Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dobra Duszyczka

USG połówkowe

Polecane posty

Mam jeszcze 1 pytanko, odnośnie obecnej ciąży. Miałam robione usg połówkowe na NFZ (spóźnione zresztą) i trwało raptem 2 minuty. Nic z niego nie wiem. Nie mam nawet fotki dzidzi. W ogóle totalna olewka . Ile trwały Wasze usg?? Czy lekarz udzielił Wam informacji?? Czy powinnam zrobić kolejne usg - prywatnie gdzies??

Gość lizaczekk
porazka lekarz.... moje usg trwalo ok 20min i wszystko widzialam i lekarz pokazywal mi.... takze moim zdaniem powinnas udac sie gdzies prywatnie....bo to jest najwazniejsze usg

Gość lizaczekk
sama dalas sobie odpowiedz... idz gdzie indziej tak niestety jest przewaznie w pl musisz zaplacic .....

Mam zamiar jutro zadzwonic tam, gdzie robilam poprzednio echo serca, ale nie wiem czy na tym etapie ciazy mi zrobia, bo wiem, ze dodatkowo z m-c sie czeka. Najwyzej pojde prywatnie do jakiegos ginekologa. Kurcze... ja rozumie, ze bylam na NFZ, ale w koncu pobierane sa nie male skladki z mojej wyplaty, wiec cos mi/nam sie nalezy. dziekuje za odpowiedz!!

ja echo serca w poprzedniej ciąży jak mialam - to tez trwalo 40 min. Teraz to nie wiem nic. Nie podal zadnych wymiarow, wagi... wiem tylko jak dziecko jest ulożone i tyle.

to nie bylo usg połówkowe przeciez trzeba zmierzyc dziecko obejrzeć serduszko, mózg, nerki itp kręgosłup zważyc, pomierzyć to trwa ok 30-50 min idz prywatnie to ważne usg na tym etapie widac czy dziecko nie ma wad,

Gość ciezarowkaa25
u mnie normlane usg co wizyte trwa jakieś 15 minut - chodze prywatnie 60zł wizyta

Gość 8507
Ja miałam USG połówkowe robione ponad 45 min. Lekarz wszystko po kolei badał, mierzył, tłumaczył mi, pokazywał. Nagrał też mi to USG na płytkę żeby mąż mógł zobaczyć. Chodzę prywatnie za wizytę płacę 50 zł. Każde USG trwa ok 20 min normalnie.

Gość trhrt
Ja nie chodziłam prywatnie. Pierwsze i drugie USG trwały tak ze dwadzieścia minut a lekarka wszystko opisywała i wyjaśniała mi i mężowi (trafiłam do tej samej osoby). Ostatnie USG to też może ze dwie minuty i zero komentarza ze strony lekarza (inne miejsce więc nie ta sama osoba i odmienne podejście) ale widocznie to wystarczyło bo dostałam pełny opis dziecka.

Gość trhrt
Może się na mnie oburzycie ale mi się wydaje że lepiej krócej niż dłużej. Są zalecenia światowej organizacji zdrowia co do liczby USG i pewne podejrzenia że to badanie nie jest tak całkiem obojętne dla dziecka. Lekarka która mnie badała też powiedziała że "dłużej nie będzie męczyć" dziecka. Może to tylko taki tekst, ale może jest coś w tym. A że lekarze przyjmujący prywatnie pracują tak żeby zrobić wrażenie na płacącym, to inna sprawa, o wymiarze niekoniecznie medycznym.

Gość ja znowoz slyszalam
ze usg mozna robic czesto.. moze nie za dlugo, ale raczej to nie szkodzi dziecku...