Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomocyy

spirometria

Polecane posty

Gość pomocyy

Witam! Miałam właśnie robione badania spirometryczne; nie mam pojęcia jak je interpretować, a do lekarza nie wybiorę się wcześniej niż w przyszły wtorek, bo te wyniki badań muszę dostarczyć wraz z wynikami badań krwi. Na dole, pod wszystkim pisze coś takiego: 1000hPa, 60%, 20C Czyli to oznacza, że oddycham płucami w 60%? Tydzień temu wykryto u mnie coś w rodzaju astmy na tle nerwowym. Bardzo proszę o odpowiedź, bo okropnie się denerwuję, a nie mogę:> Z góry dziękuję:)

Gość Wynik takiego badania
To wydruk pewnych danych i pewien wykres. Ten składa się z zakreskowanego pola(wyznaczającej standardową wydolność w danym wieku i dla danej płci) i dookola nieregularnej linii która jest wypadkową wszystkich twoich oddechowych parametrów. Ujmując rzecz w uproszczeniu jeśli ta linia tworzy pole nie różniącego się od wzorcowego to jest ok. Tzn może być np większe co świadczy tylko o dużej wydolności jak u pływaków np. Z tego co wiem jeśli to pole jest powierzchniowo mniejsze np znacznie to może te świadczyć o jakichś problemach ale nie koniecznie opturacyjnych zaraz. Jest oczywiście zastrzeżenie do tego że to musi być badanie dokładnie z tego typu wykresem. Jeśli to innego typu raport to nie bierz tego pod uwagę. A poza tym na wydrukach są bodaj wskazanie norm. Oj lekarz Ci wszystko powie spoko. Będzie dobrze;) :)

Gość Wynik takiego badania
Jeśli to rzecz jasna spirometryczne badania jakie opiera się na dmuchaniu w coś w rodzaju końcówki od alkomatu podłączonej do aparatury jaka generuje wykresy. No bo może to być coś innego. Tak poza tym to astma jako taka podłoża "nerwowego"(psychogennego)nie ma. Myślę, że to nie astma a skierowano Cię tylko na badanie rutynowo. No chyba, że to pojęcie"nerwowe"ma szerokie znaczenie. Przy nerwicach pacjenci się uskarżaja czasem na problemy oddechowe ale jeśli o to chodzi to bez obaw bo to tylko takie odczucie jest.;)

Gość romka8
Ja wykonywałam spirometrię w Centrum Zdrowej Skory Damian. Mają świetną kadrę i w dodatku teraz damian.pl otwierają nową działalność kosmetyczną.

Gość romka87
Ja wykonywałam spirometrię w Centrum Zdrowej Skory Damian. Mają świetną kadrę i w dodatku teraz damian.pl otwiera nową działalność kosmetyczną.

Gość stekstek777
Badanie spirometrii warto wykonać w Centrum Zdrowej skóry Damian. Wszystko bardzo profesjonalnie i szybko. W dodatku teraz damian.pl otwiera nową działalność kosmetyczną. http://www.czs.damian.pl/oferta/spirometria/

Gość Weronikacegielska2
Wykonywałam wielokrotnie spirometrię sobie jak i mojemu synowi. Od zawsze w Centrum Zdrowej Skóry Damian. http://www.czs.damian.pl/oferta/spirometria/ Słyszałam, że każdy raz w życiu powinien wykonać to badanie. Tym bardziej jeżeli podejrzewa u siebie astmę.