Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie do 1234

jak klasc noworodka do lozeczka?

Polecane posty

Gość nie do 1234

czy to prawda ze noworodki trzeba klasc w lozeczku raz na lewym raz na prawym boczku nie tylko na pleckach bo wtedy moga miec splaszczona glowke?bardziej doswiadczone mamy wypowiedzcie sie

Gość 0912qqq
Ja kładłam dziecko na boczku raz na jednym raz na drugim, trzeba tego pilnować by nie kłaść ciągle na tym samym. Na brzuszku nie polecam bo takie maleństwo jeszcze nie potrafi samo obracać główki i może się udusić (a jeśli jeszcze nie odpadła pępowinka to wogóle nie można na brzuszku kłaść)

Gość zyga123
na brzuszku mozna klasc nawet jesli nie odpadla pepowina - moje dziecko bylo w szpitalu 8 dni po urodzeniu, pod lampami i 5 dni oswiecalo sie ze wszystkich stron . tyle ze noworodka raczej nie mozna tak klasc bez nadzoru, faktycznie istnieje ryzyko uduszenia. moj synek ma juz troche ponad miesiac i nadal glownie ukladam go na boczku - raz jednym raz drugim, choc skubany coraz czesciej sam sie przekreca na plecy albo na drugi bok

Gość mojosesek
Niemowlę powinno spać na wznak, jak najdalej od wezgłowia łóżeczka, tak aby jego stopy niemal dotykały przeciwległego brzegu. Dobrze jest zawijać kocyk pod materac od tej strony i naciągać go najwyżej do poziomu pach

Gość kula z nosa
Przy układaniu dziecka należy pamiętać, że samo nie potrafi zmienić swojej pozycji. Pediatrzy proponują układanie na plecach ze skierowaną do boku główką. Ma to zapobiec zachłyśnięciu się przy ulewaniu oraz zniekształcaniu się podatnej na spłaszczenie potylicy. Układanie na brzuchu jest zalecane pod warunkiem kontroli rodziców. Niemowlę można również kłaść najlepiej kłaść na boku, co zapewnia mu bezpiecznie

trzeba też pamiętać, że nie umie się sam przekręcać i ile można spać na jednym boku. Nikt nie śpi całą noc w jednej pozycji, takie małe też nie lubi.

Gość o pierwszy raz słysze
cos takiego co napisała mojosesek

Gość w dzien dobry tvn
bylo wlasnie to co napisala mojosesek..wypowiadali sie specjalisci

Gość Hagneta
Ja kładłam na boku, by się nie zachłysneło przy ewentualnym ulaniu. Ale bok zmieniałam co karmienie,czyli co 2-3 godz.

mojosesek ma rację, też widziałam to na tvnie. Nóżki dotykają szczebelków a raczki na kocyk.

Tak , to prawda ,ze nie nalezy klasc noworodka aly czas na jednym boku bo potem bedzie miec splaszczona glowke. Raz kladz na lewym raz na prawym zabezpieczaj rozek piluchami zeby sie dziecko przekrecilo na brzuch.

Gość yaboraba
chyba najlepiej klasc na pleckach...warto troszke uniesc materacyk,wkladajac podusie lub koc pod materac(nie kladziemy na podusi dziecka, nawet niemowlecej!!)na boczku,owszem,ale na krotko i pod kontrola. jesli chodzi o czkawke,najlepszym sposobem jest krotkie przystawienie do piersi(badz danie kilku lykow do picia z butli) i czkawka minie,ewentualnie podac smoczka.niestety czasem czkawka nie mija tak szybko...musisz sie uzbroic w cierpliwosc. noworodki czesto cierpia na czawke...zreszta starsze dzieci tez.i nie ma przyczyny...