jak bedziesz chciala kogos zatrudnic, to jeszcze idziesz to panstwowej inspekcji pracy. I to tyle. Nic skomplikowanego :)

Gość to zalezy jaka to bedzie
Wpis do ewidencji dzialalnosc jest bezplatny tam samo wszystkie zmiany w nim - kiedys rzeczywiscie kosztowalo to 100zl, ale juz zostala ta oplata zniesiona.

Czekoladowy_Telegram masz troche nieaktualne informacje - teraz rejestruje sie dzialalnosc w 1 okienku w urzedzie miasta/gminy, oni wniosek wysylaja do wszystkich instytucji .

Gość miele mięso zębami :D
jeśli jestes zarejestrowana w borze pracy morzesz wziąść do 20 tys na środki trwałe (np.meble sklepowe, a takie są drogie) musisz sie rok utrzymać (ale jakby ci nie poszło to wystarczy zusy płacic i urzędowo firma istnieje) jak jestes mieszkanka wsi (masz meldunek na wsi) to udaj sie do agencji rynku i restrukturyzaji, oni często maja jakies dotacje, Pozatym są instytuje które pomagaja młodym osoba i przy pisamiu wniosków o dotacje, wszystko oczywiście nieodpłatnie. Taka instytucją jest Inkubator. Poszukaj w każdym mieście powinni mieć oddział :) jest tez coś takliego jak Anioły Biznesu to są przedsiębircy którzy pomagaja mniejszym sie rozwinąc, biorą za to kase z uni. Jest też taka instytucja (niestety nie pamiętam nazwy alej jak przypomnie sobie to zobacze) rejestrując firme możesz sie tak jakby dopiąć pod nich, to znaczy że płacisz mniejsze zusy i podatki (niektórzy mają tak małe firemki ze nie wyrabiają na opłaty a to jest sposób na zarobienie) ty nic nie płacisz, dostają potęzne pieniądze z uni. :) w jakim miescie chcesz otwożyć sklepik i co chcesz sprzedawać? może coś ci doradze :)

No to wybaczcie :) Piałam po kolei jak ja zakładałam działalność. Ale fakt, było to już dosyć dawno temu i faktycznie nie pomyślałam o tym, że tyle zmian nastąpiło. Fajnie - nie trzeba już tak biegać z miejsca na miejsce :)

Dotacja nie jest tylko na srodki trwale, na obrotowe takze to wszystko zalezy od regulaminu danego urzedu. W moim mozna 50% dotacji przeznaczyc na srodki obrotowe/towar. Jestem na bieżąco ze wszystkimi sprawami dotacji i zakladania dzialalnosci bo ruszylam od 1 czerwca, a w maju dostalam dotacje z urzedu pracy :)

e no to super :) gratulacje :) ja na razie sie zastanawiam i dopytuje chodze na spotkania w sprawach dotacji mam tyle pomysłów ze nie wiem sama na co sie zdecydować...

Poki co jest niezle, to mile jak nikt nie stoi nad glowa i sama jestem sobie szefem. :) Zobaczymy jakie bede miala dochody i jak to wszystko wypali, ale przeciez nie probujac sie nie przekonam, a juz od jakiegos czasu chodzila mi po glowie mysl o wlasnej dzialalnosci :) . A taka dotacja to naprawde dobra rzecz, trzeba sie naczekac, bo roznie to jest, ale jednak taki zastrzyk na poczatek bardzo pomaga !

miele mięso zębami :D - powiem Ci z wlasnego doswiadczenia, ze najlepiej jak najszybciej zlozyc wszystkie dokumenty i starac sie o dotacje, bo to naprawde dlugo sie czeka - ja zlozylam wniosek w styczniu a przelew z dotacja mialam w maju. W styczniu zawsze jest nowa pula pieniedzy z UE ktore wlasnie musza zostac przeznaczone na dotacje, pod koniec roku zwykle urzedy nie maja juz kasy. A branza hmm importowo-handlowa :) .

hmm no to tak właśnie babeczki mówią w biórze. mam niedyskretne pytanie... o jaka kwote sie ubiegałaś a ile dostałaś? jestem ciekawa jak to wygląda w praktyce

Gość firmowka pyskowka
dziekuje

Ubiegalam sie o 16 500 zl i tyle tez dostalam i w sumie na wszystkie rzeczy mi starczylo bez problemu, a nie kupowalam najtanszych rzeczy tylko takie jakie uznalam ze beda najlepsze . Mozna starac sie o maxa jak dobrze umotywujesz po co Ci te rzeczy to bez problemu powinnas te kwote dostac. Musze teraz znikac, jakbyscie mialy jeszcze jakies pytania, na pewno pozniej odpowiem. Pozdrawiam

To Pani D. to do mnie ? :) Bo jesli tak to nie ja :D Musze leciec.

Gość firmowka pyskowka
ja tez nie :)

Gość gość
Jeśli to pomoże, to ja otwierałem wyspę handlową w galerii, mogę polecić Teta Meble, tam ją zakupiłem. Bardzo solidna.