Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lekka1985

cytologia gr. II + nadżerka po porodzie. co ile się kontrolować?

Polecane posty

Gość lekka1985

witam, byłam 2 m-ce po porodzie u ginekologa, zrobił mi cytologię, jak zawsze wyszła mi grupa 2 (zawsze jakiś stan zapalny, ale nic nie odczuwam, nie dostaję leków) plus mam jeszcze małą nadżerkę (do usunięcia po skończeniu karmienia). ostatnio znów byłam u lekarza, w sumie po pół roku od tamtej wizyty, myślałam, że pobierze mi materiał do badań cytologicznych, ale ten na to, że niedawno była, więc następnym razem. co ile tak naprawdę powinno się robić te badania? raz w roku? czy niekontrolowana nadżerka i gr. 2 przez rok może się zamienić w raka? myślałam, że chociaż raz na pół roku pobiorą, ale oni jak to mówią: oszczędzają, a potem co? setki tysięcy na walkę z rakiem?:o

Gość cytologia co rok
badanie ginekologiczne co pół roku

ja tez mam II grupę i wszyscy (i lekarka, mama itd.) twierdzą, że to dobrze, tzn. że nie ma powodow do niepokoju i że jest to dobry wynik, nikt nawet nie wspomnial o jakis problemach jakby taki wynik byl standardem.....

Gość lekka1985
dzięki za wpisy...czyli mogę uwierzyć, że w rok żadne cholerstwo się nie rozwinie?:) od zawsze miałam jakieś problemy ginekologiczne. kiedyś przed porodem przez kilka lat byłam co miesiąc u ginekologa, a to polip,nadżerka,infekcje...po porodzie się nieco uspokoiło, tylko ta nadżerka została no i jak zawsze gr 2. pozdrawiam. ps. może jestem nieco przewrażliwiona, bo 3 znajome z okolicy (dość młode kobiety koło 30stki) zmarły na raka narządów rodnych.

Gość a ja napisze tak....
a mojej mamie wyszla 4 ka , to jest powod do niepokoju a nie byle 2ka ;/

Gość lekka1985
chyba mnie nie zrozumiałaś. ja się nie niepokoję dwójką tylko tym, że w ciągu roku może coś się z tej dwójki i nadżerki rozwinąć, a badania robi się zazwyczaj raz w roku na NFZ. i to by było na tyle:)

cytologię powinno się robic co rok. Tak czy siak, bo tak naprawdę z każdej grupy może sie coś 'porobić'. Mogłas miec cale zycie gr. I a za dwa lata nagle będzie III no i? Kontrola zawsze jest wskazana, ale chyba nie warto od razu panikowac i mysleć 'oboże, bo ja mam II a moje 3 znajome juz zmarly oboże będę nastepna'. Jeśli narazie masz taki wynik tzn. że narazie jest wszystko w miare w porządku, jeśli chcesz być pewna to zrób sobie za pół roku ponowne badanie, ile trwa pobranie materiału, 3 min?

Gość lato-ale czy bedzie?
3 min i 80 zł

Gość gość
Tak badanie nie jest długie, według mnie nie należy do najprzyjemniejszych. Ja chodzę na cytologię tu www.gabinetginekologicznybialystok.pl średnio tak raz do roku.