Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yetji

Jak szybko rozpalić grilla???? Pomóżcie

Polecane posty

Gość yetji

Mnie to zajmuje około 1 godziny :( Używam podpałki, kawałka gazety, dmucham, aż mi płuca wyskakują przez usta, a to cholerstwo dalej nie rozpalone. Widzę, że ludzie rozpalają w 5 minut i za cholerę nie mogę się kapnąć gdzie popełniam błąd. Z góry dzięki za pomoc- tylko proszę nie wydurniajcie się, tylko mi odpowiedzcie na pytanie :D

Gość her komendante
podłóż teściową

Gość jak cie kopie to mu oddaj
i tak jestes dobry/a, my rozpalamy 2 godz:P

Gość ile zarabiasz?
u mnie w mieście jest jutro festyn a na nim kurs rozpalania krzesiwem, zapraszam

Wow, niezły temat na tę godzinę:D Może spróbuj użyć podpałki w płynie? A czego tak w ogóle używasz - brykietu czy węgla drzewnego? Węgiel rozpala się o niebo lepiej! Możesz też sprawdzić z której strony wieje wiatr - i wtedy ustawiasz grilla tak, żeby wiatr dmuchał w niego. W sumie to u mnie w domu grilla zwykle rozpalają mężczyźni - mój M albo tata:) A babeczki wtedy przygotowują jedzenie:)

Gość iukytnjy
Uzyj suszarki zamiast dmuchania bo za chwilę płuca wyplujesz.

Gość yetji
U mnie facetów brak :) My- babeczki- przy garach nie stoimy- wszystko w domu robimy same (malowanie, tapetowanie, gipsowanie, składanie mebli, wykopywanie drzewek i krzewów- tylko z dużymi drzewami chyba nie spróbujemy się mierzyć ;) bo boję się, że może być porażka). Wystarczy trochę sprytu. Tylko z grillem kiiiicha :D Jak robię? Ano: mam okrągłego grilla, więc wietrzyk duje zewsząd. Używam węgla drzewnego, bo z brykietami było jeszcze więcej zabawy. Rozpałki używam w płynie i wcześniej dodatkowo nasączam troszkę węgiel- porada telewizyjna ;) (na góffno się zdała). Sypię odrobinę węgla, na to daję kawałek gazety, kapnę jeszcze odrobinę rozpałki, na to sypię normalną porcję węgla, no i sruuu- podpalam. Płomień piękny się pojawia, ale szybko mi gaśnie, mimo iż dmuchem swym zasilam żarek. Wgłowie mi się kręci jak nie wiem co, aż na tyłku sobie klapnęłam ostatnio. :D Ludzie!! Pomóżcie, bo ja przecież ocipieję!! :D:D:D

Gość yetji
Faktycznie tak najgorzej to ze mną nie jest, bo mój starszy kuzyn (facet po 30- zdawać by się mogło doświadczony :P ) rozpala pół dnia. :D Łazi koło tego nieszczęsnego grilla, kurvvvy pod nosem lecą co chwilę, a nam kiszki ćwiergolą na całą okolicę :D Już się nauczyliśmy, że jak na 16 zaprasza na grilla, to o 15:30 trzeba wpieprzyć kanapęczkę, albo mały obiadek, a i tak człowiek głodnieje :P Aż mi się wesoło zrobiło :)

Gość yetji
Halo Halo!!!! HELP mi

Gość kur
może poprostu za dużo tego węgla sypiesz i ogień sie "dławi" i nie ma szansy rozpalenia. Spróbuj może trochę węgla na to gazeta i podpałka w płynie jak się rozpali to powoli dosypuj węgla i polewaj podpałką. Może w ten sposób coś zdziałasz.

Gość yetji
Ale ja tak właśnie robię. Nie sypię dużo węgla, bo mi szkoda :P Nie dławię ognia, bo nie dosypuję węgla, tylko układam kilka na już rozżarzonych i dmucham. Właśnie robię tak jak się powinno, a nie wychodzi jak trzeba. Coś muszę chrzanić- jakiś drobny szczegół. :/

a ja tam nigdy z tym problemu nie mialam, chociaz rozpalalam grila moze z 10 razy w zyciu i zawsze sie udalo :D polewam podpałka w plynie, zapalam.. i dalej sie samo wszystko robi :P

Gość yetji
No wiesz Husky, ja też zawsze grilla rozpalę, tylko chodzi mi o skrócenie czasu :) Poza tym, nie chcę wlewać całej rozpałki, bo to niezdrowe przecież.

Gość gość
Ja kiedyś na alledrogo kopiłem angielski węgiel drzewny. W worku był trzy woreczki takie jakby 1kg i wyglądały jak po cukrze. Odrywało się róg tej torebki i podpalało. Przychodziłaś za 7 minut i już było gotowe. Niestety nie mogę na to trafić od dłuższego czasu. A szybki sposób na rozpalanie grilla ( poza oczywistym posiadania dobrego węglą) to tekturową podpałkę powiedzmy 3-4 kostki, nasączasz delikatnie podpałką. Na to kładziesz troszkę węgla drzewnego i podpalasz. Ten etap wykonuję zawsze tak samo a w zależności od pozostałych rzeczy: - jak robię u siebie to mam butle z gazem i palnik gazowy - błyskawica - jak robię u kogoś a jest prąd i suszarka do włosów - też błyskawica - jak robię gdzie nie mam dostępu do żadnych z wymienionych źródeł - w lidlu kopiłem za 5 zł taką dmuchawę na korbę... Też zdaje egzamin chodź d**y nie urywa :) Oczywiście w miarę rozpalania i pojawienia się żaru dokładam odpowiednie kawałki (małe jeśli smażę coś na szybko, duże lub brykiet jeśli smażę dużo lub długo). Pamiętać należy o kwestiach zdrowotnych takiego jedzenia. Lepsze to niż z patelni :) Na sezon zużywam średnio około 70-100 kg węgla... Kiedyś za dobrych czasów przywoziłem węgiel z Bieszczad...teraz już nie ma tak łatwo...

Gość gość
Benzyna

Gość prawictwo pospolite 193
nie dmuchaj , tylko kup sobie takie urządzenie na korbke .. Kręcisz korbką i leci powietrze .. Kosztuje niewiele ..

Gość gość
Poszekuję źródła brykietu, najlepiej z Rudy Śląskiej. Czy ktoś ma jakiś namiar?

Gość gość
Polecam zajrzeć na https://weglosmyk.pl/ , od których brykiet pobieram już od bardzo dawna. Wysoka jakoś przy atrakcyjnej cenie to absolutny hit i to, czego z pewnością poszukujesz. :)

Gość bunka00
Mój narzeczony najczęściej używa do tego takiej płynnej rozpałki do grilla. Mieliśmy już różne, ale teraz zamówił coś nowego, co podobno sprawdzili jego znajomi i bardzo sobie chwalą. My jeszcze nie testowaliśmy tej nowej rozpałki https://organika.com.pl/produkt/preparaty-dla-domu-i-ogrodu/kominek/parafinowa-rozpalka-do-grilla/ ale może na dniach będzie okazja i wtedy zobaczymy jak się spisze. Poza tym pomaga np. taka ręczna pompka do materaca, dzięki czemu nie trzeba stać z głową w grillu i dmuchać (opcja z pompką jest znacznie bardziej bezpieczna). Poza tym dobry i przede wszystkim suchy węgiel to podstawa. Dzięki temu też grill długo trzyma ciepło, ale nie pali się żywym ogniem i można na nim przygotować też jedzenie, które wymaga czasu (ale się nie spali) :)