Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieeeta

jak się robi gulasz?

Polecane posty

Gość kobieeeta

taki żeby podać go potem z kaszą jęczmienną

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a po co ci gulasz
:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja kupuje pół kg wołowiny badz mięsa gulaszowego,sos winiary do gulaszu i reszte robisz tak jak jest napisane na opakowaniu...mięso podsmażasz dodajesz do sosu i gotujesz 2h ja dodaje jeszcze swoje przyprawy!jest pycha

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieeeta
jutro na obiad. Gulasz albo sos, ale to chyba to samo... :/ a ja mam kawałek mięsa wieprzowego i nic poza tym :( chodzi mi raczej o kolejność... Najpierw obtoczyć w mące i podsmażyć z cebulką w garnku a potem podlać wodą i gotować tak??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieeeta
up up kuchareczki pomóżcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martuuulka
kroje mieso w kostke obsmazam na oleju i przekladam do gara , cebule podsmazam i wkladam do gara z miesem podlewam woda,daje prztpawy i dusze do miekkosci.Zageszczam maka z woda lub smietana i maka .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kobieeeta
oki, dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie pyszny gulasz
najpierw podsmażam cebulę na oleju, wrzucam do tego mięso i również podsmażam, póznej dolewam wody, dodaje koncentraru pomidorowego i przyprawy takie jak lisc laurowy, ziele angielskie, papryka slodka i ostra, sól, pieprz, wegete i dodaje jeszcze troche papryki czerwonej pokrojonej w kostkę, wszystko duszę do miękkości, zagęszczam zawiesiną z mąki i wody i wsio :) Uwielbiam gulasz z kaszą i ogórkami kiszonymi ":)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja lubię czasem dodać do gulaszu pieczarki pokrojone na cztery części,ale tylko wtedy gdy sos ma być ciemny i dodaję także liść magii ,uwielbiam zapach po niej ,maga w butelce się kryje ale jeśli robię gulasz paprykowy to dodaję jak koleżanka wyżej paprykę w kostkę a czasem jak "zaszaleję to i dodam kukurydzę w ogóle to uwielbiam zupę gulaszową mmmm fantastyczna sprawa :) a zwykły gulasz to tylko z kaszą :)i ogórek kiszony :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no to sie pytam
lisc magii to lubczyk?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie, liść magi to liść magi ,rośnie w postaci krzaczka :) troszkę ciężki do wyhodowania :) Lubczyk to zioło tak jak bazylia ,estragon itp :) Jeśli macie możliwość wyłudzić od kogoś odrobiną magii w liściach a nawet gałązki (bo one też dają zapach )to nie pożałujecie :)czasem można dostać na jakimś bazarku /targu ale chyba tylko u takich małych gospodarzy :) ja dostaję magę od znajomej z wioski ,ale wszyscy w rodzinie się "bija" o każdy liść jak przychodzi do podzielenia :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
krzak magi? a możesz podać łacińską nazwę tej rosliny? a co do gulaszu - i innych potraw też, starajcie sie nie używać chemii a postaci vegety czy magi w płynie, na zdrowie wam to wyjdzie i co do zagęszczania mąką... cóz, pewnie co druga sie odchudza.. sos nie musi być krochmalowo-ciężki, jak sie doda odpowiednie warzywa i przyprawy, to naprawdę można sie obejść bez mąki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no właśnie ja też tak uważam, że magi to lubczyk, zioło, które w dobrych warunkach rośnie duże, ma postac krzaczka (jak wiele ziół zresztą) ja mam go w doniczce na oknie kuchennym, obok rozmarynu i bazylii dlatego zapytałam ryjka o nazwę łacińską tego "krzaczka" magi, skoro twierdzi, że to nie lubczyk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość babble25
ryjkowi sie pewnie troche pomylilo, bo w roznych supermarketach mozna kupic lubczyk w malych doniczkach (podobnie jak bazylie, estragon, miete czy inne chwasty). tylko, ze on jest troche malo wyrosniety. podobnie z mieta - te marketowe to ledwo wyrosniete roslinki, a u mnie w doniczce rosnie sobie pol metra mietowego krzaka ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Oho mój błąd :D faktycznie koleżanka wyżej podała link ze zdjęciem magii,to jest ta gadzinka ,którą uwielbiam :D A lubczyk rzeczywiście widziałam tylko w małych doniczusiach w supermarkecie i pewnie dlatego mnie to zmyliło :) Przepraszam jeśli wprowadziłam w błąd :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no, to mamy dogłębnie rozpatrzony problem magi-lubczyku-krzaczka-zioła :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
o i miętę też mam z ogródka ,jest większa niż te z doniczek i ma liście bardziej mięsiste i chyba takie omszone włoskami ,co nie bardzo mi pasuje do deserów dlatego też jak już potrzebuje miętę do czegoś słodkiego to kupuję tą w doniczkach bo ma delikatniejsze listki :) Z tej ogrodowej robię dzieciakom napój limonkowy z miętą .

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robie pyszny gulasz
Ewcia :) Fakt, może mniej zdrowy z mąką i wegetą ale lepiej mi smakuje i nie tylko mi :) Nie dodaje dużo wegety tylko szczyptę dosłowne żeby nie był zbyt słony a gulasz lubię gęsty więc mąkę też dodaję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
można zgęścić czymś innym niż mąką np. zmiksowanymi warzywami, z których robił sie m.in. ten gulasz albo cebulą, która się rozgotuje podczas duszenia gulaszu ale ok, ja się nie wcinam, kazdy robi, jak uważa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mięsko od szynki, pieczarki, duza cebula, marchewki w plasterkach, papryka w kostkę, poddusić, doprawić solą, pieprzem liściem laurowym, zielem ang., mieloną słodką papryką, jak ktoś lubi ząbkiem czosnku, zagęścić mąką lub skórką razowca.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
dziękuję właśnie szukałam oryginalnego przepisu na gulasz

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×