Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość niedoszly mistrz kuchni

Co mozna zrobic z tych produktow - pomysl na obiad.

Polecane posty

Bardzo rzadko gotuje, zywie sie kanapkami a w lecie to nawet herbaty cieplej nie pije tylko wode, nie wiem czy to jest zdrowe ale jakos zyje. Chcialbym dzisiaj cos ugotowac . Mam w zamrazarce kalafior mrozony, marchewke w kostkach i brokuly. W szafce znalzalem groszek zielony konserwowy i fasole czerwona. Niektore sa przy koncu terminu do spozcycia wiec musze je zuzyc. Da sie z tego cos ugotowac, jakas zupe ? Mam jeszcze woreczek ryzu. Myslalem zeby to wszystko wrzucic i co wyjdzie to wyjdzie ale jak bedzie to okropne to pewnie sie zraze i znowu wroce do kanapek. Macie jakies pomysly ?

Widze ze sie jednak skonczy na kanapkach :). Dzisiaj przynajmniej zrobie sobie ciepla herbate wiec to bedzie krok do przodu 🖐️.

Gość slate
rizzotto i nie panikuj :D

warzywa ugotuj w kostce rosołowej z mała ilością wody, zagęść mąką i zjedz z ryz em gotowanym

Gość To może tak
Z kalafiora, brokułów, marchewki i groszku możesz zrobić jarzynową. Najpierw podgotuj ryż, z 8 min, jeśli masz jakieś przyprawy to dodaj ( liść laurowy, ziele angielski). Po 8 min dodaj kalafiora, marchewkę, brokuł. Goruj kolejne 7 min . Mniemam, że ryż to taki do gotowania w 15 min. Jak już wszystko będzie miękkie dodaj groszek. Dopraw do smaku czym tam lubisz, solą, pieprzem, niektórzy dodają kostki smakowe, vegettę. Jeśli masz śmietanę, jogurt nat. to możesz zupę zabielic, ale to najlepiej na talerzu

Jestem juz po kanapkowym obiedzie wiec moze to bedzie propozycja na kolacje ;) Maki nie mam, mialem pewnie kiedys ale teraz nie znalazlem. To może tak>> wrzucac cale opakowania tych warzyw ? To sa po 450 g marchewki, kalafiora i brokul oraz 250 g groszku, ile nalac wody ? Kiedys jadlem gdzies zupe curry ktora miala chyba miedzy innymi groszek, ryz i przysmazony filet w kostkach ale nie mam przyprawy curry wiec nic z tego- szkoda.

Gość proste wystraczy
może idz do sklepu? zakup mleko, masło i mąkę i kawałek żółtego serka warzywa wrzyć na patelkę żeby się rozmroziły, potem przesyp do formy do pieczenia potem wymieszaj szklankę mleka z kawałkiem masła i ćwierć szklanki mąki, zagotuj zalej tym jarzyny i posyp serem zapiekaj będzie wypas albo: zupa jarzynowa ( kostki rosołowe, po trochę jarzyn i śmietanka) i do tego warzywa z patelni bez przyprwa nie ma co gotować

Mam jakies przyprawy - lisc laurowy, pieprz, sol, vegeta, ziola prowansalskie, koperek suszony, lubczyk ogrodowy, estragon i moze cos jeszcze ale musialbym to sprawdzic, nie mam tej nieszczesnej maki, masla ani zoltego sera. Do sklepu z zalozenia w niedziele nie chodze, do tego mam auto na malym parkingu i gdybym pojechal to musialbym szukac miejsca. Ten przepis ktory podalas z tymi warzywami zapiekanymi mi sie podoba. Moze lepiej nic nie gotowac dzisiaj tylko kupic te skadniki i w nastepna niedziele ? Na tygodniu nie mam za bardzo ani czasu ani checi bo gotowanie dla jednej osoby to po prostu strata czasu. Teraz pewnie bedzie jeszcze gorzej bo zaczne nastepne studia zaoczne i weekendy tez beda zajete. Kupowalem sobie jakies gotowe potrawy w sklepach typu golabki, pulpety itd. ale nie dosc ze byly niedobre to oprocz nazwy nie roznily sie smakiem tylko etykieta na opakowaniu.